Birleşmiş Milletler ne iş yapar?

Birleşmiş Milletler ne iş yapar? 

Birleşmiş Milletler ’in kuruluşu ve gayesini kısaca hatırlayalım. Türkiye’nin de kurucu üye olduğu BM 24 Ekim 1945 de kurulmuştur. Görevleri ise dünya barışını, güvenliğini korumak, uluslararası ekonomik, toplumsal ve kültürel iş birliği oluşturmak için kurulan adalet ve güvenliği ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş olarak ifade edilmektedir.  

Birleşmiş Milletler bulunduğu yerde güven ve istikrarı sağlamak olduğu halde KKTC’nin Pile köyüne rahat ulaşımı sağlamak için yapmak istediği yol projesini hayata geçirerek hizmetlerine başlamasıyla BM sözde Barış Gücü askerleri projeye engel olmak ve yol yapımını durdurmak için beton bloklar yerleştirerek ve BM araçlarını barikat kurarak engellenmek istemişlerdir. 

Türk askeri ve KKTC güvenlik güçleri BM tarafından yapılan engelleri, barikatları iş makinaları ile kaldırdı. BM Barış Gücü askerlerinin hiç beklemediği bu dik duruş karşısında şaşırıp kaldılar. Sanıyorlardı ki, engellerle bu projeden vazgeçerler. Türkiye’nin her zaman yavru vatanın yanında olduğunu da bilmeleri karşısında barikatların kaldırılışını ve araçlarının yollardan sürüklenerek yolun açılmasını sadece seyrettiler. Bu gelişmelerden sonra KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu;  açıklamasında "Geri dönüş olmayacak. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın, bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir" dedi. 

BM’nin taraflı tutumu bariz bir şekilde ortadadır. Bu cüreti hiçbir mana ifade etmeyen hadsiz bir davranıştır. Bir başka ifadeyle tahrik edici bir müdahaledir. Hani tarafsız bir küresel güçtü? Bu hizmeti yol yapımını engellemek Rumlara arka çıkmaktır. Erdoğan’ın her zaman dediği gibi dünya beşten büyük dünyanın kaderi bu beş ülkeden mi sorulacak? Türk İslam âleminin aleyhine her türlü art niyetli eyleme açıklar, lehine ise kapalılar. Güney Kıbrıs Rum kesimini Avrupa Birliğine dahi aldılar Türkiye’yi de almamak için oyalayıp duruyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar dünya düzeninde Türkiye olacaktır ve güçlü bir söz hakkıyla... Başta Amerika, Avrupa Birliği, BM, Batı geç kalmayın! Türkiye’nin gücünü şimdiden kabul etseniz iyi olur Türkiye yavru vatanın yanındadır. Kıbrıs Türk’ü sahipsiz, öksüz, yetim değildir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “BM’ni n Egemenlik alanındaki topraklardaki çalışmalara engel olması kabul edilemez. Biz her zaman kardeşlerimizin yanındayız” diyerek Birleşmiş Milletler taraflı bir tutum içinde olduğunu belirten Erdoğan   “Barış Gücü tarafsızlığına gölge düşürmüş, yaralı itibarını daha da zedelemiştir.” Dedi. Kıbrıs Türk yönetimi yetkilileri açıklamalarında “Pile yiğitler yolunun insani boyutunu BM Kıbrıs Barış Gücü’nün dikkatine defalarca  sunduk, ancak bu güne kadar hiçbir netice alınamadı.” Açıklamaları BM’nin duyarsız ve taraflı tutumunun net göstergesi değil midir? 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da BM’nin taraflı tutumunu değerlendirerek söz konusu yolun büyük bir kısmı Türk toprağı olduğunu ifade ederek BM hitaben “hangi sıfatla benim toprağımda ki işe engel olmaya çalışıyorsunuz?” Diye sordu. BM, Avrupa Birliği alışmışlar taraflı kararlarına,  haklı davayı duymazlar.  Böyle devam edecek sanıyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya beşten büyük olduğunu nasıl haykırdıysa ey Birleşmiş Milletleri! Türk Milleti olarak taraflı tutumunuzdan vazgeçin diye haykırıyoruz. 

Muhabbetlerimle... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi