Abdulhakim Eren

Abdulhakim Eren

TIP DÜNYASININ PİRİ İBNİ SİNA

TIP DÜNYASININ PİRİ İBNİ SİNA

Genç kuşakların ,özellikle tıp camiasının mutlaka tanıması gereken bir Türk bilim ve tıp adamı. Hipokratın dahi ders aldığı bir hekim. Tıp Fakültelerinden  mezun olanlara Hipokratt yemini öğreteceklerine İbni Sina’yı örnek alarak mezun olmaları sağlanmalıdır.

Batı aleminin  “Kanun “  kitabını beş yüz yıl okuttuğu İbni Sina’yı tüm nesillerimizin tanıması gerekir.

Onu tanıtma sorumluluğunu taşıdığım için  bu günkü yazımda ondan kısaca bahsedeceğim.

Sina’nın oğlu Ebu Ali Hüseyin  980 yılında Horasanda dünyaya geliyor.  57 yaşında  1037 senesinde Hamedan  şehrinde vefat ediyor.

Kısacık ömründe  tıp ve ilim dünyasına yazdığı eserler ile ismini duyuruyor. Özellikle hekimlikte çok başarılı oluyor.

İbni Sina 10 yaşında Kuranı hıfz ediyor.  Teorikten çok gözlem ve deneylere önem veren İbni Sina yaşadığı çağdan yüzlerce sene  sonrasına ilmi taşınan bir mütefekkirdir.

Öyle ki bu gün dünyada kullanılan psikolojik hastalıkların tedavi yöntemlerini uygulamalı olarak  bilim sayfalarına geçirmiştir.

İnsanın  İdrarından hastalıkların teşhis yöntemini o gün uygulamalı olarak tespit ederek tıp tarihine geçmiştir.

Çok yönlü bir bilim adamı olan İbni Sina  Matematik alanında da buluşları vardır. Sıfır (sonsuz küçük) kavramını bilim dünyasına kazandırmıştır.

Ayrıca Fizik  ve Matematik  ile  müzik arasındaki  bağlantıları ortaya koymuş , bu günün de bu konu çok önemsenmektedir.

Fıkıh, İslam hukuku ,Matematik , astronomi , Meteoroloji, fizik, metafizik, teoloji ,mantık bilimlerinde ki düşünceleri yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde kaynak gösterilmişti.

Tüm çalışmalarından sonra dinlenme sırasında müzikle meşgul olmuştur. Sporu bilim dalı olarak işaret eden  bir  alimdir.

Dünyanın en büyük ansiklopedilerinde övülen İbni Sina ,Tıp tarihinin en büyük hekimlerindendir. Öyle ki Avrupalı yazarlar Galenos ve Hippokrat ‘tan bile üstün olduğunu yazmaktadırlar. Kanun adlı kitabı Doğu ve   Batı topluluklarında birinci kaynak olarak okutulmuştur.

16-17 yaşlarında tıp alanında  ün kazanmıştır. Hastanın nabzından  teşhis koyarak tedavi yöntemi uygulamıştır. Zamanında deli denilen kişileri tedavi etmiştir.

Çok yönlü bir bilim adamı olan İbni Sina’nın tıp alanındaki  Kanun adlı kitabı halen etkilerini sürdürmektedir.

Su içinde bulunan ve hastalık yapan mikropların ilk tespitini yapmış ve zamanında suların kaynatılarak içilmesini söylemiştir.

Kanun kitabında bir çok  hastalıkların tedavisi işaret eden İbni Sina  Göz adalelerini, gözün tabakalarını ve Kanalını tarif ediyor. Göz kanalının göz yaşlarını buruna indirmeye yaradığını  söylüyor.

O çağda hastalıkları iki guruba ayırmış. Belli organların hastalığı (Kalp, karaciğer ve böbrek gibi) .  Bütün vücudun hastalığı (Ateşli hastalıklar, deri hastalıkları, zehirlenmeler gibi.)

Özet olarak   İbni Sina gibi bir dahi ilim adamını bir makale ile anlatmak mümkün değil. Ben kendime düşen sorumluluğu yazdım. Tıp fakülteleri İbni Sina ile yeniden tanışmalı.   Onun üstün zekasından faydalanmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulhakim Eren Arşivi