YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ

YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ

Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği Yaşayan değerler programı çerçevesinde Eğitimci Yazar Abdulhakim Eren  Beyi misafir etti..

Derneğin bu ay yapılan etkinliğine bende katıldım.

Edebiyatımıza, İz bırakan ve  yaşayan değerlerimize gösterilen bu vefa günü etkinliğine  çok sayıda şair ve yazarlarımız ile basın mensupları katıldı.

Eğitimci Yazar  Abdulhakim bey sözlerine başlarken idare ( küçük bir teneke de yanan gazyağı ile aydınlanma aracı) altında ders çalıştığına işaret ederek okul okuduğunu anlattı.

68 kuşağı ve ondan önceki kuşaklar gerçekten büyük zorluklar için hayatlarını kazandılar.  Zor şartlar altında okudular. İmkansızlıklara direnerek  ülkenin yönetiminde ve eğitiminde görev aldılar.

Öğretmenlik mesleğine başladıktan sonra da köylerde ve çeşitli görevlerde çalışan Abdulhakim bey, Türkiye’nin çilesini çeken bir eğitimci. Özellikle öğretmenler imkansızlıklar içinde  köylerde hizmet ederek aydınlanma yolunda emek harcadılar.

Abdulhakim Eren ve  emsalleri ülkenin sıkıntılarını çekerek çalıştılar.

Daha sonraki 78 kuşağı da Türkiye’nin  anarşi ortamında okudular, yetiştiler. Ülkeyi bu günlere taşırken çok sıkıntılara maruz kaldılar.

Abdulhakim Eren  Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi  Alemdar köyünde  dünyaya gözlerini açtığında çok ciddi zorluklar vardı.  Gazi Eğitim enstitüsü Türkçe bölümünde yüksek okul tahsilini tamamladı.

O, imkansızlıklar için de iken okurken; binlerce vatan evladı okula  gidemiyordu.

Abdulhakim bey böyle zorluklar içinde okuyarak bu güne kadar geldi. Hayatını eğitime, kültüre verdi. Binlerce öğrenci yetiştirdi. Milli eğitimde şube müdürlüğü  yaptı.

Geldiğimiz noktada bugün  Türkiye’nin gerek yönetimi, gerekse de kültürünü “idare” ışığı altında okuyan insanlar yaşatmaktadır. Abdulhakim bey ve onun kuşağı gelecek nesillere örnek bir davranış  ortaya koydu.

Abdulhakim bey, Kahramanmaraş kültür tarihine iz bırakacak  eserler çıkarttı. Kültür ve edebiyat Dergilerinin yayına girmesinde  önderlik etti. Dolunay ve diğer dergilerde yazılar yazarak örnek bir eğitimci  profili ortaya koydu. “Beş Ozan “  kitabını  kültür hayatımıza kazandırarak Aşık Mahsuni, Hayati Vasfi Taşyürek, Kul Hamit , Aşık Hüseyin ve Aşık Yeneri  gelecek nesillere  tanıtma yolunda eser bıraktı.

Sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Maddi ve manevi olarak elini taşın altına koydu. Halen Kahramanmaraş vakfında yönetici.

Bu gün  lüks ortamda yetişen, kaloriferli okullarda okuyan, kitapları, kalemleri bol olduğu   zamanda okuyarak ülke yönetiminde bulunan bir çok insan İdare lambası altında okuyanlar kadar idealist değil. Donanımlı değil,  bu kadar duyarlı değil….

Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneğinin “Yaşayan değerler “ altında yapmış olduğu  çalışma taktire şayandır. O değerleri bu dünyadan göçmeden önce onları toplumla buluşturmak kutsal bir görev olduğunu düşünüyorum. Başta Başkan Lütfi Bilir ve dernek yönetimini  kutlarım.  Bu çalışmaların fikrini ortaya koyan önceki yönetim ve başkanı Sayın Ramazan Avcı beyi hatırlamak ayrıca bir vefadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi