Mehmet Fatih Erdoğan
İstişare
İstişare
Adına ister istişare ister müşavere ister meşveret ya da meşure, teşavur veya şûrâ diyelim hiç fark etmiyor. Nedeni, saydığımız tüm kelimeler için İstişarenin eş anlamlısı denilebilir. İnsanoğlunun bilgisi sınırlıdır. Bu sebeple doğru hareket edebilmek için daha bilgili olanlara danışmak, onların bilgi ve tecrübelerinden istifade etmek ister. Yüce Yaratan, insana doğruyu bulması için danışmayı emretmiştir. Peygamber Efendimiz de ashabına ve ümmetine istişareyi önermiştir.
İstişare, genel bir prensiptir. Her konuyu, o konuda bilgi, tecrübe ve ihtisas sahibi olan insanlarla istişare etmek gerekir. Ekonomik bir konuyu ekonomistlerle, savaşa ait bir konuyu savaş tecrübesi olan, savaş konusunda yetişmiş askerî şahsiyetlerle, siyasî konuları diplomat ve hukukçularla, hâsılı her konuyu, o konuda yetişmiş kişilerle istişare etmek gerekir. Peygamber Efendimiz pek çok konuyu kendi döneminde işin uzmanlarıyla istişare etmiştir. Vahiy bulunmayan konularda o işin ehliyle istişare etmekten geri kalmamıştır.
İstişare, herhangi bir konuda karar alınmadan önce, yetkili kişilerin görüşünü öğrenmektir. Meselelerin etraflı bir şekilde araştırılması, fikir alış-verişi, daha sonra da alınan kararın uygulanması veya ta’dil edilmesinin gerekliliğidir. Demek ki istişareden maksat, herhangi bir meselede istişare yapılırken, meselenin en güzel yönünü bulmaktır, hata ihtimalini aza indirmektir.
Edebiyat fakültesinde dersimize giren hocalar; ‘istişare, müşavere, meşveret, meşure ve teşavur’ kelimelerinin ‘arı kovanından bal almak’ manasına da geldiğini söylerlerdi. Bununla elbette birçok görüş, seçenek ve alternatiften bal gibi en saf, en halis ve en faydalı olan kanaati elde etmek manası kastedilirdi. ‘Şûrâ’ kelimesi de, ‘danışmak ve birbirinden görüş almak’ anlamlarını da içermektedir.
Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin ve öğretmenlerin tatili sona erdi. Aynı zamanda Vakıflar ve Sivil Toplum Kuruluşları da etkinlik takvimlerini hazırlayarak planlanan toplantı ve programlarına başladılar. Bir başka deyişle toplumumuz ‘istişare’ mevsimine adım attı denilebilir.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Mustafa Koyuncu, Mustafa Daçı ve Ökkeş Turaç Müdürlerimle bir araya geldik. Bir dönem birlikte çalıştığımız fakat yıllardan beri bir araya gelemediğimiz birçok değerli arkadaşımızın kulağını çınlattık. Kendilerini hayırla yâd ettik. Mustafa Koyuncu Müdürüm bu yıllardan beri bir araya gelemeyen arkadaşlarımızı bir araya getirmenin faziletinden bahsetti ve bizlere müsait olan, katılabilen arkadaşları bir araya getirme görevi verdi.
Mustafa Koyuncu Müdürüme, ‘emrin baş üstüne Koca Müdür’ diyerek sıcağı sıcağına otuz kişilik bir liste yaptık. Kahramanmaraş Final Okullarının çok değerli yöneticisi Sayın İbrahim Gülsu’yu arayarak bu otuz kişiyi 4 Ekim 2022 Salı günü saat 15.00’de Final Eğitim Kurumunda misafir edip edemeyeceğini sorduk. Seve seve cevabını alınca üç koldan telefonun başına geçerek oluşan listedeki arkadaşları programa davet ettik.
Davetimize, seve seve katılırım diyenler; ‘Mustafa Koyuncu, Mustafa Daşçı, İbrahim Özdemir, Mehmet Fatih Erdoğan, Mücahit Aslan, Muharrem Erantepli, Ahmet İzbudak, Yaşar Sürücü, M. Fatih Gökçe, Ökkeş Turaç, Ertan Göl, Bekir Uruş, Celal İpekçi, Mustafa Gökhan, Oğuz Karakoç, Şaban Kaptanoğlu, Cevdet Alperen, Mustafa Tekinşen, Şaban Bakır, Mustafa Paksoy, Muzaffer Ramazanoğlu, Mehmet Kabak, Mustafa Hatipoğlu, Fahrettin Kerim Üstündağ, Enver Namlı, Fehmi Paksoy, Alaattin Köse, Cabbar Uzun, Fatih Başkan, Ali Akkaya ve Cemal Sevim’e huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.
Toplantımıza eğitimci olmayan ancak yıllardan beri Kahramanmaraş’taki tüm eğitim toplantılarına çağırılan ve katılarak katkı sunan Sayın Ahmet Kolutek’i ve Sayın Bekir Doğan’ı davet ettik. Severek katılırım diyen bu kardeşlerime de şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Geçen sene ‘01 Ekim 2021 Tarihinde’ vefat ederek aramızdan ayrılan, Kahramanmaraş’ta yapılan Eğitim Toplantılarının olmazsa olmazı Can Dostumuz, Eğitimci, Gazeteci ve Yazar Mehmet Doboğlu’nu hayırla ve Fatihalarla yâd Edeceğiz. Toplantıda Sayın Doboğlu’nun oğullarından birisinin bulunmasının yararlı olacağı düşüncesiyle oğlu, Avukat Muharrem Doba’yı davet ettik. Çok mutlu oldu ve katılma sözü verdi. Böylece biz eğitimciler de ‘İstişare Mevsimini’ başlatmış olduk. Rabbim toplantımızda hayırlı işleri konuşmamızı ve hayırlı kararlar almamızı nasip ve müyesser etsin inşallah.
Dualarımız Sizlerle Sevgili Okurlarım. Hoşça kalın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.