Abdulhakim Eren

Abdulhakim Eren

Buğnak

Buğnak

Gözükmez oldu Hanımın Deresi tutuldu yine .Bu derenin tutulması gözükmez olması yağmurun habercisi olur .

Her zaman bu derenin tutulması yağmur yağacak dolu da olur diye herkes birbirine öğütler. Bizim il merkezinde Kahramanmaraş'ta yağmurda rüzgar da batıdan gelir.Batıdan gelen rüzgarlara garbi der halkımız .Serin eser ama bazen de çatı baca minare yıkar.Ağızdan ağza yıllardır belki de asırlardır bir söz var Antep selden Maraş yelden yok olacak diye. Gaziantep'te belli başlı bir nehirde yok ama hızlı yağan aralıksız yağan yağmur çukur alanlarda çok zaman doldurur evlere iş yerlerine zarar verir.Biz o yönden şanslıyız Ahırdağından aşağı bir meyil var .
Dereler var alt tarafta .Aksu ,Ceyhan, Sır Barajı var yani suları deşarj edecek şansımız var .
Türkiye'de Antalya ,Osmaniye ,Mersin gibi şehirler sürekli yağmurdan zarar ziyan yaşarlar .Bir ülkede yağmur yağar yağmurdan evler su altında kalınca bir AT çatıya çıkmıştı. Yani çatıda bir AT düşünün. Yağmur hızlandı .Bu yağmur değil bu boğanak ara vermiyor .Rüzgar olarak esiyor esiyor ağaçlar direnmeye çalışıyor. Direnemeyenler kırılıyor. Direnen de Allah'ım adeta dervişler gibi hu çekiyor.
Yaprakları temizleniyor ağaçların, dipleri suyla doluyor .Bitkiler çiçekler bir yatıyor bir kalkıyor .Güçsüz narin olanlar çok daha yere yapışıyorlar adeta .
Arap kızı pencereden bakıyor mu bilmem ama biz pencereden Ahırdağına bakıyoruz.
Dağ başını duman almış ama olsun, bereket yağıyor diye teselli oluyorum. Kanadı ıslanan kuşlar ,ıslanan böcekler saklanacak yer buldu mu diye de hayıflanıyorum. Bak şu koşarak giden kız çocuğuna ellerini başına koyuyor ıslanmadan gideyim diye. Boğanak bir gelir bir gider bereket versin uzun sürmez günlerce yağar yağmur gibi yoksa halimiz duman olur . O anını öfkesi çabuk gecen insana benzetirim esip gürlemesine. Bakınca korkarsın bazen de eşyaları da gönülleri de kırar .Öfkesi geçince özür diler ama kırdığı ortada kalır. Boğanak geçince bir yağmur başlar veya güneş çıkarsa sakin sakin Yağ Yağmur şairlere Yağmurun Sesine baktı ya şiirleri kaynağı ilham Olur.
Çocuklar sokakta yağmur geldi yatar dolaşıp yağmurun tadını çıkarırlar ıslansalarda .Çiftçiler boğanak gelince yandık buğdayları yatırır ,erikleri döker birçok sebzeye zarar verir diye telaşlanırlar ama ellere koynunda boğanağı seyrederler.
Kısa sürer de aklımıza gelmeyecek zararları Kahramanmaraş'ta bu boğanakla bir kaçyıl önce arabaların kaportalarına çok zarar görmüştü .Bunu bilen insanlar ilkbahar ve sonbaharda arabasının üzerine örtüler örterler.Boğanak doğanın dünya var olduğundan beri var olmuş yapacak şey tedbir almak durdurma şansımız yok. Yağmura dönecek boğanak şaire ilham çocuklara şenlik olsun Arap kızı da camdan baksın .Benim korkum boğanak o insanlada olunca esas felaket orada başlar.
Olanları ve olacakları yazmaya elim varmıyor .Doğada kar ,boğanak , fırtına olacak yapacaklar var tedbir alınır alınmazsa at çatıya çıkar .Benim korkum bu doğa olayları ve insanlarda olmasın kişilerde oluyor da adamım diyenlerde olmasın .Kişilerde de hiç olma

Sevgi ile kalın güzel kalın !

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulhakim Eren Arşivi