Meslek liseleri geleceğin teminatıdır…

Meslek liseleri geleceğin teminatıdır…

Meslek liselerinin çoğalması ve önem verilmesi bir ülke için çok önem arz eder. Mesleki eğitimin gelişmemesi çok büyük bir kayıptır. Çıraklıktan yetişen meslek erbabı yok oldu. Kimse çocuğunu meslek öğrensin iştiyakı ile bir ustanın yanına vermiyor. Dolayısıyla meslek liselerinin önemi daha da artıyor. Bayram öncesi İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine Profesör Dr. Mustafa Şeker Hocamızın konferansı münasebetiyle ziyaret etmiştim İstanbul’ un fethi konulu konferansı fasih anlatımlıydı. Diline, gönlüne sağlık hocam… Konferans sonrası okulun kapanmasının gündemde olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Bazı öğrenci ve velilerle görüşmemde büyük üzüntü içinde olduklarını görünce üzülmemek mümkün değildi. Nasıl olurda Meslek Liselerine o kadar ihtiyaç varken okul kapanması da neyin nesi diye kendime sual etmekten alamadım. Bir hafta kadar sonra okulun Bakanlık kararıyla öğretime devam edeceğini öğrenince sanki yeni bir Meslek Lisesi açılıyor gibi mesrur oldum. Bakanlığımızı bu doğru kararından dolayı tebrik eder, muvaffakiyetler dilerim.

Öğrencilerdeki gayreti, bilim ilim yönünde ki heyecanlarını, mesleklerinde en iyiyi yapmak, vatana, millete hizmette ve teknolojiye katkıda bulunma yönünde ki aşkı gözlerinde ki ışıltıdan anlamak hiç zor değildi. Öğrencilerde ki bu aşk okul müdürümüz Profesör Dr. Hüseyin Toros’ un gayret ve heyecanının yansıması olsa gerek.

Başarı bir ekip işidir. İdareci, eğitimci, öğrenci birliği ve velilerinde desteği önemlidir. Okul Müdürü Hüseyin Toros bey’in okul ile ilgili bilgilendirmesinde “2019 yılında Millî Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında imzalanan resmi protokol ile eğitim hayatına başlamıştır. İTÜ MTAL, bir Ahilik uygulama merkezidir. İTÜ’nün marka değeri altında mesleki eğitim alanında ortaya koyduğu hedefler sayesinde Türkiye’nin yüzde 1’lik dilimindeki öğrenciler, İTÜ MTAL’yi tercih etmektedir. Geçen yıl okulu tercih eden öğrencilerin yüzde 70’i ilk yüzde 5’lik dilimdendir.” Başarılı öğrencilerimizin Meslek Liselerini tercih etmesi çok mühim adeta karanlıklara kandil yakmaktır. Bir başka önem ise Ahilik ruhuyla bir eğitimin olmasıdır. Önceleri çıraklıkla başlayan meslek öğrenimi ahilik ruh bütünlüğü ile ahlaki, dini, milli değerleriyle mesleğini helal, haram hassasiyeti ve en iyiyi icra etme gayreti ile çıraklıktan usta olma ve icazet verilerek işyeri açma yetkisi verilirdi. Bu boşluğu Meslek Liselerinin doldurması elzemdir.

Okul çok başarılı, TEKNOFEST, ERASMUS, HAREZMÎ, E-TWINNING gibi yurt içi ve yurt dışı pek çok projede başarılı çalışmalar gerçekleştiren İTÜ MTAL, yeni dönemde de bu tür çalışmalara hız vermeyi planlamaktadır. ERASMUS projeleri çerçevesinde öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’si yurt dışı eğitim programlarına da katıldığını ifade eden Okul müdürümüzün önemli bir açıklaması da “İTÜ MTAL, Anadolu Meslek Programından farklı olarak Anadolu Teknik Programı (ATP) uygulamaktadır. Hazırlık, 9. ve 10. sınıflarda mesleki beceriye yönelik eğitim programı uygulanırken, 11 ve 12. sınıflarda akademik beceriyi geliştiren bir eğitim modeli uygulanmaktadır.”Meslek liseleri eğitim sistemi ahilik ruhuyla bütünleşmelidir.

Eğitim, çağı yakalamak, geleceğin bilgi ve becerileriyle donanmış ve bu donanımla insanlığa hizmeti görev addeden bilime, tarihine, kültürüne vatanına, milletine vasıflı insan yetiştirmek bu görevi icra ederken, ahilik ruhuyla ve değerleriyle uzmanlaşma, kaliteli ürün üretmek, meslek icra edilirken, doğruluk, dürüstlük, ahlaki değerler düsturu, akıl ve bilim ışığında çalışmak esastır. Bu ruh bütünlüğü ile çalışan sevdalı yüreklerin yolu, bahtı açık olsun.

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
İbrahim İnal Arşivi