İslam ahlakı ile hayata yön vermek…

İslam ahlakı ile hayata yön vermek…

İçtimai hayatımızda ne kadar İslam ahlakı değerlerimizle yaşıyoruz. Kendimizi muhasebeye çekmek mecburiyetimiz var. Gençlik İslam ahlakı değerlerimizden bihaber yaşıyor.

Gençliğin bu denli vurdumduymaz yaşaması geleceğimizi adeta karanlığa gömüyor.

Bir önceki yazımda da “Medeniyet köklerimize sarılmadıkça intiharın eşiğinden kurtulamayız” Başlığıyla yazmıştım. Dolayısıyla İslam ahlakı değerlerimizle yaşadığımızda medeniyet köklerimize de sarılmış olacağız.

Gençliğin öz benliğine dönmesi, yer bulması bu minvalde mümkündür.

İslam ahlakı ile yaşantımıza yön verdiğimizde, kâinatın sultanı, yaratılmışların en üstünü sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve selemin ahlakı ile ahlaki değerlerimize sahip çıktığımızda, yaşadığımızda, gayret ettiğimizde akıbetimizin de güzel olacağını gençliğin dimağlarına nakşetme mecburiyetimiz var.

Ferdi olarak, eğitim camiası ve Sivil Toplum Kuruluşlarının birinci vazifesi olmalıdır. Devletimiz bu yöndeki çalışmalara destek olmalı ki, yekvücut bir hareket olsun.

Hadis-i şerifte buyruluyor ki, Hubbü’l vatan mine’l iman “ Vatan sevgisi imandandır. İşte bu vatan sevgisi ruh bütünlüğüyle yekvücut olduğumuzda ümmet olma ruhunu yakalamış oluruz. İnsanlar iyiliğe, yükselmeye elverişli olarak doğar.

Nefsin esiri olmak ve İslam ahlakını öğrenmemek gibi haller kötü huyları meydana getirir ki, son derece tehlikelidir. Batı çöküyor, çökerken de Türk gençliğini de bataklığın içine çekmek için her yol deneniyor ve algılarla zehrini boşaltıyorlar. İslam ahlakından uzak bir toplum, dejenere olmuş bir millet İslami değerlerin özünü yakalayamayan veya yakalamak istemeyen her sistem çökmeye mahkumdur.

Güzel ahlak ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle olur. Kötülüğün insanda olması cahil kalmak, edepsiz olmak, kötü insanlarla arkadaşlık etmekle olur.

Kötü huylardan kurtulmanın ilacı İslam ahlakı değerlerimizden uzak kalmamak edepli olmak ve iyi arkadaşla bir olmakla mümkündür. Güzel ahlak insanın dünyada ve ahrette huzur içinde yaşamasını sağlar. Bu güzel hasleti öğrenmek her Müslüman’a farzdır.

Güzel huyların özünü dört madde ile idraklerimizde barındırdığımızda huzurun inkişafını yaşarız. Hayatın güzelliklerine yön veren temel değerlerimiz Hikmet – Şecaat –İffet – Adalet… Güzel huyların oluşması için gayret etmeliyiz.

Hikmet’ ten, Zekâ çabuk kavrayışlık, zihni açık, dikkatli, haddi aşmamak gibi güzel huylar doğar.

Şecaat’ten Ağırbaşlı olmak, dinde gayretli olmak, yumuşak huylu olmak, vatanı ve dini korumak, çalışmaktan yılmamak, büyüklük göstermemek gibi hallerden güzel huylar meydan gelir.

İffet’ten, kötü iş yapınca utanmak, acımak, iyilik etmek, münakaşa etmemek gibi haller hayatımızda yer bulduğunda güzel ahlak oluşur.

Adalet’ten, arkadaşının rahatını istemek, din kardeşi ile ülfet ve sevgi halinde olmak, sözünde durmak, herkesin sıkıntıdan kurtulmasına çalışmak, yardım ve iyiliğe karşı iyilik etmek, alış verişte hakkı gözetmek, yapılan iyilikleri başa kalkmamak, din kardeşine hediye vermek, tevekkül etmek gibi hallerden de güzel huylar doğar.

Allahü teâla Sevgili peygamberimizi överken “ Gerçekte sen büyük bir ahlak üzeresin” Buyurmaktadır. Güzel ahlak Allahü teâla’ nın razı olduğu haslettir. Allahü teâla’ nın emirlerine ram olduğumuzda İslam ahlakının değerleriyle hayatımıza yön verdiğimizde manevi değerlerimizin dinamikleriyle aziz milletimiz ayağa kalkmalı ki, dünya Müslümanları ve ezilmişlerin umutları var olsun. Aziz milletimiz, devletimiz payidar olsun.

Muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İbrahim İnal Arşivi