Abdulhakim Eren

Abdulhakim Eren

KAHRAMANMARAŞ MUTFAK MÜZESİ

KAHRAMANMARAŞ MUTFAK MÜZESİ

                                    

     Daha önce  yapılmakta olduğunu  duyduğum  Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından yapılan Mutfak Müzesini gezme  fırsatını bulduk.

    Araştırmacı yazar Yaşar ALPASLAN hocamla Dulkadiroğlu Belediyesi Kültür Müdürü sayın Murat  AKKURT’un misafiri olarak  Mutfak müzesine gittik.

  Kültür müdürü  Mutfak müzesi hakkında bilgiler verdi.  Mutfak müzesi iki katlı. Girişte aşkana denilen ekmek yapılan, çamaşır yıkanan ve zahire konan bir bölüm var.  Alt katta mutfak var.

     Birinci katta oturma odası var. Üst katta gelin odası ve yatak odası var.  Maraş’ın kültürünü tam olarak yansıtacak  şekilde  döşenmiş. Bizim ata dede evlerimizde kullanılan ev araç ve gereçleri temin edilmiş. Yüz yıllar öncesinde kullanılan  mutfak  malzemeleri insanı geçmişe yolculuk yaptırıyor.

    Oturma  gurupları, sedirler, sandalyeler  tamda geçmişe  damga vurmuş bir şekilde insanı  değişik bir atmosfere sokuyor.

   Mutfak müzesi  Osmanlı döneminden kalma bir yapı. Bina ahşap. Bir sanat eseri.  Resterasyon da tamda o yapıyı bozmadan düzenlenmiş.  İnsanı  geçmişle buluşturuyor.

    Belediye  Mutfak  Konağını tanıtıcı bir de  broşür hazırlamış.  Konağın durumunu özetlemiş.   Bazı Maraş yemeklerinin tanıtımı ve tarifi yapılmış.  Maraş’ın ünlü çerezi tarhanamız tanıtılıyor.

    Tanıtım broşüründe bir Mutfak Müzesine  ait kroki var. Yol haritası var.

     Kültür müdürü  sayın Murat Akkurt intermnet üzerinden nasıl mutfak müzesine gelinir onu gösterdi.  Görsel olarak müzenin tanıtımı olduğu gibi sesli olarak da anlatılmaktadır.

    Tüm Maraşlıların  bu mutfak müzesini gezmelerini tavsiye ederim. Kültürümüzü, geçmişimizi ,özellikle ecdadımızın geçmişte nasıl ve nerede yaşadıklarını görmeleri açısından tüm çocuklarımıza bu müze tanıtılmalı ve gezdirilmelidir.

      İl dışından şehrimize gelen yabancılarında bu müzeyi gezmeleri için gayret gösterilmeli. 

      Şahsen benim çok hoşuma gitti. 

      Kültürümüzü ,mutfağımızı, yemeklerimizi,  yemek  yemek ve pişirmek için kullandığımız  kap ve kacakları tanıtmak  amacını da güden bu çalışmada emeği geçenleri kutluyor ve tebrik ediyorum.

     NOT : Geçmişini unutan milletler geleceğini tayin etmekte zorlanır. O bakımdan  eski  eserlerimizin  yıkılmasına müsaade edilmemelidir.  Yaşar Alpaslan ve  Kültür Müdürü sayın Murat Akkurt ile sohbetimizde bunlara değindik. Mesela  Eski Ziraat Bankasının yıkılması çok yanlış olmuştur. Eski Belediye binasının yıkılması yanlış olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulhakim Eren Arşivi