İbrahim İnal
Meslek liseleri geleceğin teminatıdır. -2 –
Meslek liseleri geleceğin teminatıdır. -2 –
Bir önceki yazımda Meslek Liselerinin önemini, geleceğimizin teminatı olduğunu kaleme almıştım öyle çok müspet manada tepkiler aldım ki, bu haftaki yazımda da köşemden devam etmeyi düşündüm. Görmeyen, duymayan, gönlünde yer bulmayan, konunun önemini idrak eden ve etmeyenlere tekrar seslenmek istedim…
Meslek lisesi eğitimi mesleki becerileri üzerinde yoğunlaşarak genel eğitimi de dikkate alarak bütünleşen bir eğitim kurumudur. Bu bütünleşme ile öğrencinin eğilimlerinin analizi eğitimci tarafından dikkatle yapılmalı öğrenci, veli ve eğitimci el birliği, gönül birliğiyle mesleği icra etmek isteyenlere de maddi ve manevi destekle ahilik ruhu da verilerek istihdam edilmesi sağlanmalıdır.
Meslek liselerinin tamamının meslek erbabı çıkacak diye durum yoktur olmamalı da çağ’ın teknolojisine ayak uyduracak ilim, bilim insanı da yetişecek… Teknolojinin temeli meslek liselerinde atılmalıdır. Meslek lisesi mesleki eğitimde pratik beceri kazandırır. Bu becerileri iş hayatına geçişte büyük kolaylık sağlar. İş dünyasının istihdam ihtiyacı da giderilmiş olur. Meslek lisesi eğitimi iş dünyası piyasasında ve rekabet yönünde de avantajlı olur ki kariyer gelişimlerine büyük katkı sağlar. Bir başka önemi de bilgi, beceri ve tecrübelerini yükseltmekte ki, gayretleri ışığında iş alanları kurmaya yönelerek istihdamda sağlamaları çok daha kolay olur. Mesleğini severek yapan, günün bilgisinden uzak kalmadan çağ’ın mesleki gelişimini takip ederek girişimcilik ruhunu da geliştirmesi ile birçok fırsatlara sahip olması kolaylaşır.
Meslek lisesi eğitiminde öğrenci mesleklerinde uzmanlaşıp iş hayatı mı veya üniversite hayatı mı? İkinci sınıfta yön bulması daha sağlıklı olabilir mi? Meslek lisesi öğrencilerimizin ilgi alanı, beceri ve yeteneklerine göre branşlara yönlendirilerek üst düzey beceri kazanmaları sağlanmalıdır. Bu becerileri mesleki kariyerlerin de planlı bir çalışmaya aşinalık kazandırdığı gibi girişimcilik ruhunu da geliştirir. Türkiye’de meslek erbabı, sanatkâr, zanaatkâr sıkıntısı varken her geçen günde bu sıkıntı artarken ülkenin önemli bir milli meselesi olan meslek lisesi eğitimine sessiz kalmak büyük vebaldir.
Mesleki eğitimi kendi bünyemizde doğru kanalize edilemezse ithal sanat erbabı olur ki, buda bir ülkenin güvenlik meselesi olur. Meselelere odaklanıp meslek liselerinde mesleki eğitimin önemi her geçen gün artıyor. Temel eleman ve kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi ancak meslek liselerinin çoğalması ve üzerine eğilmekle olur. Sanayide eleman açığını gidermek ülkeye hizmet olduğu gibi halkın ihtiyaçlarının giderilmesine büyük hizmettir. Eğer sanayiciye kalifiye eleman yetiştiremiyorsak sanayinin çöküşüne zemin hazırlıyoruz demektir.
Bir başka önemli husus ise 12 yıllık zorunlu eğitimdir. Sanayiye eleman yetişmesinin yolu kapanmış ve engellemiştir. Mesleki eğitimde temel eleman ve kalifiye eleman yetişmesi bir ülkeni hayat damarıdır. Geçtiğimiz yıllarda yapılsaydı, olsaydı gibi cümleleri de uygun bulmuyor ve yazmıyorum. Biz güne ve yarınlara bakmalıyız. Bugün ne yaptık, yarınlara nasıl bir hazırlık yaptık ve yapacağız. İşte bunun hesabı iyi, yapılmalı bir an önce meslek liselerinin eğitimine önem verilmelidir. Bu eğitim ahilik ruhuyla bütünleşmeli ki toplum düzenine katkı sağlasın. Bu ruhla yetişen sanat ve zanaatkâr erbabı başarılı olduğu gibi toplum düzenine de katkı sağlayacaktır.
Mesleki eğitimi dert edinmeliyiz. Dertlenirsek derlenir, toparlanırız.
Muhabbetlerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.