Cumhuriyet veya Krallık !

Cumhuriyet veya Krallık !

     Bugün yine : Türklerin geçmiş 6 bin yıllık bilinen yönetimine baktığımızda..

     Fert veya aile olarak bir şey olmayacağını gören atalarımız.. sürekli devletler kurmuşlardır..

     Yaygın bilinen tarih de kurulan 16 büyük Türk Devletinin sembolize eden Cumhurbaşkanlığı bayrağındaki Türk Devletleri.. şunu söylüyor :

     Bizden bir şey olmaz ! Türkler bir şey yapamaz diyenlere diyorum ki önce tarihinizi okuyun.. Türk milleti büyük millet , her işi yapan bir millettir..

     16 Büyük Türk Devleti şunlardır:

Büyük Hun Devleti

Batı Hun İmparatorluğu

Avrupa Hun Devleti

Ak Hun İmparatorluğu

Göktürk Kağanlığı

Avar Kağanlığı

Hazar Kağanlığı

Uygur Kağanlığı

Karahanlılar

Gazneliler

Büyük Selçuklu İmparatorluğu

Harezmşahlar Devleti

Altın Orda Devleti

Timurlular

Babürlüler

Osmanlı İmparatorluğu  içinde büyük beyliklerin de yaşadığı bir devlet Dulkadiroğlu beyliği 210 yıl hüküm sürmüştür.. Başkenti Maraş’tır..

     Hasta adam dedikleri Osmanlıyı yıkanlar, Türkiye ayağa kalkmasın diye elinden geleni yapıyor , dün de yaptı bugün de yapıyor..

     Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı , Cumhuriyetin kuruluşu.. öyle oldu böyle oldu diye geçmişi tartışma yerine önümüze bakmamız gerekir..

    Dünya da devlet olarak kabul edilen 224 ülke de değişik yönetim sistemleri var..

     Cumhuriyet , Başkanlık Sistemleri , Tam başkanlık sistemleri , Başkanın parlamento ile bağlı olduğu başkanlık sistemleri , Yarı başkanlık sistemi , Doğrudan demokrasi-Parlamenter demokrasi , Parlamenter cumhuriyet , Karışık cumhuriyet sistemleri , Monarşi sistemi, Tek partili sistem, Üniter devlet, Krallık, mutlu azınlık, köle gibi çalışan çoğunluk , kısaca kralık sistemi.. gibi yönetimleri sıralaya biliriz..

     Yönetim biçimleri, devletlerin idare şeklidir. Devlet şekli cumhuriyet olan, yani halk egemenliği olan devletlerde, yönetim biçimi bununla özdeş olarak demokrasi olmayabilir. Yönetim biçimi ile devletin kuruluşunun ve milletlerin hayat tarzlarının, dünya görüşünün derin bir ilgisi vardır.

     Biz 98 yıldır Cumhuriyet demişiz.. başkası da başka bir şey söylemiş.. adımızın ne olduğu önemli değil, yarın ne yapacağız buna bakmalıyız..

     Ha Cumhuriyet, ha Demokrasi , Otoriter yönetimler , Devletçilik , Totalitarizm , Solcu yönetimler , Sosyal Demokrasi , Demokratik Sosyalizm , Devlet sosyalizmi , Sosyalizm ha bu sistemden çok çektik nedir ? Komünizm, komünistler geliyor dediler.. bizi korkuttular, aydın batı dediğimiz ise bizim dinimizi , imanımızı, ahlakımızı çalarak kendisine benzetti.

     Sağcı yönetimler- solcu yönetim, hepsi aynı bize Türk yönetimi gerekli..

     Kapitalizm , Merkantilizm veya bilmem ne ? Cumhuriyet yada başka bir şey , Bize Türk yönetimi gerekli..

     Başkanlık sistemi de olsa : batı takliti değil engin tarihimizden yararlanarak Türk yönetim sistemi ve dünyaya örnek devlet sistemini sunmamız gerekir..

     Bizim tarihimiz şanlı sayfalarla dolu, Türk olduğumuz için mutlu olmalıyız, özümüze dönmeliyiz..

     Cumhuriyet Bayramı yapacaksak: Türk Cumhuriyet bayramı olmalı.. Türk olduğumuzu unutmamamız gerekir..

     Tarih de bizden başka böyle şanlı devlet kuran bir başka millet yok.. ABD dediğin yerin 200 yıllık tarihi var bizim ise 6 bin yıllık tarihimiz var uyan Türk Milleti uyan !

     Uyandığın gün Cumhuriyet Bayramının bir anlamı olacaktır..

     İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi