Yeni EYT

12 Temmuz 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun'un yasalaşma süreci, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in imzasıyla (DSP-MHP-ANAP hükümeti) TBMM’ye sunulan İşsizlik Sigortası Kanunu tasarısıyla başladı. Kanun; 8 Eylül 1999’da yürürlüğe girdiğinde; emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a çıkarılıyordu. Prim sayısı ise 7 bin gün. O tarihte hâlâ sigortalı olanların emeklilik yaşları ve prim gün sayıları, ilk kez sigortalı olduğu tarihe dönülerek yeniden belirlenmiş, yeni bir tablo ile emeklilikleri ileriki tarihlere gönderilmiş idi işte tam şimdiki EYT liler onlar idi.
Anayasa Mahkemesi, bu çıkan 4447 sayılı kanunu 23 Şubat 2001 tarihinde kanunun yaş hadlerini onaylamış, yasanın geriye doğru işletilmesine itiraz etmemiş, ama "sigortalılık süresi yönünden yapılan kademeler arasında adil olmayan geçişlerin” düzeltilmesi için kısmi iptal yapmıştı.
Dolayısı ile “sigortalılık süresi 10 yıldan az olan kadın ile sigortalılık süresi 15 yıldan az olan erkek 1 günlük sigortalı ile aynı kademeye sokulmuş, onları da kademelendirin” demiş. Kademelendirmedeki düzensizliğin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu da gerekçesi ile ama 20 sene sonraki EYT lilerin mağdur olduğunu görmemiş ya da gördürmemişler. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ilgili maddelerinin görüşmesi de 22 Mayıs 2002 tarihinde, TBMM’nin 103. birleşiminde yapıldı ve sonraki birkaç küçük değişiklikler ile bugün kü duruma gelindi. Tabi o sırada bu kanun ile ilgili çok şeyler söylediler, ama bugüne kadar bu sorun çözülmedi, onlarında bunlarında herkesin yeni aklına geldi inşallah söz verildi çözülecek…sorunu çıkartanların da destekleri ile bu iş olacak sanki…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi