Dünya Ekonomisi- İplik Fabrikası !

Dünya Ekonomisi- İplik Fabrikası !

Dünya genelinde ekonomik büyüme hâlâ pozitif ancak ölçülü ve belirsizliklerle dolu bir durumda. 2025 yılının 11 ayına baktığımızda dünyamızda iç açıcı manzara göremiyorum.

Sevgili Okurlarım : International Monetary Fund (IMF) 2025 için küresel büyümeyi %3,2 civarında öngörüyor.

Ancak bu, önceki yıllara göre bir yavaşlamayı temsil ediyor: örneğin 2024’te büyüme %3,3 civarındaydı.

Artan korumacılık, jeopolitik riskler, tedarik zinciri kırılganlıkları ve yatırım belirsizlikleri öne çıkan riskler arasında.

Yani dünya ekonomisi için “normalin altında ama çöküşte değil” ifadesi geçerli olabilir. Bu durumun bazı yansımaları var:

Şirketlerin yatırım kararlarını erteliyor olması, bu da uzun vadede büyümeyi baskılayabilir.

Bazı bölgelerde finansal koşullar daralıyor, faiz oranları yüksek kalabiliyor.

Öne çıkan fırsatlar arasında ise teknoloji yatırımları, özellikle yapay zeka gibi alanlarda görülebiliyor. (İleri teknoloji bölgelerinde)

Uluslararası ticaretin dinamizmi zayıflıyor; bu da ihracata dayalı ekonomiler için sıkıntı sebebi olarak görülüyor.

Türkiye Ekonomisi

Türkiye özelinde, büyüme, enflasyon, güven gibi göstergelerde hem olumlu hem de dikkat edilmesi gereken gelişmeler var.

Türkiye ekonomisi için 2025 büyüme tahmini yaklaşık %3,1 civarında.

Enflasyon yüksek seyrediyor: Örneğin bazı raporlarda 2025 sonu için yaklaşık %24 ve beklenti aralığı %19-29 olarak verilmiş.

Ekonomik güven göstergelerinde bir miktar iyileşme olsa da, halkın ekonomi yönetimine güveni düşük.

Tekstil ve ihracat gibi dışa dönük sektörlerde olumlu işaretler var: Örneğin ihracat artışı. Ama Kahramanmaraş iplik ve dokuma ürünleri sıkıntılı süreçte.

Yüksek enflasyon ve döviz kuru baskısı: Bu, tüketim güçlüğü, maliyet artışı ve yatırım kararlarını etkiliyor.

Büyümenin dış kaynaklı değil daha çok iç talep, ihracat ve yatırım üzerinden desteklenmeye çalışılması.

Finansal istikrarın korunması açısından faiz, bütçe açığı, dış açık gibi alanlarda dikkat edilmesi gereken riskler var. Örneğin dış ticaret açığı ya da cari açık gibi.

Sektörel olarak orta-uzun vadede “yüksek katma değerli üretim”, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi gibi stratejiler ön planda.

Kahramanmaraş ve Tekstil Sektörü

Kahramanmaraş ilinde tekstil sektörü üretim açısından Türkiye’de ciddi bir paya sahip: Örneğin Türkiye’de üretilen ipliğin yaklaşık %26’sı Kahramanmaraş’ta.

Dokuma kumaş üretiminde de önemli payı var: “%10 oranında dokuma” gibi rakamlar veriliyor.

İhracatta da yükselme var: İlk 9 ayda ihracatta %12 artış gibi.

Ancak 2023’te bölgeyi doğrudan etkileyen büyük bir deprem yaşandı; bu da bölgedeki üretim kapasitesi ve lojistik açısından ciddi etkiler oluşturdu.

Kahramanmaraş tekstil sektörü için hem bir fırsat bölgesi hem de “risklerin yoğunlaştığı” bir alan. Yani güçlü üretim altyapısı ve ihracat kabiliyeti var, fakat dış şoklara (örneğin deprem, tedarik zinciri kesintisi, döviz kuru baskısı) maruz kalıyor.

Katma değeri yüksek ürün üretimine yönelim (örneğin denim, ileri teknik kumaşlar) önemli: “Denim stratejik ürün” olarak vurgulanıyor.

Bölgesel gelişme açısından, yerel istihdamın, teknolojik dönüşümün, sürdürülebilir üretimin önemi büyük.

Belirsizlikler Çağında Ekonomi: Dünya, Türkiye ve Kahramanmaraş Tekstili”

Küresel ekonomi yavaşlıyor ama durmuyor; bu ortamda Türkiye ve Kahramanmaraş için ne anlam ifade ediyor?”

Dünya ekonomisi kısmı: veriler, riskler, fırsatlar.Türkiye ekonomisi kısmı: büyüme, enflasyon, dışa dönüklük, yapısal dönüşüm ihtiyacı.

Kahramanmaraş-tekstil kısmı: sektörün durumu, bölgedeki güçlü yanlar, karşılaşılan riskler, geleceğe dönük öneriler.

Belirsizlik ortamında “esneklik” ve “yeniden yapılanma” kavramlarının iyi bilmek gerekir

Tekstil gibi geleneksel sektörlerin küresel rekabet ve sürdürülebilirlik açısından adaptasyonunun önemini biliyoruz.

Sözün Sonu : Dünya ekonomisi ve Kahramanmaraş iplik fabrikasını iyi analiz etmek gerekiyor.

Yazı biraz uzun oldu, hakkınızı helal ediniz !

Hayırlı Günler Diliyorum

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi