
Gülay Doğan
Türk Dünyası ve Dünya da ki Türkler 8
Türk Dünyası ve Dünya da ki Türkler 8
Dünyamız hızlı değişim içinde : ABD Ek gümrük vergileri uygulaması bir çok ülkeyi ekonomik krize soktu , tabi komşu hasta olursa bize de öksürük tutar sözü bugün tam yerinde olur..
Türk Devletleri Birliği kurulmalı, tek para , vizesiz seyahat ile ekonomimizi kendi içimizde döndürmeliyiz..
Neyse biz bugün Azerbaycan içinde gezmeye devam ediyoruz. Nizami Gencevi’den ve Azeriler için öneminden daha önce bahsetmiştik. Şimdi de Gencevi adına açılan Edebiyat Müzesi’nden bahsedeceğiz.
En önemli objesi Nizami’nin İskendername’si olan müzenin 30 ana salonu ve 10 ek salonunda toplam 3.000’den fazla portre, yontu, minyatür, kitap, el yazması, resim, hatıra ve diğer objeler sergileniyor.
Dünyanın ilk ve tek minyatür müzesi Bakü’de bulunan Minyatür Kitap Müzesi! Ve en büyük minyatür kitap koleksiyonu olduğu için de Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş.
Müzede 7.5 santimetreden küçük kitaplar minyatür sayılıyor, toplamda 5.600 kitap ziyaretçilerini bekliyor!
Minyatür kitaplar dışında sadece büyüteçle okunabilen mikro kitaplar da var.
Atatürk’ün Nutuk’unun da bulunduğu müzede 17. yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim bile mevcut!
Elimizde Bakü Seyahat Rehberi var, tabi birde canlı rehberimiz var bizi gezdiriyor gittiğimiz yerleri anlatıyor..
Müzede : Bölgeyi turistik açıdan cazip kılan şey ise günümüze kadarki birçok medeniyetten eserlerin sergileniyor olması. Bu fazlasıyla fark edilmiş olacak ki UNESCO tarafından da Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Milli Park aynı zamanda bölgedeki taşları, eski oyukları, çamur volkanları ve doğal gaz kaynaklarını korumak amacıyla 1966 yılında Azerbaycan’ın ulusal ve tarihi bir simgesi olarak ilan edildi.
Ortalama 5.000-20.000 yıl öncesinden kaldığı düşünülen ilkel insanlar, hayvanlar, savaş parçaları, ritüel dansları, boğa güreşleri, mızraklı savaşçıları ve deve karavanlarını gösteren 600.000’den fazla kaya resmine sahip olan Kobustan Milli Parkı arkeolojik açıdan da bir hazine görevi görüyor. Kobustan kayalarını görmeden ayrılmayın!
Dünya anıtlarından Şeki Hanları Sarayı, dış görünümüyle görenleri daha ilk dakikadan büyülüyor.
Şeki Hanlarının eski ikamet ettiği yer olan saray “Yuxarı Baş” Devlet Tarih-Mimarlık Rezervi’nin bir parçası.
1762 yılı civarında ülkede ilk bağımsız hanlık için uğraşan ve temelini atan Hacı Çelebi Han’ın torunu olan Hüseyin Han döneminde inşa edilen saray “Müştag” ismiyle anılan Hüseyin Han’dan dolayı “Müştag Sarayı” ismiyle de tanınıyor.
İki katlı ve kale duvarlarıyla çevrili saray inşası sırasında çivi kullanılmadığı için ve duvarlarındaki işlemeleri sayesinde diğer saraylardan ayrılıyor.
Azerbaycan notlarım bugünlük bu kadar yarın buluşmak dileği ile
Hayırlı günler diliyorum
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.