Köy Evleri ve Yerinde Dönüşüm Cinayeti !

Köy Evleri ve Yerinde Dönüşüm Cinayeti !
Cuma günü : ılıca üzerinden Ekinözü Türkmenler Mahallesine gittim.. yol boyunca uğradığımız mahallelerimizde bir iki üç beş yıkılmış ev gördük.. " Maraş-i Yavaş-i " sözünün doğru olduğunu gördüm..
6 Şubat 2023 depremlerinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen yapılan bir tek iş yok sebebi nedir diye sordum:
Cevap : Devletimiz demişti ki , sizi şöyle bir araya toplayalım altında ahır , samanlık olan lüks köy evleri yapılım demiş.. zemin etüt yapmış , plan - proje hazır işi yapacak firma hazır .. ! ama biz hazır değiliz ! Niye mi ?
Eski adı ile köy yeni adı ile : Mahalle sakinleri hayır oraya istemiyoruz , biz evimizin yerine istiyoruz diyerek diretiyorlar..
Devletimiz : AFAD , buraya olmaz zebin çürük oraya toplu yapalım ciddi güzel bir mahalle olun , camisi okulu, ile güzel bir mekanda yaşayın diyor.. mahalle sakinleri hayır diyor.. biz böyle sürünelim diyorlar.. Devletimiz olmaz diyor, işi yapacak olan Müteahhit firma , böyle dağınık olmaz diyor..
Bakanlığın yerinde dönüşüm açıklaması ki köylüler umut verdi.. 500 bin hibe, 500 borç faizsiz karar böyle olunca : Ben ona Yerinde Dönüşüm cinayeti diyorum.. ! niye biliyor musunuz , yıkılan o evlerin yerine ev yapılması , ilk gün yapıldığında ne kadar yanlış ise bugün de o kadar yanlış olacaktır..
Bizler görmeyiz bizim torunlar veya onların torunu mu görür bilemiyorum ama bir gün yine aynı acıları yaşayacağımız muhakkaktır..
Oraya olmaz ! Buraya yapalı mı, yapmayalım mı tartışması : biz tartışa duralım elin adamı köy evlerini bitirdi evinde oturuyor, bizim kuzey kazalarına Eylül 15 den sonra geceleri soğuk olur soba ister ama çakılan bir çivi yok , sebebi devlet değil , milletin ta kendisidir.. olur olmaz, tartışmaya devam dostlar..
Yerinde dönüşüm Cinayeti Kanunu diyorum: Kahramanmaraş Merkez de yoğunluk ve dar sokaklar, otopark olmamasından bugüne kadar dert yandık durduk.. Her belediye başkanı adayının çok katlı otopark projeleri vardı..
istimlak projeleri vardı.. geniş bulvar ve yol projeleri vardı. Hayrettin Güngör başkanın kent meydana projesi vardı ama İstimlak değerinin çok fazla olması sebebi ile yıkılamayan binalar dar sokaklar ve kitlenen trafik konusunu 50 yıldır yazıyoruz.. konuşuyoruz, yerinde dönüşümden sonra da devam edeceğiz galiba..!
Olmasa iyi idi : ama 6 Şubat Depremi Belediye Başkanlarının yapamadığını 82 saniye de yaptı.. o zaman biz bunu fırsata çevirmemiz gerek, yerinde dönüşüm yaparak eski düzeni alacaksak ölenlere Allah Rahmet Eylesin, demekten başka çaremizin kalmadığını görüyorum.. yeniden öleceklerde bugünden rahmet dileyelim başka da çaremiz yok.. gibi görülüyor , çünkü biz geniş vizyonlu düşünemiyoruz.. !..
Kuzey ilçelerimizi ve köylerimizi gezdim gördüm: bizde ki bu kafa bu mantıkla Kahramanmaraş 50 yılda ayağa kaldıramayız..
Kahramanmaraş'a Üniversite kurulsun mu ? , Kurulmasın mı 20 yıl tartıştık.. OSB kurulsun mu kurulmasın mı 30 Sene tartıştık.. Bu tecrübem bize şunu gösteriyor ki : Yerinde dönüşüm çarşıyı , konut alanlarını, köy evleri yerini 30 yıl tartışır 20 yılda da yaparız yapa bilirsek 50 yıl sonra ayağa kalkarız hayırlı uğurlu olsun," diyorum..
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi