Bugün Pazar !

Bugün Pazar !

Bu pazar başka pazar !

88 ülkede gazeteci dostlar var her konuyu : Türkiye den görüldüğü gibi, oradan Türkiye nasıl görüldüğünü konuşuyoruz..

Bugün sizlere biraz uzun bir yazı yazacağım : kahvaltı ve kahvenizi içerken keyifle okumanızı diliyorum..

Bu pazar başka pazar ! İnsanları göle gibi satan bir pazar !..ABD Başkanı Donald Trump ‘Amerika’yı yeniden büyük yap’ sloganıyla 20 Ocak’ta ikinci kez Beyaz Saray’a çıktığından beri ortalık toz duman. Aslında tehditlere daha iş başı yapmadan başlamıştı.

Kanada’yı ABD’nin 51’inci eyaleti yapacağız’ dedi. Grönland’ı Danimarka’dan satın almayı gündeme getirdi. Panama Kanalı’nın idaresini geri almak için baskı uygulamaya başladı. Meksika Körfezi’nin adını ‘Amerika Körfezi’ olarak değiştirdiğini ilan etti.

İran’ı ekonomik olarak bitirmek için yeni palanlarını devreye sokuyor, Son olarak da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ağırladığı Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada ‘Gazze’nin sahibi olacağız. Orayı Ortadoğu’nun Rivierası yapacağız’ diyerek Filistinlileri tehcir planını duyurdu.

ABD Başkanı Trump bir daha seçilemeyecek, kanunlar öyle, o halde bu dönemde ne yaparsa ABD tarihine öyle yazılacak..ABD askerinin yeni bir savaşa girme olasılığına karşı hop oturup hop kalktı. Netanyahu, planı alkışlarken, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Filistinlilerin ‘gönüllü’ tehciri için plan yapılması konusunda orduya talimat verdiğini açıkladı.

Savunma Sanayi Olmayan ülke : Devlet olamaz ! ABD Başkanı Trump Gazze’ye el koyma’ planı Türkiye’den Arap dünyasına, Rusya’dan Çin ve Avrupa’ya kadar bütün dünyada tepki çekti.

Başkan Trump’ın planından Dışişleri ve Pentagon’un haberi bile olmadığı, fizibilite çalışması yapılmadığı, asıl işi emlakçılık olan Trump’ın aynı kafayla uluslararası siyaseti dizayn etmeye çalıştığı öne sürülüyordu.

Trump dün sabah uyanır uyanmaz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Çatışmalar sona erdiğinde İsrail, Gazze Şeridi’ni ABD’ye teslim edecek” dedi. İsrail’in evlerini yerle bir ettiği Filistinlileri vatan toprağından sökme planını adete bir iyilik projesi gibi sunan Trump, gidecekleri yerlerde modern ve yeni evlerde yaşayacaklarını, mutlu ve güvende olacaklarını savundu. Dünyanın dört bir yanından ekiplerle çalıştıklarını öne süren Trump, Amerikan askerinin de Gazze’ye ayak basmayacağını söyledi.

Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Kevin Cramer, teklifi ciddiye almadığını belirterek “Bence bu büyük fikirleri ne olacağını görmek için ortaya atıyor” diyor.

CNN analizi Stephen Collinson da Trump’ın Ortadoğu ve Ukrayna’da anlaşma zemini aradığını belirterek, uzlaşma şansını arttırmak için muhatapların dengesini bozacak tuhaf bir teklifle pazarlığa başladığına işaret ediyor.

BİR de madalyonun öbür yüzüne bakalım. ABD Başkanı, bu açıklamayı Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması için müzakerelerin başlamasının beklendiği bir dönemde yapıyor. 15 aydır süren savaşın ardından Gazze Şeridi büyük bir enkaz yığını, yüzbinlerce Filistinli insanlık dışı şartlar altında patlamamış binlerce mühimmatın ortasında yaşam savaşı veriyor.

Uluslararası toplum 40 km uzunluğunda yaklaşık 10 km genişliğindeki bu toprak parçasına kök salmış 2 milyon Gazzeli için plan geliştirebilmiş değil. Savaş sonrası Gazze’yi kimin yöneteceği konusunda herhangi bir uzlaşma yok. Gazze Şeridi’ndeki enkazın nasıl kaldırılacağı, kimin finanse edeceği de belirsiz.

İsrail’in Ortadoğu’daki yerini dar bulduğunu gizlemeyen Trump, Gazze’de yeni bir tartışma başlatıyor. Diyelim ki bir grup Filistinli gitmeyi kabul etti, sonra ne olacak? Sıra Filistin’in öte yakası olan Batı Şeria’yı boşaltmaya mı gelecek?

Nereden bakarsanız bakın Trump’ın teklifi hayata geçirilmesi uluslararası hukuk açısından da tehlikeli bir emsal teşkil edecek olması sebebiyle de sakıncalı duruyor. Dolayısıyla hep birlikte ‘iki devletli çözüm İsrail ve Filistin için tek çözümdür’ demenin tam vaktidir.

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün İsrail lideri Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısında söylediği sözler, dünya siyasetinin bir numaralı gündemi haline geldi.

ABD'nin "Gazze Şeridi'ni devralacağını" söyleyen Trump, Gazzelilerin de "başka bir yere gitmesi gerektiğini" söylemiş, ancak sözünü ettiği planla ilgili neredeyse hiçbir detay paylaşmamıştı.


Açıklamalar tüm dünyadan tepki ve itirazlara neden oldu, Filistin yönetimi, Hamas ve Arap dünyasından birçok lider sert tepki verirken, ABD müttefikleri ise söz konusu planla aralarına mesafe koyan itirazlarını dile getirdi.

Peki Trump bu açıklamaları neden yaptı, Gazze'yi neden istiyor ve bahsettiği gibi bir plan uygulanabilir mi?

İsrail ve İran: Vekalet savaşından bölgesel çatışma korkusuna İsrail askerleri

İsrail: Batı Şeria’daki bir camide 5 Filistinli savaşçı öldürüldü Haritalarla yıkım: Gazze 15 ayda nasıl değişti?

Trump bu açıklamayı neden yaptı?

BBC'nin kıdemli muhabiri Jeremy Bowen'a göre, Trump'ın bu tip açıklamaları yapma tarzına dikkat etmek gerekiyor.

Trump bir konuyu gündeme getirdiğinde, gerçekten hedeflediği ya da planladığı konuyu masaya doğrudan getirmeyebiliyor.

Bowen'a göre "Emlak pazarlığında ilk hamleyi yapar gibi" davranan Trump, ABD'nin gerçek politikasını açıklamamış olabilir.

Trump'ın başka bir plan üzerinde çalışırken kafa karışıklığı yaratmak için böyle bir çıkış yapmış olabileceğini söyleyen Jeremy Bowen, Trump'ın bir yandan İran'la "nükleer barış anlaşması" hedeflediğini açıklamasına dikkat çekiyor.

İran'la anlaşmak kuşkusuz ki Netanyahu ve İsrail'deki aşırı sağcıların hoşuna gidecek bir gelişme değil. Eğer Trump bir yandan onları da memnun etmek için Gazze açıklamasını yaptıysa, başarılı olmuşa benziyor.

BBC diplomasi muhabiri Paul Adams da Trump'ın açıklamalarının satır aralarına işaret ederek, ABD'nin Filistin-İsrail diplomasisinin gerçekten de on yıllardır sorunu çözmeye yeterli olmadığını kaydediyor.

Gazze'nin gelecekte kim tarafından yönetileceğine ilişkin belirsizlik, halihazırda anlaşmanın zayıf noktasıydı.

Trump'ın çıkışı ise yeni bir zayıf noktası oluşturdu. Bu plan yürürlüğe girmese bile, hem Filistin hem İsrail tarafında önemli bir faktör olarak değerlendirilecek.

İsrailli milliyetçilerin "Vadedilmiş topraklar" olarak gördüğü bu alana dair emelleri de Trump'ın açıklamasıyla canlanacak gibi görünüyor. Filistin lideri Mahmud Abbas, Gazze'den Filistinlileri çıkarmaya dönük herhangi bir plana karşı çıktı ve Trump'ın sözlerini "uluslararası yasaların ihlali" olarak tanımladı.

Bugün kadar ABD ve İsrail hangi kanun ve yasalara uydu ki ? Bugünden sonra uysun , Dünya beşden büyük demediğimiz sürece bir yere varamayız..

Abbas, "On yıllardır mücadelesini verdiğimiz halkımızın haklarının herhangi bir şekilde ihlaline izin vermeyeceğiz" dedi. Diyorda uçağı mı var , tankı mı var topumu var, hava savunma sistemi var ? Neyi var ?

Gazze'yi yöneten Hamas ve Batı Şeria'yı yöneten El Fetih Aralık ayında, Gazze'nin yönetimini görüşmek için bir ortak komite kurdu. Fakat bu komiteden bir sonuç çıkmadı.

Bazı planlar ise, Arap ülkelerin askerlerinden oluşan uluslararası bir barış gücünü içeriyordu.

Fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce Filistin Yönetimi'nin savaş sonrası Gazze'de hiçbir rolü olamayacağı konusunda çok net açıklamalar yapmıştı.

BBC Arapça'dan Ethar Shalaby, İsrail 1948'de bağımsızlığını ilan etmeden önce Gazze'nin İngiliz Mandası olduğunu hatırlatıyor.

İsrail bağımsızlık ilanının ardından beş Arap ülkesi tarafından saldırıya uğradı.

1949'da ateşkes ilan edildiğindeyse İsrail bölgenin büyük bir kısmını kontrol altına almıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi