Avrupa, okullarda telefonu yasaklıyor

Avrupa, okullarda telefonu yasaklıyor
Akıllı mı ? Akılsız mı ? orasını bilemiyorum ama bildiğim şu ki Cep telefonları çocukları , gençleri uyuşturuyor ! bu bir gerçek.. internet bağımlılığı ciddi bir hastalık olarak Türkiye de gündemdeki yerini koruyor..
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin : Okullarda akıllı telefon kullanımını yasaklaması gerekir, ama bundan önce Eğitim Ailede başlar diyorum..
Herhangi bir şeyin yasaklanmasından çok, 'doğru kullanımı konusunda aileden başlayacak şekilde eğitim vermek' elbette ki esastır. Ancak günümüzde yetişkinler bile öz kontrol sağlayamazken, ergenlik dönemindeki bireylerden bu kontrolü beklemek mümkün görünmemektedir. İnternet bağımlılığı bir hastalık türü olarak literatüre girdi artık , bugün çocuklar değil büyüklerde tedavi olması gerekiyor..
Türkiye de durum bu ! Avrupa ve dünyada ne oluyor diye sabah haberlerde bir gezinti yaptım..
Avrupa ülkeleri bir bir cep telefonunu okullara sokmamak için mücadele vermeye başladı son haber ise : Hollanda, ortaokul ve liselerde cep telefonu, tablet ve akıllı saati yasaklıyor. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermesi için alınan karar, başarıya ulaşmazsa yasal düzenleme yapılacak
Fransa 2018'de, Rusya Eylül 2022'de, okullarda öğrencilerin cep telefonu kullanımını yasaklayan ülkeler . Çin'de, Suudi Arabistan'da da okulda cep telefonu kullanımı yasak. Güney Avustralya'da devlet okullarında, ABD ile İspanya'da bölgesel olarak cep telefon kullanmak yasak, Avrupa, okullarda telefonu yasaklıyor çünkü telefon ve internet bağımlılığı eğitim seviyesini düşürüyor..
Gençleri ekran bağımlılığından korumak için alınan önlemler genişletiliyor. Çok sayıda ülkede getirilen yasaklara bir yenisi bugün Hollanda'da eklendi. Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki ortaokul ve liselerde cep telefonu yasaklanacak. Uygulanacak yasaklara cep telefonlarının yanı sıra tablet ve akıllı saatlerin de dahil olacağı duyuruldu.
Söz konusu yasak, 1 Ocak 2024'te uygulanmaya başlanacak. Açıklamada "Artık Tiktok videosu seyretmek, sınıf arkadaşıyla mesajlaşmak veya Snapchat'ten fotoğraf paylaşmak yok" ifadelerine de yer verildi. Yasağın üniversiteleri kapsamadığı belirtildi.
Eğitim kalitesinin artırılması, online zorbalığın engellenmesi, çocukların sağlığının korunması ve gençlerin fiziksel hareketlilikten geri kalmaması gibi gerekçelerle dünyanın dört bir yanında Hollanda'daki gibi uygulamalar devreye alındı. Ne diyelim İnşallah Türkiye de gelir böyle bir yasak..
Fransa: Yaşları 3 ile 15 arasında değişen öğrenciler, okul içerisinde cep telefonlarını kapalı tutmak zorunda. Türkiye de kanun ve yasal düzenleme yok ama vatan sever öğretmenlerimiz, okul müdürlerimiz bunu yapıyor okula olabildiğince cep telefonu getirttirmiyorlar..
İngiltere: Geçtiğimiz yıllarda okullarda cep telefonunun yasaklanması gündeme geldi, karar alınmasa da birçok okul yasağı uyguluyor.
Suudi Arabistan: Okullarda telefon kullanımı bir süredir yasak.
Çin: Çocukların okullarda cep telefonu kullanması yasak. Çocuklar ancak ailelerinin yazılı izniyle okullara telefonlarını getirebiliyor onu da okul girişinde güvenliğe teslim ediyor.. çıkışta alıyor..
Finlandiya: Ülkede öğrencilerin notlarının düşmesinin ardından yeni dönemde okullarda cep telefonlarının yasaklanması gündeme alındı. internet bağımlılığından çocukları kurtarmak için uzman görüşüne baş vuruluyor..
ABD: Devlet okullarının yüzde 77'sinden fazlasında cep telefonu yasağı uygulanıyor. özel okullar ise öğrenciler : girişte cep telefonu güvenliğe teslim ediyor..
30 yıldır eğitim yazan bir gazeteciyim : Türkiye'de ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin cep telefonlarını sınıflarda kullanmasına okul yönetimleri tarafından zaten izin verilmiyor. Duyarlı öğretmen ve müdürlerimize teşekkür ediyorum..
Ama bunun bir yasal düzenlemesi yapılmalı, sadece okullarda değil, fabrikalarda, iş yerlerinde özellikle tehlikeli iş yapan iş yerlerinde cep telefonu kullanımı kanunen yasaklanması gerektiğine inanıyorum..
Yazı çok uzadı bir iki örnekle kapatıyorum: İnşaat sıvacısı iskelede cep telefonu ile konuşurken aşağı düştü ve hayatını kaybetti.. Pres de çalışan işçi metal yerine elini ezdi.. bunun gibi yüzlerce örnek var..
Cep telefonu kullanma kanun inşallah çıkarılır diyelim..
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi