Yöresel Yemeğin Tadı Akdo Saray da

Yöresel Yemeğin Tadı Akdo Saray da
GÜLAY DOĞAN
KAHRAMANMARAŞ/ Dondurma ve Baklava denildiğinde şehrin yeni markası Akdo , Maraş Yöresel Yemekleri ile lezzet durağı haline geldi. Kahramanmaraş Yemeklerinin zengin çeşidi.. Maraş sofrasının zenginliği yenilerini ekleyen Akdo Saray yöresel yemek sunum ile şehre gelen misafirin lezzet durak yeri oldu.
Maraş gelip ilk durak olarak Akdo Saray'a gelmeniz yeterli , Akdo Saray işletme müdürü Ömer Kandilcik: " Baklava - Dondurma derken, Dünya Mutfaklarının yemekleri yanında yöresel yemeklerin de tadı Akdo Saray da diyen Ömer Kandilcik : " birbirinden lezzetli Kahramanmaraş yemeği: Tirşik çorbası ,Un sucuğu , Maraş köftesi , Maraş tava ,Afşin tava ,Maraş Kebap , Eli böğründe ,Acem pilavı, Perde pilavı, Halise, Yoğurtlu dövme çorbası ,Yaprak sarma ,Çullama Maraş dondurması tatlısı ,Patlıcanlı (Soğuklukla yapılan ) ekşili çorba ,Zeytinyağlı kuru dolma ,Patlıcanlı çöp kebabı ,Ezme kebap ekşili köfte, çiğ köfte Maraş işi ,Şekerli peynirli börek, maraş kebabı ile gönüllerde yer tutarak meydanız bayram eder," dedi.
Dulkadiroğlu, Osmanlı dönemi mutfağının zengin çeşitlerini sıralayan Ömer Kandilcik : Ciğerli bulgur pilavı ve daha yüzlerce ünlü maraş yemeği , her zaman Akdo Saray da bula bileceğiniz yemekler.. diyerek sunum yaptı
Ömer Kandilcik : " Kahramanmaraş yemekleri için Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka keçi yoğurdundan yapılmış buz gibi bir ayran içmelisiniz. Sonra mutlaka kekik otlayarak büyüyen kuzuların etleriyle hazırlanmış eli böründe yemeli; ızgara üzerinde kabuklarıyla pişirilen (terletilen) soğanları (elle vurup kabuklarını soyuyorlar) yemeğinize katık etmelisiniz. Tuz, kekik, nar ekşisi ve elbette zeytinyağı ile tatlandırılan ve Terlemiş soğan salatası denilen bu mükemmel alternatif, lezzetiyle ana yemeği aratmıyor.


Yemekler elbetteki bol salçalı, kırmızı biberli ve ekşili. Yemeklerde çoğunlukla keçi sütü ve keçi sütünden yapılmış yoğurt kullanılıyor. Bu yoğurtla hazırlanan ve koyun etinden yapılan köfte; yani Yoğurtlu kebap pek ünlü. Ekşili çorba 3 şekilde hazırlanıyor. Patlıcanlı ekşili çorba, pancarlı ve soğukluk (semizotu) çorbası. Patlıcanlı parmak kebabı, Patlıcanlı çöp kebabı, Ciğer kebabı, Kıyma kebabı, nar ekşisiyle hazırlanan Ekşili kebap, Maraş usulü içli köfte, Sömelek köfte, Köfte bezdirme, Et bezdirme, Ezme kebap, Tahıldak köfte, Kallili köfte, Tavuklu Ali Nazik köfte ve diğer kebap çeşitleri Akdo Sarayda her zaman sizi bekliyor..


Kandilcik : " Kahramanmaraş yemekleri arasında Bulgur pilavı da çeşitlilik gösteriyor. Etli, salçalı; sebzeli ve ciğerli… Bunun dışında Acem ve Türkmen pilavı yapılıyor. keçi peyniri yerine tuzsuz taze peynirle hazırladığımız şekerli peynirli börek, Çökelekli börek, sebzeli peynirli börek sık yapılan börek çeşitleri. Sumak ekşili havuç salatası, Borani, yani pazı cacığı; Ekşili aya sulusu; Cevizli kırma (macun kıvamında cevizli pekmez) ve elbetteki zeytinyağlı kuru dolma geleneksel yemeklerin başında geliyor.
Maraş kahvaltısı : yörede sabah kahvaltısında bile yenilen Maraş dondurmasını unutmayın, Saray Akdo da oturup afiyetle yiyin. İnanın yemeklerin tadına doyamayacaksınız…" dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi