Maraş'ına Sahip Çık

Maraş'ına Sahip Çık
Bir süre önce : sivil toplum kuruluş başkanlarının bir araya gelerek oluşturduğu ," Maraş'ına sahip Çık!" platformu 2. toplantısını yaptı..
İlk toplantılarını Ebrar sitelerini yerinde yapan üyeler ses duyurmaya çalıştı ama duyanda olmadı.. galiba 6 ay geçti ortada bilgi kirliliğinden başka bir şey yok..
İkinci toplantılarını ise bir düğün salonunda yaptılar: yönetimden çok gazeteci vardı.. Mehmet Fiskecinin söylediği gibi :" Maraş'a gazeteciler daha çok sahip çıktığı görüldü..
" Maraş'ına Sahip Çık : Nasıl olacak bu sahip çıkma bir yol haritası var mı ? Devlet ot iresinin olmadığı, sorumlu muhatap bulunamadığı , Çürük binalara az hasarlı, hasarsız binalara , Çürük raporu verildiği, Bina yıkılırken, ölenlerin olduğu, enkazlarını içme suyu yataklarına döküldüğü , Bina Analiz Kontrol Borsasının kurulduğu, il dışından avukat, Mühendislik firmalarının gelerek Kahramanmaraşlıları soyduğu , devletin maalesef ki orta da olmadığını dile getirildi.
Maraş'ımıza sahip çıkalım ama nasıl ? : Deprem sonrası binaların kapı ve bencerelerinin içindeki malzemelerin yağmalandığı hırsızların kol gezdiği Kahramanmaraş'ta deprem sonrası sorun bitmezken, tarihi fırsatı kaçmak üzere olduğuna dikkat çekildi. Yerinde dönüşüm değil, bu düzenleme :" Yerinde ölüm Düzenlemesi " diye isyan eden Maraşlı..
"Yerinde ölüm düzenlemesi" iyi analiz etmek gerektiğini ifade eden tek bina yıkılan yerde : yerinde dönüşüm yapıla bilir, ancak Kahramanmaraş Adıyaman, Hatay gibi yerde bunu yapmanın ," Yerinde ölüm düzenlemesi" olacağını altı çizildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hatay Defneye 48 günde hastane yaptı.. İskenderun Hastanesi bu hafta açılacak , bizim hastanenin bakım işi bile ihale edilmedi..
Doktorlar kaçıp gidiyor, hastalar yolda ölüyor, sonra Maraş'ımıza sahip çıkalım diyoruz ama nasıl ?
İstemizdik oldu, deprem yıktı geçti, şimdi buralarda yerinde dönüşüm yapacağız diyerek daracık sokaklar, otoparkı olmayan binalar, yaparsak, bunun adı yerinde dönüşüm değil, yerinde ölüm olur diyerek tepki gösterdiler..
Birtane köy evi yıkılmış , yerinde dönüşüm olur, bir mahallede bir tek apartman yıkılmış eskisi gibi yapmak üzere yerinde dönüşüm olur.. ama daracık araç girmeyen sokakları yeniden yapmak : yerinde dönüşüm değil, yerinde ölüm olur..
Şehri deprem borsasından kurtarmak için : ildeki tüm binaların yeniden ciddi bir kontrolü yapılmalı, ( Kolonu - kirişi kırık değil yerinde olmayan) bina az hasarlı, Kılcal çatlak bile olmayan bina orta hasarlı veya ağır hasarlı rapor verilerek oluşan deprem borsasına son verilmelidir.
Maraş'ına sahip çık : ama nasıl sahip çıkacağız, vatandaşın tapulu malının üzerine, konteyner çarış kurarsak, yeni planlamada yatırım alanı olan yerdeki konteynerleri inşaat başlayınca nasıl kaldıracağız..?
Maraş'ı dağıtmak ne kadar doğru, Şehir parçalanıyor, burası İstanbul değil, Gaffarlı ile Önsen arasında kaç km. var bunun hesabını yaptık mı ? Bir araç kaç paralık yakıtla gider geli.. bunu düşündük mü ?
Maraş kim sahip çıkcak ? : Bakanlar geliyor , görkemli karşılama, bir iki ziyaret , çay sohbet şahane, basın kapalı toplantılar sonra Maraş sahip çık ? bu nasıl olacak bir fikri olan var mı ?
Maraş bizim Maraşımız : ama burada Maraş'ınn sahibi yok, ağaeyi yok, sivil toplum kuruluşu yok, siyasetçisi yok, yok yok kim sahip çıkacak ? Maraş sahip çık , aman kimse kırılmasın diyerek makul ve seviyeli istekler sizi kim duyacak ?
Şehrin sorunları dağ gibi: Deprem 11 ilde değil, Kahramanmaraş Hatay, Adıyaman da oldu.. 11 il etkilendi ama yok olan bu üç şehir var mı bu üç şehrin sahibi , milletvekili var mı ? Belediye Başkanı var mı ? Siyasetçileri var mı ? kim sahip çıkıyor gösterin bunu bize diyerek isyan eden Maraşlı.."
Maraş'ına sahip çık toplantısında içini döktü ama sesini kim duyacak..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi