
Bekir Doğan
Bayram Sabahı Çocukları Sevindirmek !
Bayram Sabahı Çocukları Sevindirmek !
Gün öncesi bozuk paralar hazırlanır : Ramazan Bayramı sabahında erken kalkarak camilere koşulur, Bayram Namazı sonrası camiye gelen çocuklar sevindirilir ilk harçlıklarını camii de alırlar..
Camii Çocukların Sevindi mekan olur: Geleneksel Bir Mutluluk Paylaşımı, aile bağlarının , komşuluk bağlarının güçlenmesine sebep olur.. Bayram Sabahları kardeşlik günü olur !
Deprem öncesi : Sultan Abdulhamithan cami de , doğukentte camii de Bayramların toplumsal ve Ailevi önemi ile camii cemaati Bayram Namazı Sonrası birlikte sabah yemeğini yer , el öpen çocuklara harçlıklar, şeker, çörek ikramı yapılırdı..
Bayramlar, sadece dini bir anlam taşımakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal birlik ve beraberliği pekiştiren önemli günler olduğunu yaşayarak görürdük. Küçükler büyüklerini ziyaret eder komşuluk dayanışması ile sevince sevinç katılıdı..
Bayramlarda aileler bir araya gelir, komşularla dayanışma içinde olunur, sevgi ve hoşgörü öne çıkar. Bayramı Bayram yapanda bu özelliğidir.. Ancak son yılların Modası Bayram tatili ki bu da aileyi bitiren bir unsur oldu.
Özellikle çocuklar için bayramlar, bir yıl boyunca bekledikleri ve büyük bir heyecanla karşıladıkları özel günlerdir. Bayramlık elbiselerini giyen çocuklar yeni giysisi ayakkabısı ile babası ile camiye gelir, büyüklerinin ellerini öperek harçlık toplarlar..
Çocukluğumuz ve Çörek
Ramazan Bayramı'nda Kahramanmaraşlılar çörek yapar en az yedi komşuya dağıtır, hoşaflar pişer çocuklar komşulara ikram ederken, Bayram haçlıklarını da cebe indirilir.. Kapıya gelen çocuk boş çevrilmez , bu da çocukların mutluluğudur.. Tatil yapma mantığı bayramları unutturur oldu dostlar.
Ramazan, oruç tutmanın Teravih namazı ve ibadetlerin ön planda olduğu bir aydır. Ancak Ramazan Bayramı, orucun bitişini simgeler ve bu, çocuklar için bir ödül gibidir. Herkes evine en yakın camiye gider Bayram Namazını kılar sonra el öpme başlar ki çocukların en mutlu günü !
Bayramda çocuklar için en bilinen geleneklerden biri, büyüklerden haçlık almak veya bayram harçlığı almaktır. Çocuklar bu günlerde daha fazla sevinç yaşar, hem maddi hem de manevi olarak ödüllendirilirler.
Bayramda çocuklara hediye verilmesi, onların bayramın neşesini daha da artırır. Birlik olmanın aile olmanın, akrabam var demenin, Dedem, Nenem, Emim , Dayım, Halam, Teyzem, akraba ve komşularım varmış ne güzel deminin tam zamanı Bayram Sabahlarıdır.
Sonuç: Ramazan Bayramları ve Çocuklar Arasındaki Güçlü Bağ Sonuç olarak, Ramazan ve Kurban Bayramı'nda çocukları sevindirmek, onların toplumsal değerlerle büyümelerine katkı sağlar.
Sabah Namazı , sonra Bayram Namazına cami gittiğinizde ise etrafınıza bakın yüreğinizi temizleyin , herkesi sevin bayramlaşın , küs olduklarınız varsa barışın yüzde yüz siz haklı isenizde özür dilerim kardeşim diyerek Bayramlaşın , barışın kaybedeni olmaz herkes kazanır , Bayramlar sadece dini ve kültürel açıdan değil, aile içindeki bağları güçlendiren, sevgi ve şefkatin pekiştirildiği özel zamanlardır.
Çocukların bayramda mutlu olması, sadece o günle sınırlı kalmaz, hayatları boyunca taşıyacakları güzel anılar bırakır. Biz Büyüklerde Bayram Sevinci yaşamalıyız.. Bayramı Bayram yapanda bu !
Yetim , Öksüz çocukları daha çok sevindirin ! başını okşayacak bir yetim bulamadım diyorsanız : “Annem, babam, kaynanam , kayın babam öldü !” öksüz çocuk bulamıyorum diyenlere duyurulur !
Dün akşam Kadir gecesi, Sakalı Şerif ziyareti , dostlarla bir arada olmak çok güzeldi , Allah seneye bizleri Ramazan ve Kadir gecesine kavuştursun vesselam Hayırlı Ramazanlar Diliyorum
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.