Bekir Doğan
Alfabe Bir Milletin Kimliğidir !
Alfabe Bir Milletin Kimliğidir !
Türkiye de : modernleşiyoruz diyerek , şehirlerin, ilçelerin köylerin isimleri değiştirilmiş, dahası ise soyadı kanunu ile insanların kimlikleri silinmiştir..
Türkler 1444 sene önce yani İslam’ı kabul etmeden önce de okur yazar ve bir çok alfabe kullanarak okumuş yazmıştır..
İslam dinini kabul ettikten sonra ise : İslam harfleri ile kendisine yeni bir alfabe oluşturmuş.. Normal Arapların kullandığı 28 harf yerine 36 harfli yeni alfabe ile okuma yazma ve tarihini yazmıştır.
Çok geriye gitmeyelim : yakın tarihimiz 650 yıllık Osmanlı tarihi ve Arşivleri , yurt dışına kaçırılanlar hariç diğerleri kütüphanelerde çürüyor ama biz okuyamıyoruz..
Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mahir Ünal, konuya parmak bastı, binlerce yıllık Türk tarihinin bir gecede nasıl silindiğini anlattı.. Sosyal Medya da ve AB ve ABD yandaşları Sayın Bakanımız Mahir Ünal beye iftira ve karalama kampanyasına başladılar..
Dedelerimizin kullandığı İslam Alfabesi:
Türkler, Talas Savaşı’ndan sonra kitleler halinde İslamiyet’i kabul etmeye başlamıştır. İslam ve din birliğini sağlamak için Türkler İslam alfabesine geçmiştir..
Türkler İslam Alfabesi 28 harften oluşmakta olması sebebi ile Türkçe ses uyumuna uygun olmadığı için üzerine ekleme yaparak sesli olarak 36 harf bazı yazılarda ise 31 harf kulanılarak yazılmıştır..
Türkçe’nin ses özelliklerini tam karşılamadığı için dilimize uygun eklemeler yapılarak 31/36 harfle özellikle Osmanlı İmparatorluğu 650 yıl bu alfabeyi kullanarak kitaplar yazmıştır.
Türklerin İslamiyet’i kabulünden, yani 10. yüzyıldan sonra Türk-İslam devletlerinde dil birliği yazı birliği sağlamak için bugün Osmanlıca dediğimiz alfabesi kullanılmaya başlanmıştır ve zaman içinde bazı değişikliklere uğrayarak 1 Kasım 1928’deki Harf Devrimi’ne kadar kullanılmıştır.
Harf devrimi ile bir günde alimleri cahil, okur yazar milleti , okumaz yazma hale getirenleri eleştirmek suç mu ?
Burada şu önemle vurgulanmalıdır: İslam harflere dayalı, yüzlerce yıl boyunca kullanılan Osmanlıca isimli dil, aslında ayrı bir dil değildir; Türkçe olarak bilinen dilin, Bugün cami kitabeleri, mezar taşları üzerinde yazan yazı : Arapça veya başka bir değil Türkçedir.. Latin harfi kullanmamış , İslam harfleri ile Türkçe yazılmıştır..
Elbette her dil gibi, örneğin 15. yüzyılda kullanılan Türkçe ile 21. yüzyılda kullanılan Türkçe arasında farklar vardır. Çünkü diller, statik değil, dinamik olgulardır. Tıpkı canlılık gibi evrimleşirler, gelişirler, değişirler.
Türkiye’nin Doğusu ile Batısı arasındaki Türkçe aynı mı ?
Osmanlıların kullandığı Arapça alfabe.
Türklerin kullandıkları alfabesinde 31 ile 36 arası harf vardır. Arap alfabesi Türkçe’deki seslerin çoğunu karşılayamadığı için bazı sesler Farsça’dan alınmıştır: p, ç ve j harfleri. Ayrıca Arap alfabesindeki ünlü sesler Türkçedeki ünlü seslerin hepsini karşılayamamıştır.
Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mahir Ünal , baştan sona haklıdır..
Bu sebeple : Okullarda ikinci dil olarak veya alfabe olarak 36 harfli Türkçe okuma yazmayı gelecek nesillere öğretmemiz gerek ki yakın tarihimizi okuyup, doğruları doğru kaynaklardan öğrene bilsinler..
Cumhuriyet döneminde çıkan tarih kitapları, romanlar, Ansiklopedilerin tamamında ecdadımıza küfür ederek başlar öyle bittirler.. hiçbir doğru değildir..
Türk tarihini doğru okumak için binlerce yıllık Türk Tarihi Arşivine girmek okumak için ilk okulda çocuklarımıza İslam harfleri ile olan alfabe ile Türkçe okuma Yazmayı öğretmemiz gerektiğine inanıyorum..
Sevgili okurlarım: 1 Kasım 1928 tarihinde ''Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun''un kabulüyle , binlerce yıllık tarihimiz kültürümüz hepsinden önemlisi alfabemiz bir anda yok oldu..
Latin alfabesi yürürlüğe kondu. 1960 yıllara kadar Latin alfabesini okuyan çok fazla olmadı ve milletimiz cehaletin içine diri diri gömüldü.. 1980 sonrası açılan okuma yazma kursları ile Türkiye okur yazar hale geldi..
Mahir Ünal haksız mı ? : Latin alfabesini birebir kullanmıyor , bugünden sonra geri dönüş olur mu ? çok zor imkansız gibi..
O halde : binlerce yıllık geçmişimiz olan İslam alfabesi ile okur yazar olmamız için bugünden başlayarak okullarımızda bu alfabeyi çocuklarımıza öğretmemiz gerektiğine inanıyorum.. çünkü alfabe bir milletin kimliğidir..
Bu konuda daha önce çok yazdım bugünlük bu kadar yeter
İyi günler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.