SU OLMAZ İSE HAYAT OLMAZ

                   SU OLMAZ İSE HAYAT OLMAZ

08.11.2021 Pazartesi günü Küresel Gazeteciler  Kahramanmaraş il temsilcisi Bekir Doğan, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Kara ile birlikte KASKİ Genel Müdürü sayın Ahmet Kavak beyi ziyaret ettik.

Şehrimizin su meselelerini üzerine geniş zamanlı bir sohbet gerçekleştirdik. Suyun zamanımızda ve bin yıllar öncesinde  ne kadar önemli olduğuna dair düşüncelerimiz masaya yatırdık. Geldiğimiz zamanda  suyun  akaryakıttan önemli olduğu düşünceleri yeniden vurgulandı.

     Su dediğimiz zaman  Türk İslam kültüründe bir çok değerler çağrışım yapar. Su gündeme geldiğinde hemen aklımıza Fuzuli'nin "SU KASİDESİ "  akla gelir. Aslında su kasidesi   peygamber sevgisini anlatan bir   naat olmasına rağmen hep su dediğimizde  su kasidesini hatırlarız.

     Su deyince "su sebili",  "suçiçeği","su ile ateş" ,"su borcu","su bardağı" ve buna benzer algoritmalar gelir aklımıza.

      Öyle ya Allah bizlere akıl ve Kuran  vermiştir. Peygamber göndermiştir.  Her şey sudan ve topraktan yaratılmıştır.  Su ateş söndürür. Hem yanan zahiri ateşi,hem de yüreklerde yanan ateşi söndürür. Su şer ateşini de söndürür. Pislikleri temizler.İnsanı pislikten kurtarır. Tüm bitki,hayvan ve insanların hayat kaynağıdır sudur. Yaşayan tüm canlıların ortak hayat  kaynağıdır su.  İnsanların ortak olarak  aldıkları tek gıda sudur. Suyun dışında hiçbir gıda , yiyecek ve içecek yoktur insanların ortak olduğu. Su, Müslüman olsun,Hıristiyan olsun,ister ateist,ister put peres olsun herkesin her an kullandığı tek maddedir. 

   Su müşrikleri de temizler,Firavunu da temizler. Su Hz. Nuh'un gemisine binenleri de binmeyenleri de temizler. Kafir ise yutar, inanıyorsa besler.

    Şiddetli sıcakların tek soğutucusu sudur.  Müslüman'a abdest olur, inanmayana temizlik olur.

    Dağlardan akar şelale olur, ovalardan geçer ırmak olur. Her uğradığı yere can olur. Yeşillik olur,meyve olur, sebze olur. Bir sağa bir sola  derelerden akan suyun hangi canlara ,hangi yüreklere dokunacağını kimse bilmez. Sel olur evleri yıkar, canları alır . Taşları sürükler. Durulur  yerin binlerce altından  fışkırır insana ve canlılara  şifa olur. Su dosttur. Dertlere şifadır. Bazen gözlere yaş olur , hüzünlere ortak olur.  Bazen düşman eziyetlerine  isyan olur. Suyun olmadığı yerde  savaş vardır.  Susuz hayat dostsuz insana benzer. Suları kirletenlerin hayatı kirlenir.

    Hayat bu güne kadar  gelmiş ise petrol ile gelmedi. Su ile geldi. Su her devir de ve zamanda  kıymetlidir.  Araba olmazsa yaşayabiliriz ama, su olmaz ise yaşayamayız. Yarınlarımıza ve gelecek kuşaklarımıza sahip olmak istiyorsak suyumuza sahip olmak zorundayız. Bir damla suyu dahi boşa akıtma lüksümüz yoktur.

    Bir damla su atom bombasından etkilidir. Atom bombası kayaları delemez ama,bir damla su kayaları parçalar.

     Şems-i Tebrizi diyor ki :" Ne diye böbürlenip  büyükleniyorsun. Doğumun bir damla su,ölümün bir avuç toprak"

    " Cihan ara cihan içindedir arayı bilmezler ,

      Ol mahiler ki derya içredir deryayı bilmezler."

    Bir kızıl derili sözü var:"Sular yükselince balıklar karıncaları yer. Sular çekilince de karıncalar balıkları yer.Kimse bu günkü üstünlüğüne  ve gücüne güvenmesin. Çünkü kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar verir."

     Su bütün pislikleri silen bir silgidir. İnsan vücudunun % 70 sudur. Suyun hikmetini buradan baksak bile ne kadar önemli bir madde olduğunu anlarız.
    Mevlana diyor ki :

    " Hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Bu gün hayat veren su,yarın sizi boğabilir"

  "Susuzların suyu araması gibi,su da alemde susuz kalanları arar."

  " Geminin yüzmesi için suya ihtiyaç vardır. Ama su geminin içine girerse onu batırır. Gemi için su ne ise mümin için dünya odur."

   " Gönül yanmadan ,akıl su aramaz."

   Sevgisiz yaşamak mümkün ama susuz yaşamak mümkün değildir. Su yoksa hayatta yoktur. Dünyada etkisini yitirmeyen tek ilaç sudur.

    Peygamberimizden edilen bir rivayete göre: " İnsan ve hayvanların su ihtiyaçlarına cevap vermek hayırlı ve değerli bir sadakadır" Bizim inancımıza göre : Su insanlığa sunulmuş bir rahmettir. Su insanlığın ortak malıdır. Kimsenin özel suyu olamaz.  Su kaynakları kimsenin mülkiyetinde sayılamaz. Her bireyin su kaynaklarından yararlanma hakkı vardır. Peygamberimiz yine şöyle buyuruyor: "3 şey vardır ki bunlar asla yasaklanamaz ;su,ot ve ateş."

    Bir ayeti Kerimede Allah şöyle buyurmaktadır: "Allah gökleri ve yeri yaratan ,gökyüzünden bir su indiren,onunla size rızık olarak türlü ürünler çıkarandır.Deniz de kendi emri ile akıp giden gemileri sizin emrinize verdi.Nehirleri de sizin emrinize verdi. "

   Bu ayeti kerimeden de anlaşılacağı üzere su ilahi yaratıcının biz insanlara bir nimetidir. Su olmaz ise hayat olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi