KASA,MASA, NİSA

                 KASA,MASA, NİSA

                                                    

          Dünya kasa,masa ve nisa üzerine inşa edilmiştir. İnsanlar,  bu üç unsur ile imtihan olur.  Bir insanın  başına ne gelmişse bunlardan dolayı gelmiştir. İnsan unsuru bu üç zaaf üzerine kendini helak etmiştir.

        Eğer bu zaaflarına  yenik düşmez ise Allah bilir ya sonu cennettir. Tabii ki İslamiyetlin ibadet boyutu da çok önemlidir. Ama sadece ibadet boyutunda  kendini tatmin etmek yetmez. Eğer   kasa,masa ve nisa konusunda yenik düşmüşse hepsi boşa gider.

       Kasa hepimizin bildiği gibi parayı  temsil etmektedir. İnsan kazandığı ve hak ettiklerinin dışındakilerde gözü olursa kendini ateşe atmıştır.  Toplumumuz da maalesef bu zaafı taşıyanlar çok görülmektedir. Yüksek makamlara gelmiş bir çok insan hak ettikleri dışında başka paralara  tenezzül ettiğinden dolayı rezil olmuştur. Kasa meselesi çok boyutlu bir  konudur. Derinlikleri vardır. Emanet boyutu vardır. Tüyü bitmemiş  çocukların hakları vardır. Güven duygusu vardır. İnsan kendi hak ettikleri ile yetinirse daha  mutlu olur.

       Masa  da makamı  anlatır. Bir insan bir göreve gelmeden önce onu tanımak zordur. Onu bir göreve geldiği zaman görmek lazım. Göreve gelmeden mülayim. Sessiz. İhlaslı ,imanlı  gösterir kendini.. Mütevazi,insanlara tepeden bakmayan bir duruş sergiler. Abid ve zahittir. Kimseyi incitmez  görünürde. Ama göreve geldikten sonra olmadık  melameti işler. İnsanlara tepeden bakar. Arabasının modelini yükseltir. Dostlarına sırt döner. Makamının sarsılmaması için  yetkili ve etkili kişilere "baş üstüne"  taktiği uygular. Haksız da olsa onlara "doğrusunuz" der. Mahiyeti altında çalışanlara emirler yağdırır. Kendi yanlışlarını  onlara dikte ettirir.  Özel işlerine gönderir.  Mahiyetinde çalışanların kendisine el pençe divan durmasını ister.Kendine emanet olarak verilen vazifesini makamın arkasına sığınarak aşağılık duygularını tatmin etmek için kullanır..İnsan oturduğu makamın hakkını verdiği zaman mutlu olur.

      Bir diğer husus da nisa. Kadınlara zaafı üst düzeyde olanlar ,onları kendi emelleri doğrultusunda kullanmak isterler. Ellerinde bir yetki ve unvan olan bazı kimseler , kadını süfli duygularını tatmin etmek yolunda   kullanmaya kalkışırlar.İnsan meşru yollarla sahip olduğu değerleri  yaşarsa daha mutlu olur.

  Kısaca kasa,masa ve nisa insan oğlunun yumuşak karnıdır. İnsanın başına ne gelmişse bu  üç konuda gelmiştir. İnsan olarak bu zaaflarımıza yenik düşmez isek başarımız daha da artar. Her üç unsurunda meşru tarafları vardır. Meşru taraflar varken gayri meşru yollara  girmek ,insanı uçuruma götürür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi