Eski ile Yeni Arasında Uçurum Var !

Eski ile Yeni Arasında Uçurum Var !

Bugün sizlere : Eski ile yeni arasındaki uçurumu anlatacağım !

Maraş’ta 6 Şubat 2023 öncesi ve sonrası sorgulaması yapılıyor..

Örnek : 6 Şubat öncesi yüz lira eden Fabrika , bugün arsa bedeli olarak 10 liraya satılıyor..

6 Şubat öncesi : yapılan binalardaki bir evin fiyatı 5-6 Milyon TL iken bugün o evi 3 milyon TL alabiliyorsun.. daha da aşağı alabiliyorsun..

aynı metre kare bir 2024 yılı imalatı eve müşteri olduğun zaman en ucuzu 8-9 milyon TL oysa deprem deneyi geçiren bina daha pahalı olması gerekir..

6 Şubat öncesi , 6 Şubat sonrası olarak olaya bakıyoruz.. bugün arsa payı yok 100 m2 bürütlü bir evin fiyatı 2.5 milyon arsa payını da eklediğin zaman 3.5 ile 4 milyon maliyeti var..

200 metre bürüt ise 5 milyon arsa payı hariç, arsa payını da eklediğin zaman 8 Milyon oysa aynı evi 2 milyondan 3.5 milyon kadar almak mümkün !

TOKİ konutları ve Dükkanların fiyatı ortaya çıktığı gün Kahramanmaraş’ta arsa ev fiyatları yerine oturacağına inanıyorum..

MATESA satıldı ve SANKO holding aldı.. alış fiyatına bakıyorum sadece arsa maliyeti. Gaziantep yolu, Adana yolundaki yıkılan fabrikalara bakıyorum bugün satılırsa sadece arsa parası olarak satılır nedir dönümü 3 milyon dur veya altı veya üstüdür.. altı makinalar ve bina hurdaya çıkmış, alan yıkıp yeniden yapacak.. dolayısı ile burası fabrika değil , arsadır.

Kafamızdan şunu atmamız gerek: 7.7 depremle yıkılmayan binalarımız hasarsız veya az hasarlı ise sağlam ve deprem testini geçmiş binadır..

Yeni yapılan bina elbette deprem yönetmeliğine göre yapılsa da Az hasarlı veya hasarsız binada bir evin fiyatı bana göre yeniden daha pahalı olmalıdır.

Deprem testini başarı ile geçmiş sağlam binadır , sağlam evdir.. çünkü denenmiş bir binadır.. 7. 7 dim dik ayakta durmuş..

Yeni yapılan 8 Milyon ise eski deprem görmüş hasar almamış , ya da az hazarlı binaların fiyatları 10 Milyon olmalıdır..

Özellikle şehri terk edip giden Kahramanmaraşlılar mallarını yok parasına satıyorlar bu da yeni inşaat yapan Müteahhit firmalarımızı zora sokuyor. Yeni çok pahalı gibi görülüyor , eski ise kelepirden daha ucu böyle bir piyasa vatandaşa güven vermiyor..

iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi