Çevre Kirliliği SOS veriyor !..

Çevre Kirliliği SOS veriyor !..

Her şey Para mı ?

Bir zamanlar balık tuttuğumuz , yazın yüzdüğümüz Aksu çayı, her gün başka bir renk akıyor , sanayi dedik, döviz dedik ama torunlarımızın geleceğini yok etmeye ne hakkımız var ?

Yapılan araştırmalara göre dünyadaki mevcut çevre kirliliğinin yüzde 50’si son 35 yılda meydana geldi. Çevre kirliliğinin bu kadar artmasının sebepleri hızla gelişen teknoloji ve sanayinin etkileri, nüfus artışı ve doğal kaynakların bilinçsiz tüketilmesi olarak gösterilebilir.

Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmelere “dur” demek mümkün olmasa da bunların en azından çevreye olan zararlı etkilerini azaltmaya yönelik önlemler alabiliriz.

Çevreyi kirleten Sanayi kuruluşlarından AB ülkeleri hızla uzaklaşarak , bunları geri kalmış ülkelere gönderiken, kendileri yüksek teknoloji ile daha çok para kazanıyorlar. Kahramanmaraş’ta artık buraya gelmesi gerekiyor.

Gelin, çevre kirliliğini önlemek için neler yapabileceğimize bakalım:

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, Evsel atıklar, Sanayi atıkları için acil iki ayrı arıtma tesisi kurması gerekiyor..

Evlerimizde ve iş yerlerimizde su, kâğıt ve elektrik tüketimini bilinçli olarak yapmalı; bu konuda çevremizdeki insanları da uyarmalıyız.

Çöplerimizi kesinlikle çevreye atmamalı; cam, plastik ve kâğıt gibi atık maddelerin geri dönüşümünü sağlamalıyız. Özellikle plastikler doğada 100 yılda bile çürümüyor..

Balkonumuzu ve bahçemizi olsun, yeşillendirmeli, yeşil alanların artması için ağaç dikmeli, ormanların tahribatını önlemeliyiz. Bugün Kahramanmaraş’ta orman işgali hızla devam ediyor, herkes bir ağaç keserek ormana giriyor.. buna hep birlikte dur diyelim..

Evimizde ve bahçemizde ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler kullanmamalıyız. Kendimizi , çocuklarımızı evimizi ailemizi, her şeyi düşünmeliyiz.. Komşularımıza sıkıntı vermememiz gerek..

Evlerimizde ısı yalıtımı yaptırmalı, güneş enerjisi veya doğalgaz enerjisini tercih etmeliyiz. Çevreyi daha az kirletmemiz gerekir.. Temiz ve Yeşil Kahramanmaraş için gelin el el verelim..

Otomobil egzozlarının verdiği zararlı etkiyi azaltmak için mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaya özen göstermeliyiz. Özellikle dizel araçlarda arıza varsa hemen tamirini yaptıralım ki giderken kara duman atmasın..

Alışverişlerde gereksiz yere plastik poşet kullanmamaya dikkat etmeli ve elimizdeki plastik poşetleri yeniden kullanmalıyız. Çöpe atmayalım, Markette giderken çanta götürme alışkanlığı kazanalım..

Banyoda ve mutfakta sürekli kullandığımız ürünler için daha az plastik içeren ve/veya geri dönüştürülebilir ambalajlarda sunulanları tercih etmeliyiz.

Çevre kirliliğinin engellenmesi için bunlar gibi birçok yöntem mevcut... Peki, siz çocuklarınıza temiz bir çevre bırakmak için nelere dikkat ediyorsunuz?

Kahramanmaraşlılar Su kaynaklarımızı, çevremiz kirletmeyelim, Çevremizi Koruyalım, Aksu çayı, Erkenez çayı, Karaziyaret çayı , Türkoğlu deresi her gün bir renk akmaması içinde Belediyelere baskı yapalım Arıtma tesis kursunlar, bu sularda eskiden olduğu gibi balık ve ördek olsun.. diyorum...!

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bekir Doğan Arşivi