Bu Kadar Germeye , Ne Gerek Vardı ?

Bu Kadar Germeye , Ne Gerek Vardı ?
6 Şubat 2023 günü : Pazarcık ve Elbistan Merkezli iki depremden sonra başlayan ala acele , öğrenci ve gönüllülerin hasar tespitinin yanlış yapıldığını yeniden yapılması gerektiğini vatandaş hep söyledi sesin duyurmaya çalıştı..
Mahkeme hakkı bile vermeyen : yönetmelikle , kanunla vatandaşları isyan noktasına getiren kararla , insanımız bu kadar germeye ne gerek vardı ? Deprem zedeye bu çile reva mı ?
Bizim adamlarımızın yaptığı doğru mantığı ile Kahramanmaraş'ta binlerce sağlam bina yıkıldı.. yazık değil mi ? Kış günü fakir olanlar konteynerde , hali vakti iyi olanlar Kahramanmaraş'tan göçüp gitti.. bugün 450 bin Kahramanmaraşlı şehir dışında , uzaktan şehrine bakarak göz yaşları içinde çile çekerek yaşıyor..
Vatandaşı bu kadar germeye ne gerek vardı sayın bakan Mehmet Özhaseki , bu kararı daha önce alsanız olmaz mıydı ?
Biz çürük , yıkılmak üzere olan , kolon ve kirişleri patlamış binaya sağlam raporu verin demedik.. ! alelacele ehli olmayan kişilerin verdiği karanı yanlış olduğunu söyledik.. Bu şehirde Mühendislik fakültesi ver binlerce inşaat mühendisi var , hocalar var bunlar bakıyor karar yanlış diyorlar.. Bu bina sağlam diyor Üniversite rapor veriyor ama galiye alan yok..
6 Şubat depreminde ciddi yara almış kolon ve kirişlerinde çatlak olanları sağlama çıkaralım demedik.. aklı selim bir defa daha tarama yapalım dedik.. Kar ve soğuk altında , etrafta ceset kokuları arasında verilen kararın ne kadar doğru bir karar olmadığını anlattık..
Kahramanmaraş'ta bina karkas olarak yapılır.. son tabla betonu atıldıktan sonra duvarları örülür.. deprem de tüm duvarları yıkılsa bile , öyle bir bina da yok, olsa bile kolon ve kirişleri sağlam ise o bina sağlam demektir.
Bu kadar çile çektirmeye ne gerek vardı..? Sayın Bakan , Güçlendirme borsası kuruldu.. vatandaşı deprem zedeleri Kaz gibi yoldular sayın bakanım.. yolunan yolunda , bu kararla 5700 binadan geriye kalan kurtulmuş oldu diye düşünüyoruz ?..
Orta Hasarlı bir binanın : kolon ve kirişlerinde çatlak, patlak , kırık olmasa bile sadece noter ve imza masrafı 2.5 Milyon TL küçük bir tamir işi varsa oraya yapacağın harcama hariç..
5700 orta hasarlı bina var : yeniden kontrol edilmesi çok güzel olur.. bugün yapılması gereken ise , herkes evinde oturuyor orta hasar durumu sistemden kaldırılmalı ve Doğalgaz, Elektrik açılmalı , kış geldi insanlar evinde sıcak ortamda yaşaması sağlanmalıdır..
Yeniden yapılacak tarama sonucu: içinde Ağır hasarlı varsa acil yıkılsın, hasarsız olanlar seçilsin, orta hasarlı ve güçlendirme gereken yere kararı bu heyet versin : bu binanın şu kolonuna güçlendirme yapın densin ve imza ve noter masrafı çıkarmadan vatandaş binasını tamirini yaptırarak evinde otursun diyoruz..
Uygun olmayan alanlarda yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor: uygun olmayan alanlarda binalar var : Hasarsız yada az hasarlı depremde yıkılmamış bundan sonra 400 yıl deprem olmayacağına göre beton yapının ömrü 50-75 yıl arasında.. ekonomik ömrünü tamamladığında oraya bina yapımına izin verilmesin..
Son söz : orta hasarlı binalar , Pazartesinden başlayarak 29 Aralık 2023 güne kadar orta hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne müracaat edecekler. 5 Ocak ta ise sonucu Bakanlık karar verecek ve ona göre işlem yapılacak..
Buyurun Müracaat etmek için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne, karar çıkıncaya kadar da bir işlem yapmayın..
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi