Benim Adım Dertli Dolap

Benim Adım Dertli Dolap

Edebiyatın dertli dolabı Durdu Mehmet Doğan, Ankara’nın Kalecik ilçesinde 1947 yılında dünyaya geldi. Doğan, Ankara Gazi Lisesi’nin ardından bugün Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinen SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nda radyo-televizyon uzmanlık bölümünü başarıyla tamamladı. Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucusu ve uzun yıllar genel başkanlığını yaptı. Sevdası memleket sevdasıydı, Türk dili ve edebiyatıydı.

O da benim gibi memleket sevdalısı, dertli dolaptı. Mekanı cennet olsun. Bugün Ankara’da cenaze töreni var, Hacı Bayram Camii’nde cenaze namazı var.

Suriye’ye çok defa gittiğimde Hama’da su dolaplarının inlemesini dinlerken Yunus Emre’nin o ünlü şiiri gözümün önünden geçerdi ve ömrü dediği akıp giden bir su misali… Dertli dolabı döndürüyor ya, işte öyle!

Su dolapları için Yunus Emre:

Benim adım dertli dolap
Suyum akar yalap yalap
Böyle emreylemiş Çalap
Derdim vardır inilerim

Suyum alçaktan çekerim
Dönüp yükseğe dökerim
Görün ben neler çekerim
Derdim vardır inilerim

Beni bir dağda buldular
Kolum kanadım yoldular
Dolaba layık gördüler
Derdim vardır inilerim

diye devam eden uzun şiirinde aslında bugünleri de anlatıyor. Bir memleket sevdalıları var, dolap gibi dönüyorlar, memleket onların derdi, inim inim inliyorlar. Tam da Yunus’un dediği gibi: “Derdim vardır inilerim!”

Bir de gününü gün edenler var, boş beleş adam bunlar. Kimi vekil olmuş, kimi belediye başkanı, kimi sivil toplum kuruluşu başkanı, kimi muhtar olmuş, boş beleş gezenler. Yunus, Yunusça bugünlere seslenmiş anlayana!

İyi günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Bekir Doğan Arşivi