Bekir Doğan
Zafer ! Bakkal Zafer Değil !
Zafer ! Bakkal Zafer Değil !
Şanlı Türk Tarihinde bilinen 3500 yıllık tarihinde Zaferler genel olarak Ağustos ayına denk gelmiştir.
Bu sebeple Ağustos Ayı Zaferler ayı olmuştur..
Ecdadımız, çocuklarına Zafer ismini vermiştir..
Türk Tarihinin En Gözde Zaferleri Ağustos’ta Kazanıldı!
Ağustos ayında kazandığımız zaferlerden bir kaçını yazmak istiyorum..
Türk tarihinin altın sayfalarının yazıldığı Ağustos ayı içerisinde, Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi ve Anadolu topraklarının korunmasını sağlayan Büyük Taarruz'a kadar birçok zafere imza atıldı. İşte o zaferlerden bazıları:
30 AĞUSTOS ZAFERİ
Milli Mücadele’nin devamında, 26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Kütahya civarındaki Dumlupınar Savaşı ve Batı Anadolu Bölgesi’ndeki Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.
1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi bu başarının 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız olarak kutlanmasını kararlaştırdı.
Ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde verdiği tüm şehitlerimizi Zafer Bayramı'mız münasebetiyle bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Bizlere bu güzel vatanı miras bırakan , şehit olan, gazi olan, o askerler ne güzel askerdi, o komutanlar ne güzel komutandı. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm atalarımızı hayırla yâd ediyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun.
Biraz eskiye gidelim: öyle ya Türk tarihini bilmeyenler olabilir..
MALAZGİRT ZAFERİ
Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşunu sağlayan 1040 yılındaki Dandanakan Savaşı'ndan sonra batı yönünde büyük fetih hareketleri başlamıştı. Anadolu'nun bir Türk yurdu haline getirilmesi için yapılan akınlar sırasında Bizans İmparatoru Diyojen, gittikçe artan Türk fetihlerini durdurmak amacıyla büyük bir orduyla Mart 1068'de Anadolu seferine çıktı fakat kesin bir galibiyet alamadı.
Yaşadığı yenilgiler üzerine Bizanslılar bugün Muş ilimizin sınırları içinde yer alan Malazgirt’e doğru hareket ettiler. Bu sırada Selçuklu Sultanı Alparslan Suriye’deydi ve o da Bizans üzerine yürüdü.
Malazgirt Ovası’nda iki ordu karşı karşıya geldi ve savaş Sultan Alparslan’ın büyük zaferiyle sonuçlandı. Böylece Anadolu’nun kapısı Türklere açılmış oldu. 26 Ağustos 1071 tarihinde tarihimize büyük bir zaferle imza atan Sultan Alparslan’ı saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Anadolu’nun Türk yurdu oluşunun bu gün zafer bayramı ile kutluyoruz..
OTLUKBELİ ZAFERİ
Ağustos ayındaki bir önemli zafer de 11 Ağustos 1473'te Otlukbeli'nde, devrin en büyük iki Türk imparatorluğunun ordusuyla, iki büyük hükümdarının karşı karşıya geldiği Otlukbeli Savaşı sonrasında kazanılan zaferdi.
Otlukbeli Savaşı Anadolu'da, Erzincan'ın Tercan Ovası'nda "Otlukbeli" denilen yerde, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in komuta ettiği Osmanlı ordusuyla Akkoyunlu İmparatoru Uzun Hasan'ın komuta ettiği Akkoyunlu ordusu arasında yapıldı.
Kazanılan zaferle, 1514 yılında Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim'in yapacakları Çaldıran Savaşı'na kadar doğudan gelen tehlikeler engellendi. Böylece Osmanlılar, bu 40 yılı doğuya karşı rahat ve huzur içinde geçirirken, batıda, Avrupa'da da istedikleri gibi davranabilmişlerdi.
ÇALDIRAN ZAFERİ
Van'ın 90 kilometre kuzey doğusundaki Çaldıran Ovası'nda, 23 Ağustos 1514'te yapılan ve her ikisi de Türk olan Osmanlı ve Safevi devletleri arasındaki Çaldıran Savaşı ise döneminde Osmanlı devletinin kaderini tayin eden bir savaş olarak kabul edildi.
Anadolu birliği yolunda atılmış önemli bir hamle olan bu savaş, Türk askeri ve Türk komutanının kahramanlık, üstün zeka ve cesaret eseri olarak büyük bir zaferle sonuçlandı.
MERCİDABIK ZAFERİ
İki yıl sonra Ağustos'ta yeni bir zaferin daha temeli atıldı. 24 Ağustos 1516'da, Yavuz Sultan Selim'in başında bulunduğu Osmanlı Devleti ile Memlük Devleti arasında, Halep şehrinin kuzeyinde gerçekleşen Mercidabık Savaşı'nda büyük bir zafer kazanıldı.
Mercidabık'ta kazanılan zafer, Osmanlı Devleti'ne dini, siyasi, askeri, iktisadi pek çok faydalar sağladı. Hilafetin Osmanlı hanedanına geçme yolu açıldı. Doğuda, Osmanlı Devleti'nin son rakibi Mısır-Memlük Devleti, ortadan kaldırılma safhasına getirildi. Suriye, Lübnan ve Filistin, Osmanlı hakimiyetine girerken, Mısır ve Arabistan Yarımadası yolu açıldı. Güneydoğu Anadolu'nun zapt edilmesiyle de Anadolu Türk birliği tamamlandı.
BELGRAD'IN FETHİ
Ağustos ayı ayrıca önemli fetihlere de şahit oldu. Orta Avrupa'nın belkemiği durumundaki Belgrad, Sırplar'a ait iken Türkler'e karşı savunulamadığı için Macarlar'a terk edilmişti.
İkinci Murad'ın ve Fatih Sultan Mehmet'in ayrı ayrı gerçekleştirdikleri iki kuşatmadan da kurtulabilen Belgrad, 1521 yılında Kanuni'ye boyun eğdi.
Belgrad'ın fethi, Türkler'in artık Orta Avrupa'ya açıldığını gösterdiği için Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. Belgrad, bu tarihten itibaren Avrupa seferlerinde en önemli üs konumunda oldu ve "Darü'l Cihad" adını aldı.
MOHAÇ ZAFERİ
Bundan tam 5 yıl sonra 29 Ağustos 1526'da tarihin sayfalarına yeni bir zafer daha eklendi.
Osmanlı Devleti'nin 10. Padişahı 1. Süleyman'ın başkomutanı olduğu Osmanlı ordusuyla, Macaristan Kralı 2. Layoş komutasındaki Macar ordusu arasında, bugüne kadar yapılmış en büyük savaş olan Mohaç Savaşı gerçekleşti.
Osmanlı ordusu, Kanuni Sultan Süleyman'ın emir ve komutasında birliklerini Macaristan'a doğru yöneltti. İki ordu Mohaç Meydanı'nda karşı karşıya geldi ve savaşı, iki saat gibi kısa sürede Osmanlı ordusu kazandı.
Bu savaşta Osmanlı askerinin gösterdiği cesaret ve kahramanlıkla ortaya koyduğu yenilmezlikle, 31 yaşındaki genç başkomutanın sevk ve idaresindeki stratejik ve taktik mahareti, kendisinin, dünyanın en ünlü komutanları arasında yer almasını sağladı.
Ayrıca Macaristan'ın başkenti Budapeşte ele geçirildi ve Macaristan, Osmanlı Devleti'ne bağımlı bir krallık haline geldi.
KIBRIS'IN FETHİ
Kıbrıs, günümüzdeki ifadesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin fethi de ağustosta gerçekleşen zaferlerden biri olarak tarihte yer alıyor.
Venediklilerin elindeki Doğu Akdeniz’in en büyük adası olan Kıbrıs, Osmanlılar için coğrafi konumu itibarıyla önem arz ediyordu. Bunun üzerine 1 Ağustos 1571 tarihinde, 2. Selim tarafından fethi istenen Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa oldu..
Türk tarihinde Zaferler sadece Ağustos ayında kazanılmadı.. yılın 12 ayında yüzlerce zafer, var, Ağustos ayında buraya yazamadığımız yüzlerce zafer var ama Türk tarihi şanla dolu bir tarihdir..
Türkler : Bugün ABD eşkıyaları gibi katliyam yapmamıştır..
Savaş meydanlarında yiğitçe cenk etmiştir..
Bu sebeple bugünkü Zafer Bayramı, Bizim Bakkal zaferin bayramı değil,
Türk Milleti Zafer Bayramın ve Tüm zaferlerin kulu olsun
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.