YENİ SPOR KULÜPLERİ KANUNU

            YENİ SPOR KULÜPLERİ KANUNU

Bu hafta sizlere spor kulüplerimizin yapması gerekler hakkında yazacağım.

Şöyle ki; bildiğiniz üzere 26 Nisan 2022 tarihli 31821 sayılı resmi gazete yayınlanan 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile bundan sonra SPOR Kulüp ve Spor Federasyonlarımızın anayasası bu maddeler ve yönetmelikler olacaktır. 

Yasayı (www.resmigazete.gov.tr/fihrist?tarih=2022-04-26) bu adresten indirip detaylıca okuyabilirsiniz. Ben bu yasa da bazı dikkate alınması gereken bazı madde ve ardından yayınlanan yönetmelikler hakkında bilgi vereceğim.

7405 sayılı yasanın kapsamı kapsamı ve amacı “spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartları ile bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esasları düzenlemektir.”

Bundan sonra Gençlik ve Spor il müdürlüğü ile muhatap olunacak ve en kısa zaman da Valilik Dernekler müdürlüğü bu dosyaları Gençlik ve Spor il müdürlüğüne devir edecek, bazı yerler devir etmeye başlamış.

Yasa da Spor Kulüpleri Kuruluş ve tüzel kişiliğin kazanılması, Spor faaliyetlerine katılım, Spor kulüplerinin organları, Spor kulüplerine üye olma, Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu, Birleşme ve mal varlığının devri, Spor kulüplerinin sona ermesi, faaliyetinin yasaklanması ve tescilinin iptali, Spor tesisi, Kamu yararına çalışan spor kulüpleri, Üst kuruluş, Denetim ve beyanname usulü gibi maddeler halinden açıklanmıştır.

Alanım Muhasebe denetim ve beyanname vs olduğu için bu konuyu biraz açmak istiyorum. Kanun maddesi 13 de;

“ MADDE 13- (1) Spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve üst kuruluşların; ilgili mevzuat, tüzük ve esas sözleşmelerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları başta olmak üzere, idari ve mali her türlü işlem ve faaliyetleri Bakanlık tarafından denetlenir.

(2) Spor kulüpleri, 5253 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi kıyasen uygulanmak suretiyle İçişleri Bakanlığı veya mülki idare amiri tarafından da denetlenebilir. Aynı Kanunun 30/A maddesinde belirtilen suçlar kapsamında spor kulübü veya spor anonim şirketinin genel kurulu dışındaki organlarında görevli olanlar veya ilgili personel hakkında kovuşturma başlatılması hâlinde bu kişiler geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Görevden uzaklaştırılan kişiler yerine görev yapmak üzere kurul yedek üyeleri sırayla çağrılır. Görevden uzaklaştırma tedbiri nedeniyle spor kulübü veya spor anonim şirketinin zorunlu organlarının oluşturulamaması hâlinde spor kulübü veya spor anonim şirketinin merkezinin bulunduğu ilin valisi tarafından görevlendirilecek üç kişilik komisyon tarafından en geç otuz gün içinde olağanüstü genel kurul yapılır.

(3) Bakanlık, denetimi belirlediği liglerde faaliyette bulunan spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin mali durumunu ve kâr-zarar hesaplarını, yıllık dönemler hâlinde, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir bağımsız denetim kuruluşuna denetlettirmek suretiyle de gerçekleştirebilir. Bu denetimin giderleri Bakanlık tarafından karşılanır. Beş yıl içinde aynı şirket için toplam üç yıl denetçi olarak seçilen denetçi iki yıl geçmedikçe denetçi olarak yeniden seçilemez. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ve bu fıkrada belirtilen süreleri kısaltmaya yetkilidir.

(4) Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, yıl sonu itibarıyla veya en yüksek harcamaya sahip olan spor dalındaki müsabakaların yapıldığı döneme göre gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını ve kâr-zarar ve bilanço hesaplarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl hesap dönemi bitiminden itibaren üç ay içinde Bakanlığa vermekle yükümlüdür.

(5) Denetim sırasında görevliler tarafından istenecek her türlü bilgi, belge ve kayıtların, spor kulübü ve spor anonim şirketi yetkilileri tarafından verilmesi zorunludur. Denetim kapsamında yapılan inceleme konusuyla sınırlı kalmak üzere ve ölçülülük ilkesine uygun olarak incelemenin gerektirdiği kadar veriyi içermek kaydıyla istenebilecek bilgi ve belgelerin, yargı mercileri hariç 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından görevli denetim elemanına verilmesi zorunludur.

(6) Denetim sırasında, uzmanlık veya teknik bilgi gerektiren durumlarda denetim elemanının talebi üzerine Bakanlık tarafından bilirkişi görevlendirilebilir. Bilirkişinin görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bilirkişiye verilecek ücretin tutarı Bakanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca birlikte tespit olunur ve bu ücret Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

(7) Konsolidasyonun gerekli olduğu hâllerde kulüp bünyesinde konsolide olanlardan en yüksek harcamaya sahip olanın hesap dönemi kulübün de hesap dönemi olarak kabul edilir.

(8) Denetim sırasında, suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi hâlinde durum Cumhuriyet başsavcılığına bildirilir.

(9) Bu madde kapsamında yapılacak denetime ve beyanname düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

Şeklinden maddeler halinde açıklanmış bu maddelerin de bir uygulama yönetmelikleri çıkacaktır.

İl çıkan ise ise “Spor Kulüpleri Tarafından Tutulacak Defter ve Kayıtlar Hakkında Yönetmelik”

07 Eylül 2022 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 31946 ile yayınlanarak, 27. Maddesinde yayımı tarihinden yürürlüğe girer ve 28. Maddesi ile “Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.” Yani illerimizde Gençlik ve Spor il müdürlükleridir.

Bundan sonra işlemleri bu müdürlüklerde oluşturulacak birimlerde yapılacaktır. Önümüzdeki yazıda hangi Spor Kulüplerimiz hangi defter ve belgeleri tutacaklar ondan bahsetmek üzere sağlıcakla kalınız….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi