TİCARET VE SANAYİ ODASI SEÇİMİ

TİCARET VE SANAYİ ODASI SEÇİMİ
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 15. başkanını seçecek. Çok yıllar önce iki adaylı seçim oldu. Yıllar sonra ilk defa iki adaylı seçim olacak 19 Kasım Cumartesi günü. Mevcut oda başkanı Şahin Balcıoğlu Mavi liste ile yine Yönetim kurulunun dan Mustafa Buluntu’da beyaz liste ile aday, her iki adaya da başarılar dilerim. Tabi ki bildiğiz üzere TS Oda seçimlerin de direk başkanları seçimi yapmıyorsunuz, ilk önce 29 Komiteden Meclis Üyelerini seçiyorsunuz. Daha sonra Bu meclis üyeleri aday olan iki başkan adayını yada başka birisini de seçebilir. Örnek verirsek son başkan Serdar Zabun başkanlıktan istifa edince yerine mevcut başkan Şahin Balcıoğlu’nu Meclis üyeleri seçmiş idi. Dolayısı ile burda KOMİTE üyelerini seçiyorsunuz….
Hayırlısı ne ise Komite üyeleri adaylarına ve seçilecek başkan ve yönetimine o olsun diyor, ben yazımda Ticaret Sanayi Odamızın tarihi ile ilgili bir şeyler yazmak istiyorum. İlk önce Ticaret Sanayi odalarımız 1924 yılında çıkan kanun ile ilk seçimlerini 1926 yılında ve Kahramanmaraş İlk başkanı Süleyman DEDEOĞLU ile başlayan Ticaret ve Sanayi Oda başkanlığı ardından Mahmut ÇAKMAK, Hasan ARIKAN, Veysi KADIOĞLU, Şevket Sıtkı ARİFİOĞLU, Mustafa KÖKER, Tevfik SEZAL, Tarık SARIKATİPOĞLU, Selahattin ÜNSAL (Mali Müşavir üstadımız), Yılmaz TEMİZKAN, Ahmet EVLİYA-3, Mehmet BALDUK, Kemal KARAKÜÇÜK, Serdar ZABUN ve şu an Şahin BALCIOĞLU abiler başkanlık yaptılar. En uzun süre başkanlığı merhum Mehmet BALDUK abi sonra ise Merhum Ahmet EVLİYA abiler yapmış. Ticaret ve Sanayi Odası Kahramanmaraşımızın en fazla üyesi olan 1926 yılından beri en büyük STK larımızdandır. Sonra Esnaf Sanatkarlar Birliği başkanlığı geliyor, sonra Ticaret Borsa başkanlığı ve diğer Kanunla kurulmuş oda ve birliklerimiz ile devam ediyor.
Oda Kuruluşları illerde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) olumlu görüşü üzerine Bakanlığın kararı ile kurulur. Bir ilde oda kurulabilmesi için ticaret siciline kayıtlı ve Kanunda belirtilen nitelikleri haiz en az bin tacir ve/veya sanayici veya deniz ticareti ile iştigal edenlerin Birliğe yazılı başvuruda bulunması zorunludur. Mevcut ticaret ve sanayi odasından ayrılarak müstakil sanayi odası kurulabilmesi için; o ilde faaliyet gösteren en az bin sanayici olması ve bu sanayicilerin yarısından fazlasının yazılı talebinin bulunması şarttır. Mevcut ticaret ve sanayi odasından ayrılan sanayicilerin, Kanunda öngörülen usul ve esaslara uygun olmak kaydıyla, müstakil sanayi odası kurması halinde, o ildeki ticaret ve sanayi odası, ticaret odası adını alır.
Dolayısı ile Kahramanmaraş ta 19 Kasım da yapılacak seçimi öncesi her iki grup destekçileri ve bazen adaylar da çok aşırı uç konuşmalar da ve paylaşımlarda bulunduklarına şahit oluyoruz. Bu Kahramanmaraş için hayre alamet değil görüşündeyim. Son günlerde ki oda seçimlerimizde hayvan isimleri bir birlerini ithamlar, kendisi tarafında olanlar bir hayvan diğer tarafta olanlar başka bir hayvan isimleri, bu seçimin işte geleceğimizin seçim olması gibi bir şeylere bağlamak. illa birşeylere bağlamayı ben anlamadım gitti… Birleştirmek var iken, ayrıştırma ve ötekileştirmeye bir birine ithamlara gerek yok… Benden söylemesi bu iş kız almamaya kadar gider ha…
Arkadaşlar, değerli dostlar bu seçim, 15 nci Ticaret ve Sanayi Odası başkanını seçmek için 29 Komite grup üyesinin, 2-3 asıl üyelerini ve yedek üyelerinin seçimi o kadar, bu kadar büyütmeye gerek yok. Seçimden sonra kayıp eden taraf, hemen 1000 üyenin, yarısının bir fazlasının imzası ile odayı Sanayi Odası ve Ticaret Odası diye ikiye bölürsünüz her biriniz bir odanın başkanı olursunuz, olur biter… Hadi hayırlısı olsun… sağlıcakla kalınız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Aydın Arşivi