TEVFİK KADIOĞLU

TEVFİK KADIOĞLU

      Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından geçtiğimiz hafta bugün temeli atılan Tevfik Kadıoğlu alt geçit sebebi ile yüzlerce soru aldık..

      Tevfik Kadıoğlu kim ?

      Bu soruyu soranlara diyorum ki : Dedem olsa ona sorardık.. ama hayatta değil. Bu sebeple çok fazla bilgi bulamadım..

      1925 -33 yılları arasında 8 yıllık belediye başkanlığı yaptığını biliyoruz, belediye girişinde resmi var.. bununla birlikte senetörlük da yaptığı söyleniyor ama TBMM kayıtlarında belge bulamadım..

      Bir bulvara ismi verilen Tevfik Kadıoğlu, Adına alt geçit üst geçit ve köprülü kavşak yapılan Maraş eski belediye başkanlarındandır.

      Nüfus kayıtlarına göre : 1892’de Maraş’ta doğdu. Babası Kadızâde Hacı Hasan Fehmi Efendi, annesi Hayriye hanımdır.

      İlk ve orta öğreniminden sonra Hukuk Fakültesine devam etti. Askerliğini Topçu Yüzbaşı olarak tamamladı... Çanakkale cephesinde bulundu. Milli Mücadelenin ardından 1925’de Maraş belediye başkanlığına seçildi.

      Savaşta yanmış yıkılmış olan şehri imar etmek için çaba harcadı. Kimsesiz çocuklar için sığınma evi yaptırdı.

      Bugün sadece resimleri olan ve bizim yaştaki insanların bildiği Ulucamii önündeki Eski belediye diye bilinen ilk modern belediye binasını yaptırdı. Masrafını devletten talep etmeyerek milletine hediye etti.

      Belediye Binası tamamını kendi cebinden yaptı..1925 den 1933’e kadar belediye başkanı olarak görev yaptı. Kitap okumayı çok sevdiğinden kendisine zengin bir kütüphane kurdu.   Şapka olaylarından dolayı kardeşi Mehmet Ziya ile birlikte İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı ve beraat etti.

Ailesinin Maraş Ovası’ndaki geniş arazilerinde ziraatçılıkla uğraştı. Hakim , savcı veya Avukatlık yapmayarak ziraat işini tercih etti. 19 Ekim 1962’de vefat etti. Kütüphanesi vefatından sonra ailesi arasında paylaştırıldı ve zamanla yok oldu biliniyor..

     Maraş Belediye Başkanı Tevfik Kadıoğlu : görev süresince Kahramanmaraş güzel hizmetler yaptı.

     Bizdeki bir eksik: çalışır mücadele verir para kazanırız, zengin oluruz, veya belediye başkanı , Milletvekili oluruz ama : çalışma süremizle ilgili bir kitap yazarak kütüphanelere girdirmeyiz..

     Ölüp gideceğiz: Ne olur iki satır yazsak, devlet ve özel kütüphanelere bir kitap girse 50-100 yıl sonra gelen araştırmacılar o konuda gerekli bilgileri bir elden bulsalar ama bunu yapamıyoruz nedense..

     Bir zengin ağabeyimiz vardı.. Allah rahmet eylesin : “ Gel hayatını kitap yapalım , Mirasçılarımda pok yesin 10 bin TL eksik yesin ! dedim.. o zaman bir kitap 10 bin TL basıla biliyordu..

     İkna olmuştu.. işe başlıyorduk ki hakka yürüdü , bildikleri kendi ile şeyhadil mezarlığına gitti..

     Buradan ekonomik durumu iyi olan dostlara çağırıyorum..

     Gelin hayatınızı yazalım, geride bir eseriniz kalsın diyorum..

     Bugün Tevfik Kadıoğlu ile alakalı yeterli bilgi bulamıyoruz..

     8 yıl Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı yapan bir insan hakkında 10’larca kitap yazacak bilgi olması gerekir , ama şu an için yok..

     Elinde bilgi ve belge olan varsa getirsin yayınlayalım diyorum..

     Başkanımıza Allah Rahmet eylesin

     İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi