Bekir Doğan
Ramazan ayı ve İlk Teravih Namazı
Ramazan Ayı
İlk Teravih Namazı
İlk Oruç
Yıllar önce Kutsal Topraklarda : Minik bir umreci adayımız , “Bekir abi ben arapça bilmiyorum nasıl dua edeceğim, Allah beni bilir mi ? Diye sormuştu..
İslam dini de : Dil , Irk, Mezhep, Renk, ülke ayrımı yoktur.. Hangi dilde hangi şekilde dua edersen et , Allah kuşkusuz yarattığı insanların hayvanların tüm canlıların dilini bilir ve işitir..
Bizler Kahramanmaraşlılar için Ramazan ayı önemli bir yere sahiptir..
Bir defa oruç tutsun veya tutmasın Ramazan ayına saygı gösteri.. Oruç tutmasa bile teravih namazına gelir..
Bugün 10 Mart 2024 Pazar ilk teravih namazı bugün akşam.. Belediyelerimiz cami temizliklerini yaptılar gül suyu döktüler mis gibi oldu.. Buyurun teravih namazına..!
Sahura bugün akşam kalkacağız ilk orucumuzu yarın 11 Mart 2024 Pazartesi günü inşallah hep beraber tutacağız..
Ramazan ayının önemi kısaca nedir diye sorulduğunda: Nefsi terbiye etmek ve hoşgörü kazanmak, bir birimizi sevme zamanıdır..
Toplu İftar yemeklerinde ne olur israf etmeyin, yiyin için ama bir lokma bile çöpe atmayın yiyeceğiniz kadar alın!..
Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek daha doğru olur.. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Oruç ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini bilmek gerekiyor.. İmsak dan 15 dakika önce yeme içme işi bitmeli, akşam ezanı ile oruç açılmalıdır..
Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (15 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.
Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).
Kısaca bilmemiz gereken : İmsak ile akşam namazı arasında bir şey yiyip içmeden durmamız vakti bilmemizdir..
Oruç tutup, Teravih Namazını kılanların Allah bir yıl içindeki tüm günahlarını silmektedir.. Bu sebeple çeşitli hastalık sebebi ile sürekli ilaç alması gerekenler , tutamadıkları oruçları için her gün bir fakiri doyurur ve Teravih namazını kılarsa aynı sevabı alır..
Ancak : toplumun içinde açıktan bir şey yiyip içmesi doğru değil, başka insanların günaha girmesine sebep olur.. aman buna dikkat diyorum..
Akşam buyurun teravih namazına
Hayırlı Ramazanlar !.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.