Bekir Doğan
Mahalli Basın Var Mı?
Mahalli Basın Var Mı?
Gazetecilik mesleğine başladığımızda, resmi ilan alan ilçelerde yayımlanan mahalli gazeteler vardı. İlde de resmi ilan alan mahalli gazeteler bulunuyordu. Bu basın organlarına Mahalli Basın deniliyordu.
Bugün ise fuarlarımızdan güreşlerimize, müzik topluluklarımızdan sinema günlerimize kadar her etkinliğin adı "uluslararası" oldu. Ancak bizim basınımız hâlâ mahalli kalmış gibi görünüyor. Gerçek ise bundan çok farklı!
İnternetin temelleri 1950’li yıllarda Amerika’da atılmaya başlandı. 1960’lı ve 70’li yıllarda hızla gelişen internet, bugünkü halini 1989 yılında aldı. İnternetin icadı genel olarak 1989 yılı olarak kabul edilir.
Türkiye’de internet teknolojisi ilk kez 1987 yılında, Ege Üniversitesi öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile tanıştı. Türkiye'nin internetle gerçek anlamda buluşması ise 12 Nisan 1993 tarihinde, ODTÜ’nün Ankara-Washington arasında kiralık hatla sağladığı bağlantı sayesinde gerçekleşti.
1999 yılının Kasım ayında, Haberturk.com Türkçe olarak yayın hayatına başladı ve internet üzerinden güncel haber kaynağı sunan ilk web sitesi oldu.
Uluslararası Kavramı
Uluslararası; milletler arasında çok yönlü ilişkileri ifade eder. Kısaca iki ya da daha fazla taraf arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet ve teması ifade eder. Milletlerarası ise uluslararasıyla aynı anlamda kullanılır.
Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar, 9 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin 2. maddesine göre Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanır. Geçmişten günümüze ülkeler arasındaki kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkiler bu bağlamda şekillenmiştir.
Uluslararası İlişkiler mezunları; küresel politika, diplomasi, uluslararası ticaret ve güvenlik gibi alanlarda kariyer yapma imkânı bulurlar.
Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre dünya üzerinde toplam 206 ülke bulunmaktadır. Ancak BM’ye üye olan ve olmayan ülkelerle birlikte bu sayı 208’e ulaşır.
Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP) de 19 Eylül 1949 tarihinde imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” çerçevesinde düzenlenmiştir ve bireylerin ikamet ettikleri ülke dışında taşıt kullanmalarına olanak tanır.
Türkiye’de Mahalli Basın Var mı?
Sözün özü şu: Türkiye’de bugün mahalli basın var mı? Mahalli veya ulusal basın kavramları artık ortadan kalkmıştır. Fuarlar, sergiler, toplantılar, spor etkinlikleri ve güreşler uluslararası olmadı belki; ama Türk basını hızla uluslararası oldu ve bu sınırı aştı.
Şu anda okumakta olduğunuz www.kahramanmarasgazetesi.com.tr haber sitesindeki köşe yazıları ve haberler, dünyanın her köşesinden, en azından Kahramanmaraşlılar tarafından okunuyor.
Ancak siyasilerimiz, konuşmalarına hâlâ “Mahalli ve Ulusal Basınımızın kıymetli temsilcileri” diye başlıyor.
Tarihi süreci kısaca anlattım. Şimdi sormak istiyorum: Türkiye’de veya dünyada hâlâ mahalli basın var mı?
Sağlıklı ve mutlu kalın, iyi günler dilerim.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ve Türkiye’nin Tarım Gerçeği
13 Mayıs 2026 Çarşamba 06:40İnsan’a İnsan Olmak Yakışır!
12 Mayıs 2026 Salı 05:02AK Parti ve Savunma Sanayi
10 Mayıs 2026 Pazar 15:00Narlı ve Köroğlu Ailesinin Mutlu Günü !
09 Mayıs 2026 Cumartesi 23:08“Ülkenin Sahibi Biz Miyiz?”
09 Mayıs 2026 Cumartesi 07:56Zaman mı Değişti? Biz mi Değiştik?
08 Mayıs 2026 Cuma 06:58Siyasileri Hopsait Kim Düşürüyor !
07 Mayıs 2026 Perşembe 06:36“Sen Yanmazsan, Ben Yanmazsam…”
06 Mayıs 2026 Çarşamba 08:12Mübarek Topraklar ve Osmanlı’nın Sessiz İzleri
05 Mayıs 2026 Salı 07:53Sel Gider, Hışı Kalır!
04 Mayıs 2026 Pazartesi 05:16
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.