Mahalli Basın Var Mı?

Mahalli Basın Var Mı?

Gazetecilik mesleğine başladığımızda, resmi ilan alan ilçelerde yayımlanan mahalli gazeteler vardı. İlde de resmi ilan alan mahalli gazeteler bulunuyordu. Bu basın organlarına Mahalli Basın deniliyordu.

Bugün ise fuarlarımızdan güreşlerimize, müzik topluluklarımızdan sinema günlerimize kadar her etkinliğin adı "uluslararası" oldu. Ancak bizim basınımız hâlâ mahalli kalmış gibi görünüyor. Gerçek ise bundan çok farklı!

İnternetin temelleri 1950’li yıllarda Amerika’da atılmaya başlandı. 1960’lı ve 70’li yıllarda hızla gelişen internet, bugünkü halini 1989 yılında aldı. İnternetin icadı genel olarak 1989 yılı olarak kabul edilir.

Türkiye’de internet teknolojisi ilk kez 1987 yılında, Ege Üniversitesi öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile tanıştı. Türkiye'nin internetle gerçek anlamda buluşması ise 12 Nisan 1993 tarihinde, ODTÜ’nün Ankara-Washington arasında kiralık hatla sağladığı bağlantı sayesinde gerçekleşti.

1999 yılının Kasım ayında, Haberturk.com Türkçe olarak yayın hayatına başladı ve internet üzerinden güncel haber kaynağı sunan ilk web sitesi oldu.

Uluslararası Kavramı

Uluslararası; milletler arasında çok yönlü ilişkileri ifade eder. Kısaca iki ya da daha fazla taraf arasında karşılıklı ilgi, bağ, münasebet ve teması ifade eder. Milletlerarası ise uluslararasıyla aynı anlamda kullanılır.

Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak anlaşmalar, 9 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nin 2. maddesine göre Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanır. Geçmişten günümüze ülkeler arasındaki kültürel, ekonomik ve diplomatik ilişkiler bu bağlamda şekillenmiştir.

Uluslararası İlişkiler mezunları; küresel politika, diplomasi, uluslararası ticaret ve güvenlik gibi alanlarda kariyer yapma imkânı bulurlar.

Birleşmiş Milletler (BM) kayıtlarına göre dünya üzerinde toplam 206 ülke bulunmaktadır. Ancak BM’ye üye olan ve olmayan ülkelerle birlikte bu sayı 208’e ulaşır.

Uluslararası Sürücü Belgesi (IDP) de 19 Eylül 1949 tarihinde imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” çerçevesinde düzenlenmiştir ve bireylerin ikamet ettikleri ülke dışında taşıt kullanmalarına olanak tanır.

Türkiye’de Mahalli Basın Var mı?

Sözün özü şu: Türkiye’de bugün mahalli basın var mı? Mahalli veya ulusal basın kavramları artık ortadan kalkmıştır. Fuarlar, sergiler, toplantılar, spor etkinlikleri ve güreşler uluslararası olmadı belki; ama Türk basını hızla uluslararası oldu ve bu sınırı aştı.

Şu anda okumakta olduğunuz www.kahramanmarasgazetesi.com.tr haber sitesindeki köşe yazıları ve haberler, dünyanın her köşesinden, en azından Kahramanmaraşlılar tarafından okunuyor.

Ancak siyasilerimiz, konuşmalarına hâlâ “Mahalli ve Ulusal Basınımızın kıymetli temsilcileri” diye başlıyor.

Tarihi süreci kısaca anlattım. Şimdi sormak istiyorum: Türkiye’de veya dünyada hâlâ mahalli basın var mı?

Sağlıklı ve mutlu kalın, iyi günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi