Bekir Doğan
Küresel Buluşma !
Küresel Buluşma !
Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim , ev sahipliğinde 2023 Küresel Medya Buluşması Antalya'nın Alanya ilçesinde yaklaşık 60 ülkeden, 250 gazetecinin bir araya gelmesi ile başladı.
Cuma günü : Otelimizden 5 otobüsle : Alanya şehir turu için yola çıktık.. özel izinle ilk durağımız Denizden ve karadan zor ulaşılabilirliği ve doğal korunaklı oluşu nedeniyle tarih boyunca kesintisiz yerleşim görmüş olan Alanya Kalesi oldu , otobüsleler iç kaleye kadar çıktık..
Rehberimiz yol boyunca , Kale ve özelliklerin anlatıyor, ama ben daha önce de gelmiştim, burada bir iç kale olduğunu bilmiyordum.. Kale 6,5 kilometreyi bulan surların uzunluğu, 140’ı bulan burçları, içindeki 400’e yakın sarnıcı, görkemli, yazıtlı ve bezemeli kapıları ile bir açık hava müzesi görünümündedir. Surlar Kızılkule’den başlayarak planlı bir şekilde Ehmedek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda Burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcuna inerek Tophane ve Tersaneyi geçip başladığı yer olan Kızılkule’de son bulur, ki bizde öyle yaptık gezerek son nokta Kızılkule ye geldik..
İç kaleyi gezdikten sonra surların üzerinden dış kaleden teleferikle aşağı indik..
Buradan Damlataş mağarasına geçtik.. Milyonlarca turist ziyaret ettiği Damlataş mağarasını görünce : Savruk Şelale ve Dikit - Sarkıtları özümün önüne geldi.. Pazarcık da ki dikit ve sarkıtlar gözümün önüne geldi.. Püren geçitlindeki Mağaramız gözümün önüne geldi.. vay kaderi Kara Maraş demekten kendimi alamıyorum.. Alanya da bile bu Maraş beni bırakmıyor.. Haydi depremi unuttuk neyse de !
Kızılkule, Gemi Dershanesine doğru yol alırken, biraz kitap karıştırdım.. Kalenin ilk iskân tarihi Helenistik Dönem'e kadar inse de gerçek anlamda Selçuklu İmparatorluğu Dönemi'nde tüm görkemi ile anıtsal bir kale şeklini almıştır. Kalenin İçkale olarak adlandırılan ve yarımadanın batı köşesinin en yüksek yerinde kurulmuş olan bölümünün denizden yüksekliği 250 metreyi bulmaktadır. İdari ve askeri örgütlenmenin merkezi olması nedeniyle dört yönden dayanıklı surlarla çevrilmiştir. İçkale’nin hemen hemen orta bölümündeki alanda bir Şapel bulunmaktadır. Selçuklu Dönemi yapısı olan bu yapı yonca planlıdır. Mimari özelliklerden dolayı 12'inci yüzyıla tarihlenmektedir. Alaeddin Keykubad ayrıca kalenin savunmasını güçlendirecek anıtsal yapılar da yaptırmıştır.
Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan Kızılkule de bunlardan biridir. Kaleye bütünlük sağlayan planı ile Alanya’nın simgesi durumundadır. Selçukluların Akdeniz ile tanışmalarını simgeleyen tersane, 1227 yılında inşa edilmiştir. Tersaneyi güvence altına almak için yapıldığı sanılan tophane 12x14 metre ölçülerinde 2 katlı dikdörtgen planlı bir yapı olup, Alaeddin Keykubad döneminde yapılmıştır. Kalede yerleşim günümüzde de sürmektedir. Ahşap ve kagir tarihi evlerin önünde tahta tezgahlarda ipek ve pamuklu dokuma yapılmakta, değişik figürlerde su kabakları boyanmakta ve satılmakta, küçük bahçelerde otantik yemek servisi verilmektedir.
Alanya Kalesi : Küresel Gazeteciler Konseyi üyelerinin büyük ilgisini çektiğine şahit olduk.. Ecdadımızın neler yaptığını bir kere daha görme imkanımız oldu..
Öğle yemeği gemide Balık Ekmek, Aşıklar Mağarası, Fosfor Mağarası, Gemi ile Alanya sahil turundan sonra otelimize dönerken, gemide ki Balık Ekmek harika olduğunu ifade etmem gerek..
Çok güzel oldu.. Dostlarla sohbet kaynaşma ,KGK ailesini bir araya getiren, Sayın Genel Başkanımız Mehmet Ali Dim, öz verile canla başla her derdimize koşan KGK ailesini Meryem ablası "Meryem Uğur" canı gönülden teşekkür ediyorum..
iyi günler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.