Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor !

Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor !

Yaz spor okulları, Müzik, Bale, Dans vesayiri çocuklarımıza öğrete biliyorsak , Kur’an-ı Kerim okumasını ve de Osmanlıca okumaya da öğrete biliriz.. !

Okumanın mantığı aynı ! Çocuklarımıza yabancı dil , İngilizce, Rusça, Çince öğretiyorsak Arapça da öğrete biliriz..

Anlamakta zorluk çekenler olsa da : Osmanlıca dediğimiz şey şu andaki konuştuğumuz Türkçemizdir.. Bakın “ Bekir Doğan “ yazısı İslam harfleri ile veya onların dediği gibi Osmanlı alfabesi ile yada arap alfabesi ile yazdığımızda “بكر دوغان’ yazıyorum bunun konuşu da Türkçe orda ismim Türkçe yazıyor..

Kur’an Kerim Alfabesi ile : Türkçe yazılan yazılardır.. bilen, kuran okumayı kolay öğrenir mi ? , Elbette Osmanlıca yani İslam Alfabesini öğrenen Kur’an-ı Kerimi daha hızlı öğrenir..

Osmanlıca içinde farsça ve arapça kelimeler de barındırır, o yüzden osmanlıda yaşayan bir osmanlı vatandaşı kur’an'ı dinlediğinde şimdiki insandan daha fazla anlam çıkartır, tamamen anlamasa da içinden çıkarttığı kelime sayısı fazladır. Türkçe ise kapana kısılmış gibidir, üçbeş kelimeyle hayatta kalıyoruz, tarihçiler de zaten bundan sık sık bahsederler, kelime dağarcığımız çok küçük. Sözlüklerimiz kalın fakat kitapta kalıyor, günlük yaşantımıza geçmiyor. Kısaca her türlü kolaylıkla Kur’an-ı Kerimi 15 günde öğrenmek mümkün yeter ki isteyin..

Kütüphanelerde tozlanan kitapları, cami, han, hamam, mezar taşlarını rahatça okumak istiyorsanız Osmanlıca öğrenmek çok faydalı olur..

Osmanlıca öğrenmeye karşı çıkanları ben anlıyamıyorum, İngilizce öğrenen bir şey demiyorlar.. Rusça öğrenen bir şey demiyorlar, Almanca öğrenen bir şey demiyorlar iş Kur'an'ı kerim ve Osmanlıca olunca herkes birden karşı çıkıyor..

Ne olur Allah kelamını öğrenirse , Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor değil, sende az çalışırsanız öğrene bilirsiniz.. Yeter ki isteyin bir haftada öğreneceksiniz en fazla. Seri okuyamazsın ama okursun..

Peygamber efendimiz (SAV) Efendimiz buyurdular “Demir paslandığı gibi kalpler de paslanır!”-Cilası nedir ya Resûlullah?- Kur'an-ı kerim okumak ve ölümü hatırlamak,” mesele bitmiştir..

Kur'an-ı kerim okumayı öğrenmek zor değil. İbn-i Mes'ud Radıyallahu anh rivayet ediyor: “Kur'an okuyun zira her harfine Allah on sevap verecektir. Ben Elif Lam mim bir harftir demem. Elif Lâm mim”in her biri ayrı ayrı harf.

İbn-i Mes'ud Radıyallahu anh “Kişinin kendini yoklamasına lüzum yok. Eğer Kur'an-ı seviyor ve oradaki hükümler hoşuna gidiyorsa Allah'ı ve Resulünü seviyor demektir.

Ebu Hureyre “Hangi evde Kur'an-ı kerim okunuyorsa orada bolluk bereket olur, şeytanlar uzaklaşır melekler çoğalır. Hangi evde Kur'an-ı kerim okunmuyorsa o evde darlık, sıkıntı, huzursuzluk baş gösterir, rahmet melekleri uzaklaşır şeytanlar istila eder.”

Rivayet olunur ki Halid bin Ukbe Efendimize gelerek, “Ya Resulullah bana Kur'an ayetlerinden okur musun” dedi. Resul-i Ekrem Nahl süre-i celilesinden şu ayet-i kerimeyi okudu “Şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya vermeyi emreder”

Sabah namazını müteakip Sure-i Haşr'in sonunu (hüvallahüllezi) okuyan o gün ölürse şehid olur. Akşam vakti okuyan da sabaha kadar ölürse yine şehit olur. Fudayl İbn-i Mes'ud “Hafızlar insanlar uykuya daldıklarında gecesini, lafa daldıklarında gündüzünü bilmelidir. (Kur'an-ı kerim okumalıdırlar) neşelendiklerinde hüzün ayetlerini, güldüklerinde ağlatıcı ayetleri, lüzumsuz konuşurlarken sükut ve tefekkür, kibirlendiklerinde tevazuu emreden ayetleri hatırlatmalıdırlar. Hafızlara yakışan vakar ve hilmdir.

Kur'an-ı kerim okurken abdestli ve hürmetli olmalı, kıbleye dönmeli, başını örtmeli, sallanmamalı. En efdali namazın kıyamında okumaktır. Ama yatağında da okusa (abdestsiz olsa bile) yine sevabı var.

Bu önümüzdeki hafta okullar kapanıyor çocuklarımızı Camilere Kur’an-ı Kerim Kurslarına okumaya gönderelim.. Osmanlıca Kursları yetişkinler içinde var , Kur’an-ı Kerim Kursları da var gidip 15 günde bilemediniz 1 ayda , haydi benim gibi kalın kafalı oldunuz 3 ayda öğrenir okumaya başlarsınız..

Bu okumayı öğrenmenin kimseye zararı yoktur..

Osmanlıca ve Kur’an-ı Kerimi birlikte öğrenirseniz çok güzel olur, aydın insan olursunuz ..

بكر دوغان

Bekir Doğan

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi