Ferdi Tayfur ve Şair-Yazarlarımız!

Ferdi Tayfur ve Şair-Yazarlarımız!

Bir yıl önce mi oldu? Ne oldu? Gönül Akkor'un 30 Aralık 2024 tarihinde vefat ettiği açıklandı. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ama biz, ne yazık ki, unutup gittik bile, dostlar...

Ferdi Tayfur’un vefat haberi, 2 Ocak 2025 akşamı duyuruldu ve gündeme oturdu. “Bir yıl sonra mı anılır?” diye soruyorum, ne dersiniz? 79 yaşında, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu ve İstanbul’da toprağa verildi. Biz hep onu “Ferdi Tayfur” olarak bildik ama tam adı aslında “Ferdi Tayfur Turanbayburt.”

Sosyal medyada gözlemlediğim kadarıyla herkes Ferdi Tayfur’un filmlerinden sahneler ve şarkılar paylaşarak ona olan sevgisini ve vefasını göstermeye çalışıyor. Bu, bir sanatçıya verilen değeri göstermesi açısından çok anlamlı. Paylaşanları tebrik ediyorum. Ancak geçmişe baktığımda şehrimizin yetiştirdiği şair ve yazarlarımız gibi pek çok değerli insanın, maalesef, ancak öldükten sonra kıymet gördüğünü fark ediyorum.

Bir Örnek: Hayatı Vasfi Taşyürek

Sadece bir örnek vermek istiyorum: Tanır’ın eski belediye başkanı, gönül insanı Hayatı Vasfi Taşyürek. Yüzlerce eseri Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’nde bestelenmiş ve sanatçılar tarafından okunmuştur. Şiir kitapları var, herkes takdir ediyor. Ama ne yazık ki, Ankara’da bir telefon kulübesinde jeton satarak hayatını kaybetti. Sonrasında da hepimiz “ah, vah” dedik...

Şairimize, yazarımıza, usta sanatçılarımıza yaşarken değer verelim ki bir anlamı olsun. Vefa, İstanbul’da bir semtin adı olarak kalmasın; sağlığında da gösterilsin. Ferdi Tayfur’un hayatını yazmanın bugün ona bir faydası olmayacak. Ama yine de yazıyorum:

Ferdi Tayfur’un Hayatı

15 Kasım 1945’te Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Taşçı köyünde dünyaya geldi. Babası Cumali Bey, dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur’a olan hayranlığı nedeniyle ona bu adı verdi. Ferdi Tayfur, 1960 yılında müzik dünyasına adım attı. 1966’da ilk plağını çıkardı ve gazinolarda sahne almaya başladı. 1970’li ve 1980’li yıllarda ise arabesk müzik ve filmleriyle herkesin gönlünde taht kurdu.

30’dan fazla albüm ve 30’un üzerinde film yaptı. 1982 yılında kendi adını taşıyan Ferdifon Plakçılık şirketini kurdu. Dokuz kez Altın Plak Ödülü kazandı. Sinema filmlerinde seslendirdiği kendi şarkılarıyla geniş bir hayran kitlesine ulaştı. 2009 yılında inşaat sektörüne de adım attı. Ve 2025 yılında hayata gözlerini yumdu...

Bugün Değerlerimizin Kıymetini Bilelim

Ferdi Tayfur’u yazmak ona bir şey kazandırmayacak. O halde bugün yaşayan İbrahim Tatlıses gibi yaşayan yüzlerce sanatçılarımıza, Kahramanmaraşlı şair ve yazarlarımıza, fikir insanlarımıza kıymet verelim. Sanayicilerimize, iş insanlarımıza destek olalım. Onlara yaşarken değer verelim! Bir defa hizmetlerinden dolayı teşekkür edelim..

“Yaşayan Değerlerimizi” unutmayalım, sağ iken anma günleri düzenleyelim. Benim söylemek istediğim budur.

İyi günler dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi