Gülay Doğan
Eğitim Yılı Başlarken: Nasıl Nesiller Yetiştireceğiz?
Eğitim Yılı Başlarken: Nasıl Nesiller Yetiştireceğiz?
2025-2026 eğitim ve öğretim yılı başladı. Çocuklarımız sabahın erken saatlerinde okullarına koştururken, biz büyüklerin de aklında aynı soru var: Bu eğitim sistemiyle nasıl bir nesil yetiştireceğiz?
Bugün yalnızca matematik, fen ya da dil bilgisi öğretmekle iş bitmiyor. Asıl mesele; edebi bilen, vefalı, vatana ve millete saygılı, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan evlatlar yetiştirmek. Çünkü toplumların çöküşü önce ahlakta başlıyor. Ahlaki erozyonun hızla arttığı, bireyselliğin dayanışmanın önüne geçtiği, sosyal medyanın hayatı yönlendirdiği bu çağda çocuklarımızın omuzuna yüklenen sorumluluk çok daha ağır.
Burada en büyük görev yalnızca öğretmenlere değil, anne-babalara, topluma, medyaya ve yöneticilere de düşüyor. Öğretmen, sınıfta bilgi aktarırken değerlerimizi yaşatarak örnek olmalı; aile, çocuğuna sevgiyi, saygıyı ve dürüstlüğü öğretmeli; medya, yozlaşmayı değil, ahlakı beslemeli. Eğitim sistemimiz de ezberci yöntemlerin ötesine geçip, düşünen, sorgulayan, üreten ama aynı zamanda köklerinden kopmayan bir gençlik inşa etmeli.
Elbette kolay değil. Ama zor diye kenara çekilmek, vazgeçmek bize yakışmaz. Çünkü bu ülkenin yarınını teslim edeceğimiz gençlerimizi nasıl yetiştirirsek, geleceğimiz de öyle şekillenecek.
Yeni eğitim-öğretim yılı vesilesiyle dileğim şudur: Okullarımız sadece bilgi yuvası değil, aynı zamanda ahlak ve erdemin öğretildiği mekânlar olsun. Çocuklarımız sadece ders kitaplarını değil, hayatı ve insanlığı da öğrensin. Çünkü edep, vefa ve değer bilinci olmadan hiçbir başarı, kalıcı değildir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.