Çoban Yok

Çoban Yok
Belediye Çarşısı esnaflarından sevgili ağabeyimiz dün gece beni aradı.. özür dileyerek dertlerini sıraladı..
Ne olacak bizim halimiz, esnaflığı bırakarak köyü gidip çoban mı olsam ! .. dedi. sonra söylenecek ne varsa söyledi..
Sabah Gölpınar dan Ökkeş emmi aradı.. dertlerini sıraladı.. 1 inek 7 tosun 8 baş büyük hayvanımız sayısız küçük baş hayvanımız var var ama çoban yok , çoban yok , çobanın ağası yok, ağa yok.. diyerek içini döktü.. nahırı güdecek adam yok, ağabey yok, bizim köyün ağası yok diye dert yandı..
Büyükşehir yasası ile kasaba ve köyler şehir merkezine göç edince geçen yılın küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle tarım ve hayvancılık açısından zor geçtiğini çoban bulamadıklarından dert yanıyorlar. Deprem tuz biber oldu diyor … sıralıyor..
Zaman zaman hikayeler yazarım bugünde hikaye yazmak aklıma geldi..
Kurbanlık olarak pazara gelen hayvanları gördüm, cılız, bakımsız, aç kemik yığını eti yenmez !.. bunu gören vatandaş : yedirdiğimiz yeme yazık demeye başladı vatandaş..
Çoban hikayesini yazmak da bize kaldı:
Kahramanmaraşlı Ökkeş emmi 1 inek 7 tosun aldım çoban yok diyor ve ilave ediyor, çarşıdan alıp yedirdiğim yeme yazık !.. bu hayvanları meraya götürüp otlatacak bir de çoban gerek !.. dahası söyleyim de yaz Gazeteci kardaş.. Önceden her köyün bir ağası olurdu.. bugün ağamız yok ! diyor.. ince mesele..
2022 sayımına göre : Türkiye de 57 milyona küçük baş havan olduğu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üretim planlamasında, Türkiye nüfusunun her birine bir küçükbaş hayvan düşecek şekilde planlama yapıldığı yani 86 Milyon olması gerekiyor.. bir inek yedi tosuna çoban bulamayan Ökkeş emmim 86 milyona nasıl çoban bulunsun ? bilemiyorum
Büyükbaş hayvan sayısını 80 Milyon hedefi var tutar mı ? bilemiyorum ama Maraşlı Ökkeş emmi " bir inek yedi tosuna !" çoban bulamıyor..! bu hayvanları kim merada otlatacak diye söylenice şöyle biraz bilgimi karıştırdım..
Geçen yıl : 3 bin 200'ün üzerinde çobana sürü yönetimi eğitiminin ardından sertifika verildi. ama bizim bir inek yedi tosuna bu çobanlardan bir tane düşer mi ? onu bilemiyorum..
Devletimiz : "Çoban istihdam desteği de veriyor " ama bizde yok..
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan : " Çobanlığın ata mirası ve kutsal bir meslek olduğunu söyledi.. evet doğrudur ama çoban nerede, köyümüzün ağası nerede ?
Bakanlık köylerde : yada kırsal mahallelerde her evde bir inek olsun, yedi tosun olsun, tosunları kasaba satarak para kazana biliriz diyor.. ilave ediyor.. tavuk olsun, gaz olsun, küçük ve büyük baş hayvan olsun diyerek hibe hayvan bile dağıtıyor ama çoban yok..
Maraş ' a acıkmayan inek ve tosun verseler , çoban istemeyen bir inek yedi tosun verse ineğin sütü, tosunları kurbanlık satar vatandaşın ekonomisi düzelirdir..
Bir köyün ayağa kalkması için : Bir ağa olmalı, ağabey olmalı, ağanın ineği , tosunu, koyun ve keçileri olmalı, atı , eşeği , beygiri olmalı ağa ağa gibi olmalı, körüklü çizmesini giyip çıktığında herkes selama durursa bizim köy kısa zamanda ayağa kalkar..
aç inek ve tosunlarla bu köy ayağa kalkmaz , böyle gelmiş böyle gitmez, geriye gider ! bilmem anlata bildim mi ?
İnek ve tosunlardan önce bize : Bir ağabey , köyümüze ağa gerek, ikincisi ağanın etrafında çok sayıda kâhya gerek ki köye bir düzen versin.. bu olursa çoban bulunur , devletin sertifika verdiği bu kadar çoban var birini getriz..(!)
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi