Ben Avukat Değilim!

Ben Avukat Değilim!

Ama Bugün Avukatların Hakkını Savunmak Bize Düştü... Öyle ya, birinin çıkıp "Kral çıplak!" demesi gerekiyor.

Sevgili Dostlarım, Anne ve babaların hangi şartlarda çocuk okuttuğunu çok iyi bilen biriyim. Dört evladım üniversite okudu.

Dün akşam, Kahramanmaraş Barosu'nun 5 Nisan Avukatlar Günü’nü beş gün gecikmeli olarak, 10 Nisan 2025 akşamı kutladık. Kahramanmaraş, "Kahraman" unvanını aldığından bu yana ilk defa bu kadar çok avukatı bir arada gördü.

Muhteşem bir geceydi! Kahramanmaraş Baro Başkanı Sayın Mehmet Kaan Kır ve yönetimini kutluyorum. O gece, gülen yüzler onlara aitti. Ama bir de gülmeyen yüz var; “Kralın çıplak” olduğu yer. İşte resmi veriler: 2024 itibarıyla Türkiye ve KKTC’de toplam 92 üniversitenin bünyesinde hukuk fakültesi bulunmakta. Bunların 45’i devlet, 38’i vakıf, 9’u KKTC üniversitelerine ait.

YÖK verilerine göre geçtiğimiz yıl hukuk fakültelerinde kayıtlı öğrenci sayısı 75 bin civarındaydı. 2024’te mezun olanlar çıkarıldığında, bu sayının 60-65 bin civarına indiği tahmin ediliyor.

Yeni kayıtlarla birlikte, 2024-2025 eğitim öğretim yılında aktif hukuk öğrencisi sayısının 80 bin seviyelerine ulaştığını görüyoruz.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) resmî kayıtlarına göre, son bir yılda 13 bin 882 yeni avukat barolara kayıt yaptırarak mesleğe adım attı. Bu sayı bir önceki yıl 17 bin 321 idi. Bugün Türkiye’de 83 baroya kayıtlı toplam avukat sayısı 190 bin 533 oldu. Baroya kayıt yaptırmayan ve avukatlık mesleğini icra etmeyen on binlerce hukuk mezununun olduğunu da biliyoruz.

Gerçeği kabul edelim: Önce hukuk fakültesi sayısı 30 ile sınırlandırılmalı, ardından yüksek puanla öğrenci alınmalı. Anayasa ile güvence altına alınan, dolayısıyla kamusal bir hak olan savunma hakkının temsilcisi olan avukatlar için her yıl 5 Nisan tarihi “Avukatlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

Hak arama özgürlüğünün temel unsurlarından biri olan savunma hakkı, hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmezidir. Ama ben şunu beklerdim: 5 Nisan'da birilerinin çıkıp "Bu kadar çok hukuk fakültesine gerek yok! İşsiz avukat ordusu istemiyoruz!" demesini... 5 Nisan Avukatlar Günü Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü.

Bu günün "Avukatlar Günü" olarak kabul edilmesinin tarihsel dayanağı, İstanbul Barosu’nun ilk Genel Kurulu’nun 5 Nisan 1878’de yapılmış olmasıdır. O günden bu yana 147 yıldır, hak ve özgürlüklerin savunulmasının, demokratik ve hukuk devletinin güvencesi olan avukatlar; hukukun üstünlüğünün, demokrasinin, insan haklarının yılmaz savunucuları olmuştur. Ne yazık ki bu yüzden, tüm otoriter rejimlerin hedefi hâline gelmişlerdir.

Avukat, yargının kurucu unsurlarından biridir ve bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Avukatlık mesleği savunma hakkıyla özdeştir. İnsanlık tarihi kadar eskidir. Bu hakkın temsilcisi avukatlardır. Avukatsız bir yargılamadan söz edilemez! Temel hakların savunulması, hak arama özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılması; ancak avukatlık mesleğinin sorunlarının çözülmesiyle mümkündür.

Bu yıl 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlarken, şu sesleri duymak isterdim: Mesleğin değerini korumak adına, Hukuk Fakültesi mezunları, hâkim, savcı ve avukat sayıları planlanarak, 100 yıllık ihtiyaç projeksiyonlarıyla, Gereksiz hukuk fakülteleri kapatılmalı ya da kontenjanlar ihtiyaca göre belirlenmelidir. Her hukuk mezunu, okulu bitirdiğinde hâkim, savcı ya da avukat olarak mesleğine başlayabilecek bir sistem kurulmalıdır.

Bu, Türkiye’nin yararınadır. Hâkim, savcı ve avukatlarımızı yetiştiren okullar daha elit ve etkili olmalıdır. Ben avukat değilim ama görülen köy kılavuz istemez , Avukatların halini de görüyorum.. Mutlaka fazla olan hukuk fakülteleri kaplatılmalı , Avukatlarımız iyi şartlarda mesleğini yapmalıdır..

5 Nisan Avukatlar Gününüz Kutlu Olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi