Asparagas Haber : Çiçek, Böcek, Eşek, Kedi, Köpek Haberi!

Asparagas Haber : Çiçek, Böcek, Eşek, Kedi, Köpek Haberi!

44 yıllık gazeteci olarak, bu hale niye geldiğimizi analiz edemiyorum. Bir çiçek haberi yaptım, bir eşek haberi yaptım en çok okunan haber oldu. Asparagas haber diye okuyup gülüyoruz ama aslında gördüğümüz şeyler gerçeklerin içimizdeki yansıması.

Şu aralar internet ve sosyal medyada Asparagas haber yazanlar en çok okunanlar oluyor. İnsanlar doğru mu? Yalan mı? Diye sorgulamıyorlar. Gündeme dair asparagus haberler üreten ve 'dürüst, yalansız, ahlaksız haber' sloganıyla yayın yapan siteler önde gelen siteler oluyor.

Eşeğin ot yemesi: Kebap yiyecek hali yok, 10 binlerce tıklama alıyor; TUSAŞ fabrika kurması almıyor!

Asparagas haber: Yalan haber olması iyi geliyor sanırım. Aslında bir baksak hangisi yalan, hangisi gerçek, ayırt etmek kolay. Ve tam ben bunları yazarken bir son dakika haberi: "Kahramanmaraş’ta cinayet, iş adamı tarla sınır komşusunu vurdu!

Bizim meslekte köpek bir insanı ısırırsa pek önemi yok, manşet haber olmaz, ancak adam köpeği ısırsa manşet haber olur!

Müftünün keçisi çalınıyor, haber doğru geçiliyor. Asparagas haber haber olarak: "Müftü Keçi Çaldı!" yazıldığı zaman yüz binlerce okuma sağlanıyor.

Bugün eline cep telefonu alan, sosyal medyada Asparagas haber yayıyor. Mesleğini hakkıyla yapan gazeteci ise bu Asparagas haber haberleri çürütmek için çalışmaya başlıyor. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere "gazeteci" denir. Cep telefonuyla sosyal medyada bilgi kirliliği yapanlar gazeteci olamaz.

Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı "gazetecilik etik kuralları" içerisinde göze alan insan, gazetecidir. Gazeteler en etkili basın-yayın araçlarından biridir.

Gazetecilik için uygun rol ülkeden ülkeye değiştiği gibi, mesleğe ilişkin algılar ve bunun sonucunda ortaya çıkan statü de değişir. Bazı ülkelerde haber medyası hükümet tarafından kontrol edilir ve bağımsız değildir. Çoğu ülkede ise haber medyası hükümetten bağımsızdır ve özel sektör olarak faaliyet gösterir. Buna ek olarak, ülkeler ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, iftira ve hakaret davaları ile ilgili farklı kanun uygulamalarına sahip olabilmektedir.

İnternet ve akıllı telefonların yaygınlaşması, 21. yüzyılın başından bu yana medya ortamına önemli değişiklikler getirmiştir. Bu durum yazılı medya kanallarının tüketiminde bir değişim yaparak; zira insanlar daha geleneksel formatlar olan gazete, dergi ya da televizyon haber kanalları yerine e-okuyucu, akıllı telefon ve diğer kişisel elektronik cihazlar aracılığıyla giderek daha fazla haber tüketmektedir. Haber kuruluşları, tüm gelirlerini dijital kanatlarından kazanmanın yanı sıra basılı yayınları da geliştirmeye zorlanmaktadır. Gazetelerin basılı gelirleri, dijital gelirlerin büyüme oranından daha hızlı bir şekilde düşmüştür.

Bugün ise basılı gazete, güvenilir gazeteci, güvenilir haber sitesi, televizyon çok daha önemli konuma geldiğini görüyorum. Asparagas haber nefsimize hoş gelse de birilerine zarar verdiğini unutmamak gerekiyor.

Keyifli okumalar, güzel bir Pazar geçirmeniz dileğiyle çocuğunuzun sınavından çıkmasını beklerken okumanız dileğiyle.

İyi günler."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi