ARTVİN GÜRCİSTAN NOTLARI :

ARTVİN GÜRCİSTAN NOTLARI :

Yola çıkış

    Küresel Gazeteciler Konseyi Pandemi sonrası ilk geniş katılımlı toplantısını – “ Artvin- Batum Medya Buluşması “ olarak Artvin ve Gürcistan’ın Batum şehrinde yapmak üzere üç aydan beri çalışma vardı..

   7 Haziran 2022 günü :  8 Haziran 14 Haziran 2022 Tarihleri arasında Artvin ve Batum toplantısı için Kahramanmaraş’tan Gaziantep oradan ise Kilis İl Temsilcisi Nezir Çağlar ile buluşarak yola çıktık..

    Akşam Namazı için durduk, sonra hoş sohbet ile yola devam ettik..

Şanlıurfa

    Son yıllarda Turizmden çok fazla pay alan ve sürekli gelişerek büyüyen Şanlıurfa’ya selam verdik ama çok güzel bir şehirleşme yaşandığını gördüm..

    Bir gün inşallah, KGK Şanlıurfa İl Temsilcimiz Celal Ciftçi beyle Şanlıurfa’ya enine boyuna gezelim diyerek nokta koyduk..

Diyarbakır

    Saat 10 gibi Diyarbakır vardık, Diyarbakır beni çok şaşırttı.. yakılan yıkılan Diyarbakır, hendekler kazılan Diyarbakır gitmiş yerine Türkiye’in en çağdaş şehri gelmiş, Prestij caddesinde ünlü yemek içme mekanları, lüks mağazalar, çok canlı bir hayat olduğunu gördüm..

    O eski Diyarbakır dan eser yok : Harika bir şehir bizi karşıladı ve ekonomi de çok iyi herkes mutlu ..

    Diyarbakır da çay molasından sonra : uzun yol bizi bekliyor diyerek yeniden yola doğru çıktık..

    Hemen şunu söyleyim : Kahramanmaraş- Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ‘a kadar olan duble yoh harika ve çok güzel bir yolculuk yaptık..

Bingöl

    Diyarbakır dan yola çıktık, Bingöl üzerinden Erzurum’a ulaşacağız, işin doğrusu terör korkusu biraz da olsa içimizde varken, her adım başına devletin var olduğunu Güneydoğu da artık terörün yerini huzurun aldığını görerek, duble yoldan gece yarısı Bingöl’e kadar geldik..

     Gecenin geç saatinde olmasına rağmen Bingöl de iş yerleri açık, sokaklarda insanlar vardı..

Erzurum

     Sabah ezanı okunurken, Erzurum’a girdik, ana yol üzerinde hangi camii de durduk ise tuvaletler kapalı, abdest alacak yer yok, cami içinde insan olmadığını gördük..

     Bir cami de ezanı okuyan hoca efendiyi yakaladık, iyi burada abdest alır sabah namazı kılarız dedik ama lavaboların anahtarı diğer görevli hocada imiş oda gelmediği için açılamayacağını söyledi..

     Sondaki da da bir petrol istasiyonunda sabah namazını kılarak: Artvin’e doğru yola çıktık.. çünkü 8 Haziran sabahı Artvin’de olmamız gerekiyordu..

Tüneller

     Hani: “ Türkiye battı, ekonomi çoktu, iflas ettik” diyorlar ya , Erzurum dan çıktıktan sonra Uzun dereden sonra Tünellerle Artvin ‘e ulaşırken, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ne büyük bir devlet olduğunu, Ak Parti iktidarında 70 km. den fazla tünel yapıldığını gördüm..

Barajlar

    Artvin : Barajlar ve Enerji şehri olmuş, Barajlar, özel sektörün düşü ile elektrik ürettiği HES santralları ve tüneller bizi büyüledi..

Köyler

    Uzun dere sağında solunda: 8/10 haneli köyler bu insanlar burada ne yer ne içer diye sorduğumuzda : Yusufeli’ne kadar her yerde Zeytin yetiştiğini görenince bir kere daha şaşırdım..

     Zeytin Eğe bölgesi, Akdeniz de olur bilirdim.. oysa burasının çok ünlü zeytini ve yağı varmış insanların geçimi zeytin ve Çay üzerine..

     Tüneller, Zeytinlikler, küçük verimli bahçeleri, Kuru Fasulyesi, ile Artvin geldiğimizde çok küçük , bir mahallemiz kadar küçük il bizi karşıladı..

Artvin oteller

     Çok güzel bir birinden harika : Butik oteller yapılmış, dağ evleri yapılmış , Turizm can damarları olmuş, tek şikayetleri ise : çok fazla elektrik üretimi sebebi ile milli gelirin çok fazla olması sebebi ile teşvik den yararlanamıyorlar..

     DSİ 26. Bölge Müdürlüğü

     O kadar çok baraj ve HES kurulunca buraya bir de DSİ bölge müdürlüğü kurulmuş, bizim vardığımız günün ertesi sabah, Eski Başbakan Binali Yıldırım, Tarım Bakanımız Vahit Kirişçi bey ile geldi..

     DSİ Bölge müdürlüğü misafirhanesini onlara bırakarak Dergiz otel’e taşındık, hakikaten harika bir otel yapmışlar..

     Köy evi gibi bahçe içinde : iki katlı alt katı önden giriyor, üst kata ise arkadan merdvien ile çıkılan otel odaları her biri ayrı bahçeli müstakil evlerden oluşuyor.. Hobi evi gibi tam tatil yapacak yer herkese tavsiye ederim..

     Sonra çevreyi gezince gördük ki bunun gibi 10’larca hobi evi gibi otel va..

     DSİ toplantı salonunda, Üniversite den hocalarla : Türkiye de Medya konusunu masaya yatırdık.. çıkacak olan İnternet yasası , Gazetelerin geleceğini konuştuk..

Karagöl

     Karagöl ve Şavşat evini görmek üzere : küçük araçlarla Kaçkar dağlarına çıktık.. Balı , havası, doğası, güzellikleri ile görülmesi gerekli bir beldemiz..

     Karagöl görünce : Bizim yeşilgöz gözümün önüne geldi..

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör göreve başladığı gün buraya dokundu ama yeterli olmadığını gördüm..

     Karagöl , bol miktarda balık atmışlar ve balık avlamak yasak, balıklar çocukların sevgilisi olmuş.. Biz niye Yeşilgöz’e balık yavrusu bırakmayalım ki ?

     Resimlerini çekerek : Hayrettin Güngör başkana gönderdim.

Şavşat evi

     Çivi kullanmadan, ahşapla yapılan tipik Karadeniz, yada Artvin, evi, Şavşat ilçesinde ilçe kaymakamlığı dağ başına aynı evden bir tane yapmış , orasını da işletmeye vermiş, çağ kebabı, döner, kavurma satışı yaptırıyor, Turizm merkezi olmuş , Artvine gelen her ünlü da bu evi ziyaret etmiş resimleri her köşe başında asılı..

     Yedikuyular Kayak Merkezinde bir Maraş evi niye olmasın ? sorusu aklıma geldi..

Medya Toplantısı

     Artvin Valisi Yılmaz Doruk

     Coğrafi şartların çok zor olduğu, Yaylaları, dağları, akarsuları, Enerji üretimi, tarımı, hayvancılığı ile Turizm Şehri Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Basın mensupları ile bir araya gelerek ilini anlattı.

     Buraya gelirken üzülerek gelmiştim ama bugün Artvin çok seviyorum, buraya hizmet etmek bir şereftir..diyor..

     Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seçkin Kurt,  Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek , basın mensupları ile yakından ilgilenerek illerini ve yapısını anlattılar..

     Bugün 57 ülkede ülke temsilciliği, 81 ilde il temsilciliği olan Genel Merkezi Ankara da bulunan Küresel Gazeteciler Konseyi , Artvin- Batum Medya buluşmasına 70 ilden ve yurt dışından gazeteciler katıldı..

     Gürcistan ve Azerbaycanlı Gazetecilerde Batum da programa dahil olunca Medya enine boyuna konuşuldu..

Gazetecilik Mesleğine sahip çıkma

     Türk basını parçalanmaktan kurtulması için : Meslek odası, yani bir baro gibi yapıya kavuşturularak, Buraya üye olmayan Gazetecilik yapamaması kanuni düzenleme ile gazetecilik mesleğini kurtulacağı da en fikir olundu..

     İkincisi : Gazetecilerin yazılarını, haberlerini, bedava halka sunan arama motorlarını gazetecilere AB ülkelerinde ve diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi telif ücreti ödemesi gerektiği konusu dile getirildi.

     Verimli bir çalışma oldu.. Gazetecilik mesleği açısından güzel kararlar alındı.. Sonuç bildirisi de bunlara değinilecek..

İkiz köprü

     Artvin ilimiz, sadece dağları , yaylaları değil, bir çok tarihi eseri de var, yıkık kiliseden, tarihi köprülere, camilere, hanlara kadar bir çok tarihi eser var, İkiz köprü bunların başında geliyor ve Gazeteciler olarak burasını da ziyaret ettik..

     Çay fabrikası

     Çaykur Fabrikasını Müdürü Ömer Özdemir bizlere gezdirdi ve çayın nasıl üretildiğin gösterdi..

     Sahil boyunca Çaykur bir çok fabrikası var ama : Biz Hopa da kurulan ilk çay fabrikasını gezdik, Bardak da ki çayın bir yıllık çalışma ile ortaya çıktığını görendik, içerken çay deyip de geçmeyin , çay çok zor elde edilen bir ürün..

     Tarımından, fabrikaya gelişi, işlenmesi, bir yıl beklemesi.. sonra paketlenerek evimize kadar gelmesinin arkasında iki yıllık insan emeği var..

Gürcistan – Batum ziyareti

    Artvin gezimizi ve toplantılarımızı tamamlayarak, Gürcistan- Batum şehrine geçmek üzere Sarp sınır kapısına geldik..

    Araçlarımız kendi yerinden biz ise gümrük kapısından geçerek yurt dışına çıkmış olduk..

    Türkiye kapısında beklerken, Gürcistan’lıların ellerinde sırtında, Ayçiçek yağı, kola, makarna, başta olmak üzere gıda ve temizlik malzemeleri alıp gittiklerini gördük..

     Sebebini sorduğumuzda ise : Türkiye de çok ucuz olduğunu bir haftalık yiyeceğini gelip buradan aldıklarını sonra sırtında taşıyarak geri Batum veya başka şehire gittiklerine şahit olduk..

    1992 yılında, Kahramanmaraş Sivas, Trabzon, Rize ve Artvin – Hopa üzerinden gece yolculuğu ile sabah gün ışıldarken, Batum girmiştik..

     İki katlı veya tek katlı harika evler vardı..

     Dışı alüminyum kaplı o evlerden başka iki tane 5 katlı otel vardı.. çok güzel temiz bir şehirdi.. bugün ise dev gökdelenler, kumarhaneler, barlar ve yaşanmaz bir şehir haline gelmiş..

     Her tarafta gurup gurup Türkler, ve humar oynuyorlar..

     Hani Türkiye de fakir vardı.. ? Gürcistan daki manzara hiç de öyle görülmüyor, daha doğrusu Gürcistan’lılar bizi fakir görmüyor, Batum ekonomisini bizim humarbazlar ayakta tutuyor..

Türkiye Ucuz

     Türkiye ucuz diyorlar ve buraya alış verişe geliyorlar , oya : 1992 de Sovyetlerin dağılması ile Karadenizliler Batum dan her türlü ürünü satın almak için günü birlik birkaç defa girer çıkarlardı..

     Bugün tersine dönmüş onlar girip çıkarak : Türkiye den alış veriş yapıyorlar..

Kıymetli Para nasıl olur ?

     Türkiye Bütçesinin 3 katı , vatandaşın döviz rezervi var, ABD, AB ülkeleri, İngiltere, Rusya ve Dünyanın gelişmiş ülkelerinin tamamında : Banka da o ülke parasından başka para olmaz, Türk Lisa’sı bugün bu kadar değersiz ise : Hükümet para basıyor, Türk lirasını alan gidip döviz alıp onu da bizim bankalara yatırıyor..

     Maliye bakanı ve Sayın Cumhurbaşkanı ekonomi düze çıkacaksa : İhracat ve İthalat yapanlar ve yurt dışında okuyan öğrencilerden başka herkesin döviz hesaplarını TL çevirmesi gerekir..

    Yurt dışından baktığımız zaman böyle görülüyor, Zira Gürcistan da da sadece kendi paraları geçerli..

EXPO 2023 damgası

     Gürcistan – Batum Başkonsolosumuz Sayın Rıza Kağan Yılmaz, bey ve Batum iş adamları, MÜSİAD ve Ticaret ve Sanayi Odası Türk Gazetecilere, Gürcistan’lı ve Azerbaycanlı gazetecilere bir akşam yeği verdi..

      Yemek de bir konuşma yapan Başkonsolos  Rıza Kağan Yılmaz, “ Türkiye den Kahramanmaraş’tan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve ekibi geldi.. Nisan 2023 de yapılacak olan EXPO 2023 Gürcistan Botanik Bahçesi katılma kararı aldı, doğrusu sunumu izledim, harika bir etkinlik bende katılacağım, Türk, Gürcistan, Azerbaycanlı gazetecilerin bu EXPO 2023 görmelerini arzu ederim” dedi..

       Çeşitli hediyelerin verilmesi, toplu resim çekilmesi ile gazeteciler Batum Sokaklarında Türkiye den gelen humar bazları ve istenmeyen görüntüleri görerek yaşadılar..

      Tarihi kale, Botanik Bahçe, Çarşı Pazar gezisinden sonra Türkiye dönüş başladı..

Artvin – Riza Hava Alanı

      Bir süre önce açılan Artvin Rize Hava Alanı gördükten sonra Karadeniz sahilinden ilçeleri köyleri görerek , Rize, Trabzon , Gümüşhane , Sivas Üzerinden Kahramanmaraş dönüş yaptık..

      Ak Parti döneminde yapılan : Hava alanları, tüneller, duble yolları görünce, söyleyecek söz bulamadım..

      Zigana tünele çalışmalarını yerinde gördüm. Göksun Kahramanmaraş Arasındaki tünellerimizle bir kere daha ülkemle gurur duyarak bir dört günlük gezimizi noktalamış olduk..

      Bizleri rahat ettirmek için : Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, yönetmenimiz Meryem hanım, Artvin de il temsilcimiz Aydın Tatar ve Yardımcısı İrem hanım bizleri rahat ettirmek için bir iki saatlik uyku ile var güçleri ile çalıştılar , bu sebeple Artvin- Batum Medya buluşmasını planlayan bizleri bir araya toplayan, meğe geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi