Antoloji - Şiir, Şair ,Edebiyatçı ve Gazeteci

Antoloji - Şiir, Şair ,Edebiyatçı ve Gazeteci
Yüreğiniz sıkılır , şöyle biraz edebiyat biraz şiir okuyunca başka bir aleme gidersin ya bugünde böyle bir gün !..
Sabah Namazından sonra biraz şiir dedim, biraz şairler dedim, çünkü bugün Kahramanmaraşlı edebiyatçılarla buluşacağım.. az mürekkep yalamış olalım istedim.. ustaların yanında belki bir iki söz de bize düşer diye..!
İnternet ortamında gezindim , kitap karıştırdım.. şunu gördüm ki Antoloji de : Kültür Sanat Edebiyat Portali. Türkçe şiir ve şair arşivi. sanat haberleri. Kitap tanıtımları. Tarihi kısa bir süzgeçten geçirdim.. ve şunu gördüm : Hiç bir şair, edebiyatçı, gazeteci bana verin demiyor ülkem diyor insanlarımız diyor..
Mesleğini hakkı ile yapan : Gazeteci ise bugüne kadar bana verin , beni müdür yapın, beni vali yapın dediğini görmedim.. hakkı ile gazetecilik yapan meslektaşlarım için : Ülkesi ve İli vardır..!
İyi hoş da bugün gazeteci kaç kişi derseniz bir elin parmakları kadar belki vardır.. Gazeteci kendisi için bir şey istemez onun varı yoğu önce ülkesi , Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sonra ili benim içinde öyle benim varım yoğum Maraş !..
Makam mı ? Gazetecilik mi ? : Gazetecilik ülke meselesi Maraş meselesi benim için bu önemli, ben kazan masamda şehrim kazansın.. Maraşlı kazansın şehrim kazansın..
Şairler, Yazarlar, düşünen fikir adamları hep böyledir.. seni Cumhurbaşkanı yapacağız de : o yine de yazmayı söylemeyi tercih eder.. aç ölür ama dik durur.. Şairler, Yazarlar, Gazeteciler ilkeleri için dik duran insandır..
Yüzlerce Örnek saya bilirim : Yaşarken perişanlık içinde yaşadı öldükten sonra : " Büyük Yazar" diye gün düzenlediğimiz ustalarımızı gördüm.. Maraş'ımızda da var bunun yüzlerce örneği ; Hayati Vasfi Taşyürek, Ahmet Bertizlioğlu, Necip Fazıl Kısakürek yetmez mi ? daha neler var neler o kadar çok ki ismini saymakla bitmez..
Aşık Mahsuni Şerif tüm eserleri insanlar için, bir eserinde : İnce İnce Bir Kar Yağar Fakirlerin Düzüne diyor.. eserini bilmeyen yoktur.. onu biraz hafızamdan geçirdim.. Aşık Mahsuni Şerif kendisine bir şey istemiyor.. bana makam verin demiyor ! beni zengin yapın demiyor.. o halkım diyor..
Ankara İstanbul, Batı rahat içinde yaşarken, Güneydoğu ve doğunun fakirinin fukarasının üzerine kar yağdığını fakir fukaranın halini en güzel şekilde dile getirirken, bana valilik makamı verin demiyor.. beni milletvekili de yapın demiyor..
Kimi Mebus Kimi Vali
Bize Tahsil Haramdır
Dayanamam Artık Senin
Bu Yalancı Pozuna
Yine yüzlerce örneğini hatta binlerce örneğini görmek bugünde mümkün, illerden milletvekili , Belediye Başkanı olup, parsayı topladıktan sonra İstanbul, Ankara, Kuşadası, Bodrum, Didim gibi yerlere yerleşen yalancı pozları verenlere sesleniyor.. Biz okumak istiyoruz , sizin bu yalancı pozlarınıza dayanamıyorum diyor..
Yandık Yandık, Bize Okul
Bize Yol, Bize Hayat
Etme Ağam N'olur N'olur
N'olur N'olur N'olur N'olur
Aşık Mahsuni Şerif : Gazeteciler , Okul istiyor, yol istiyor, hayat istiyor, hava alanı istiyor, fabrika istiyor, iş istiyor, hastane istiyor, yaşadığı şehire hayat istiyor.. ben demiyor şehrim diyor insanım diyor.. Gerçek manada gazetecilik mesleğini yapanlarda böyle diyor.. şehrim diyor insan diyor.. okul diyor, yol diyor, uçak seferi diyor.. bunları yazıyor..
Adam Mı Ölür Yol Yapılınca
Okul Olunca, Hayat Bulunca
N'olur N'olur N'olur, N'olur N'olur diyor..
Gazetecilik - Şairlik, Yazarlık yapacak kişide vatan sevgisi, olmadan , insan sevgisi olmadan bu mesleği yapamaz..
Laf olsun, torba dolsun diye şiir yazan bir süre sonra silindiği gibi, bizim gazetecilik mesleğinde de öyledir..
Gazetecilikte şahsi makam ve para hırsı olmaz, Gazeteci gördüğü doğruları yazar , Gazetecinin doğrusu kendi fikri değil, halkın fikridir.. o bin bir insandan ilham alır, sonra sayfasında onu bal'a dönüştürür.. yani haberinde köşe yazısında memlekete yol gösteren kişi olur.. Şairin yüreğinde ki sevgiyi dizelerde dile getirdiği gibi: Gazetecinin gönlüne girmek de kolay değildir.. Bana haberimi yap diyor ! , sen kimsin ki haberini yapalım ?..
Bugün: Ağır aksak giden hasarlı binaların yıkımı, yada yanlış hesaplarla sağlam olan binaların yıkımını haberini gazeteci yazıyorsa bir düşünmek gerek ! , bu haber için , yüzlerce kişi ile konuşmasının sonucu ortaya çıkan bir gerçeğin yansımasıdır.. o haber.. bunu böyle bilmek gerekir..
Gazeteci - Yazar - Şair , milletvekili olum demez, vali olayım demez, belediye başkanı olum, ben zengin olayım demez onun derdi ülkesidir.. yaşadığı şehirdir..
Şiir kitaplarını, edebiyat kitaplarını okuyun hiç bir yazar bana makam verin, milletvekili olayım, para verin, fabrika verin beni zengin edin dediğini yazdığını göremezsiniz..
Gazeteci ve şair edebiyatçı yazarlarımız için mesele : Memleket Meselesi..
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi