Balıkesir "bakacak Muz Kavunu" 20 Tl’den Tezgahlarda Yerini Aldı

Balıkesir "bakacak Muz Kavunu" 20 Tl’den Tezgahlarda Yerini Aldı
Merkez Karesi’ye bağlı Bakacak Mahallesi’nde yetiştirilen Bakacak kavunu mevsimin en güzel kavunu olarak biliniyor. Yaz mevsiminde bolca tüketilen ve halk arasında muz kavunu olarak bilinen Bakacak kavunu uygun fiyatıyla tezgahlarda yerini aldı.

Balıkesir "bakacak Muz Kavunu" 20 Tl’den Tezgahlarda Yerini Aldı

ADİL AKA

Merkez Karesi’ye bağlı Bakacak Mahallesi’nde yetiştirilen Bakacak kavunu mevsimin en güzel kavunu olarak biliniyor. Yaz mevsiminde bolca tüketilen ve halk arasında muz kavunu olarak bilinen Bakacak kavunu uygun fiyatıyla tezgahlarda yerini aldı.

Üretici Ramazan Kangül de Bakacak’ın meşhur kavunu olan muz kavununu üretip satanlardan biri. Üretici Ramazan Kangül , “Karesi’mizin yerli kavunlarını kendim üretiyorum. Bakacak Mahallesi’nde 20 dönüm arazimde bu kavunları üretiyorum. Çok emek isteyen bir iş, çok mücadele ettim. Gönen halkı için getirdik, satıyoruz. İnsanlar çok memnun. Aroması çok güzel,” diye konuştu.

Aynı mahalleden İskender serpen de kendisinin de 20 dönüm kavun ektiğini, Balıkesir-Çanakkale yoluna açtıkları tezgahta 20 liradan sattıklarını söyledi.

kavun-resmi.jpg

Uzmanlar kavunun insan sağlığına faydalarını şöyle sıraladılar:

YÜZDE 90 ORANINDA SU İÇERİYOR

Kavun, hem tatlı hem de sağlıklı bir meyvedir ve çeşitli faydalar sunar. Kavun, yüzde 90'dan fazla su içerir. Bu da vücudu nemli tutmaya yardımcı olur. Özellikle sıcak yaz günlerinde susuzluğu giderir.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER

Kavun, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. A vitamini, göz sağlığını destekler ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallere karşı koruma sağlar.

VÜCUDUN POTASYUM İHTİYACINI KARŞILAR

Yaz aylarında kavun tüketmek vücudun potasyumi magnezyum ihtiyacını karşılar. Potasyum, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir. Magnezyum ise kas fonksiyonları ve enerji üretimi için önemlidir.

ANTİOKSİDAN İÇERİYLE HÜCRE HASARINI ENGELLER

Doğal güçlü bir antioksidan arıyosanız kavun tüketebilirsiniz. Kavun, beta-karoten ve lutein gibi antioksidanlar içerir. Bu bileşenler, hücreleri serbest radikallere karşı korur ve genel sağlığı destekler.

BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR

Bol lif barındıran meyveler arasında bulunan kavun sindirim sağlığını destekler. Bağırsak hareketlerini düzenler. Bu özelliğiyle kabızlığı bitirir. Kavun, düşük kalorili bir meyvedir, bu da kilo kontrolü için iyi bir seçenek olmasını sağlar.

CİLDE DOĞAL PARLAKLIK KAZANDIRIR

Cildin nemli kalmasına ve sağlıklı görünmesine yardımcı olabilir. C vitamini ve su içeriği, cildin elastikiyetini artırabilir.Kavundaki bazı bileşenler, iltihaplanmayı azaltabilir ve genel sağlık durumunu iyileştirebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.