İlim adamları uyardı !

İlim adamları uyardı !

     Karadeniz, Marmara da yağışlar, Güneydoğu da kavuran sıcaklar, bunaltan hava ve yanan insanlar ..

     1974 yılından bu yana gazete okurum..

      Zaman zaman gazetelere manşet olur : Küresel Isınma, iklim değişimi.. İlim adamları uyarıyor ama biz dinlemiyoruz, dünyamızı yakıp yıkmaya devam ediyoruz..

      Ben demiyorum: ilim adamları söylüyor , “ Fosil yakıtların yakılması, sanayi süreçleri, arazi kullanımı değişiklikleri ve ormansızlaşma gibi çeşitli insan etkinlikleri sonucunda, önemli sera gazlarının atmosferdeki birikimleri sanayi devriminden beri hızla artmakta ve doğal sera etkisi kuvvetlenmektedir. Kuvvetlenen sera etkisinin en önemli ve açık etkisi, Yerküre’nin enerji dengesini üzerinde ek bir pozitif ışınımsal zorlama oluşturarak, Yerküre iklimini ısıtmasıdır. 1906-2005 döneminde küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında gözlenen artış, 0.74 °C’dir. Sera gazlarının atmosferik birikimlerindeki artışların, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar gibi değişkenlerde bölgesel ve küresel değişikliklere yol açması bekleniyor. En gelişmiş iklim modelleri, küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında 1990-2100 dönemi için, yaklaşık 3 °C’lik en iyi kestirmeyle birlikte olasılıkla 2-4.5 °C arasında bir artış olacağını

öngörüyor. Küresel sıcaklıklardaki artışlara bağlı olarak, hidrolojik döngünün değişmesi, kara buzullarının ve deniz buzlarının erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, sıcak hava dalgalarının şiddet ve sıklığının artması, bazı bölgelerde ekstrem yüksek yağışların ve taşkınların, bazı bölgelerde ise kuraklıkların daha şiddetli ve sık oluşması gibi, sosyo ekonomik sektörleri, ekolojik sistemleri ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek

önemli değişikliklerin oluşması bekleniyor. Bu bildirinin amacı, hava, iklim, iklimsel değişkenlik ve değişiklik kavramları, geçmişteki iklim değişiklikleri, doğal ve kuvvetlenen

sera etkisi ve insan kaynaklı iklim değişikliği ile gözlenen ve öngörülen küresel iklim

değişimlerinin bilimsel bir değerlendirmesini yapmaktır.”

    Bugün 29 Haziran 2021 ve Türkiye bakın bir yanda yağmur – sel bir yanda sıcak ve kuraklık..!

    Bunun olacağını 50 yıldır ilim adamları söylüyor ama dinleyeni getirin..

    Dünyadaki en büyük çevre sorunlarının başında küresel iklim değişikliği geliyor. Küresel ısınma olarak nitelendirilen bu çevre felaketinin yıkıcı sonuçları, tüm dünyayı etkisi altına aldı. Buzulların erimesi ve yüzlerce hayvanın neslinin tükenmesi ile başlayan süreç, gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha büyük sorunlara neden olabilir. Küresel iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

      Küresel iklim değişikliği tüm canlıların yaşamını tehdit ederken, meselenin çözümü için birçok ülkede somut adımlar atıldı. Örneğin enerji üretiminde fosil yakıtların yerine doğal kaynakların kullanılması, atılan en önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Güneş santralleri ve su türbinleri ile üretilen enerji, sadece çevre dostu olduğu için değil daha ekonomik olduğu için de tercih edilmektedir.

     Küresel İklim Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?

     1- Nüfus artışı:

      2021 yılı itibariyle dünya nüfusunun 7.5 milyarın üstüne çıkması küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında yer alıyor. İnsan sayısı arttıkça kişi başına düşen enerji kullanımı da artmaktadır. Bu ise daha fazla endüstriyel üretim ve çevre kirliliği anlamına geliyor.

      2- Çevre kirliliği:

      Çevre konusunda bilinçlenme yaşansa da, hala milyonlarca insan çevreyi kirletmeye devam ediyor. Su, hava ve toprak kirliliğine yol açan atıklar, küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında gösterilmektedir.

       3- Sera etkisi:

        Küresel ısınmanın başlıca sebebi, dünyadaki ısının atmosferde biriken gazlar tarafından tutulmasıdır. Biriken gazlar sera etkisine, sera etkisi de iklim değişikliğine yol açıyor.

       Küresel İklim Değişikliğinin Sonuçları Nelerdir?

       Küresel iklim değişikliği sonrası buzullar erimeye başladı. Birçok canlı türü yok oldu ve birçok hayvan nesli tükenmek üzere olan canlılar sınıfına dahil edildi. Mevsimlerde anormal sıcaklık artışları gözlemlendi. Toprak ve su kaynaklı birçok hastalık ortaya çıktı. Sel ve erozyon nedeniyle dünya genelinde binlerce kişi evsiz kaldı.

     Sonuç: Dünyamızı el birliği ile tüm dünya ülkeleri korumak zorundayız.. ABD veya Rusya da yapılan yanlış iş beni ilgilendirmez diyemeyiz..

     İyi günler..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi