Hayalim Kelle Paça Müzesini Açmak !

Hayalim Kelle Paça Müzesini Açmak !
30 yıldır topladığı hayvan kemiklerini özellikle kelle paça yaptıkları hayvan kellelerini müzeye çevirdiği evinde sergileyen Ulaş, sadece kelle paça hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda kelle kemikleri sanat eserlerine dönüştürüyor.

Kahramanmaraş’ın Lezzet ve Sanat Ustası: Remzi Ulaş

Hayalim Kelle Paça Müzesini Açmak !

GÜLAY DOĞAN

KAHRAMANMARAŞ / Kahramanmaraş’ın gastronomi dünyasında adından söz ettiren Menekşe Paça’nın sahibi Remzi Ulaş, lezzet dünyasında olduğu kadar sanat dünyasında da kendinden söz ettiriyor..

30 yıldır topladığı hayvan kemiklerini özellikle kelle paça yaptıkları hayvan kellelerini müzeye çevirdiği evinde sergileyen Ulaş, sadece kelle paça hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda kelle kemikleri sanat eserlerine dönüştürüyor.

30 yıldır pişirerek kelle paça yaptığı küçük ve büyükbaş hayvan kellelerinin kemikleri ile evinin iki odasını müze haline getiren Remzi Ulaş, sanatçı kimliğiyle de dikkat çekiyor.

kelle-muze2.jpg

Ulaş, kelle paçalardan artan kemikleri, özgün bir şekilde işleyerek benzersiz sanat eserlerine dönüştürüyor. Bu sanat eserleri, Kahramanmaraş'a özgü kültürel ve tarihi motiflerle süslenerek Kelle Sanat Müzesi'nde sergileniyor.

Ekonomik Gücüm Yok !

30 yıldır topladığı hayvan kemiklerini sanat eserine dönüştüren Remzi Ulaş, Kelle Paça Sanat Müzesi'nin yanı sıra, Kahramanmaraş'a özgü kelle paça kültürünü de yaşatmak adına Kelle Paça Müzesi'ni evimde kurdum ama sınırlı sayıda insan göre biliyor..

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel, Mülkiyeti Belediye ait konaklardan birini bizlere verir ise burada 30 yıllık eserlerimi sergilediğim gibi Kahramanmaraş tanıtımı ve turizmine güzel hizmet verim...

Benim ekonomik gücüm yok, ancak kendi evimde bunu yapabildim, bu konuda destek bekliyorum.. diyen Remzi Ulaş, Bu müze, kelle paçanın hazırlanışından tarihi geçmişine kadar birçok detayı barındırarak, ziyaretçilere hem lezzet hem de kültür yolculuğu sunuyor.

kelle-muze1.jpg

Maraş Kelle Paça bir de şifa yönü var , sağlık turizm içinde önemli olduğunu Prof.Dr. Canan Karatay bile söylüyor diyen Remzi Ulaş: Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Paça, yüksek miktarda kolajen içerir. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.

Kemik ve Eklem Sağlığını Destekler: İçeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri, kemik ve eklem sağlığı için son derece önemlidir. Kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önler.

Sindirimi Kolaylaştırır: Paça , sindirim sistemini rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sorunları yaşayanlar için ideal bir tercihtir.

Enerji Verir: Yüksek protein içeriği, vücuda enerji verir ve günlük aktivitelerde destek sağlar.

Cilt Sağlığını Geliştirir: Kolajen, cilt sağlığını destekler ve cildin genç ve parlak kalmasını sağlar.

Kahramanmaraş’ın ünlü lezzet durağı Menekşe Paça'nın sahibi Remzi Ulaş, sadece damakları değil, aynı zamanda gözleri de şenlendiren bir sanatçı Remzi Ulaş , 30 sene önce abimin paça yapımında kullandığımız kellelerden arta kalan bir kafatasını sanatsal bir kaygı olmadan boyayarak süslediğini gördüm. O gün, işledikten sonra çöpe attığımız kellelerin küçük dokunuşlarla sanat eserlerine belki de günlük yaşamda bir fonksiyona sahip eşyalara dönüşebileceğini anlamıştım.

kelle-muze-3.jpg

Tabi ki bu kolay bir iş değildi. Kemik dokusu yapısı gereği çürümeye ve kokmaya müsait idi. İlk olarak kemikleri çürümeden, kokutmadan uzun yıllar dayanıklılığını korumaya yönelik deneme yanılma çalışmalarım oldu. Birkaç yıllık uğraşın sonunda büyük bölümü gün ışığı, rüzgar, yağmur, kar, karınca ve kuşlar tarafından doğal koşullar altında; küçük bir bölümü de kireç çözücü gibi herkesin evinde temizlikte kullandığı basit kimyasal malzemelerle olmak üzere kemikleri süslemeye hazır hale getirmeyi öğrendim. İşin en zorlu kısmı da burasıydı. Tek bir kelleyi süslemeye hazırlamak yaklaşık bir yıllık süreç gerektiriyor çünkü. Sonrası çorap söküğü gibi geldi.

Remzi Ulaş : Kelleyle başlayan yolculuk, kaburga, omurga, kalça, kol ve bacak kemikleriyle de devam etti.

Bu sanatla uğraştığımı duyan kasaplar ve mezbaha çalışanları ender karşılaşılan boynuz desenine sahip hayvanların kellelerini bana ulaştırmaya başladılar. Şehir dışından bile böyle bir akış oldu. Küçük bir hayvanat bahçesinde ölen bir yaban koyunu kellesi bile bana ulaştırıldı. Şu anda deve, manda, keçi ve koyun gibi tamamı tüketilmesi helal olan türlerden oluşan 40’a yakın farklı ırka ait bir koleksiyonum mevcut.

Remzi Ulaş : Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi merkezde, Mağralı Mahallesi’nde Menekşe Paça eserlerimin bir kısmını sergiliyorum. Koleksiyonumun büyük kısmı, işyerimin yakınındaki evimin müştemilatındaki Kelle Sanat Atöylesi’nde bulunuyor. Kelle Süsleme Sanatı’nı merak edenleri işyerime bekliyorum. İşin yoğun olmadığı saatlerde denk gelirse sanatseverlere atölyemin kapıları da açıktır. Kelle Sanat Atölyesi ismiyle sosyal medyadan da eserlerimi ve çalışmalarımı tüm dünyayla paylaşıyorum.

Buna tanıtımın da önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Şu anda kısıtlı imkânlar ile dükkânım ve atölyemde eserlerimi sergilemeye çalışıyorum. Her yıl binlerce turist atölyemi ziyaret ediyor. İmkan ve kolaylık sağlanması halinde tüm kelle sanat koleksiyonumu ve Maraş kelle paçamızı daha geniş ve görünür bir alanda bir arada tüm ziyaretçilere sunmak, şehrin gastronomi ve el sanatları turizmine bu şekilde katkı sağlamak isterim. Biz işimizi severek yapıyoruz. Sevgimizi sanata dönüştürdük. Büyükşehir Belediye Başkanımız veya ilçe Belediye Başkanlarımızdan biri elimizden tutarsa Kahramanmaraş dünyada eşi benzeri olmayan ilk kelle paça kemik müzesini ülkemize kazandırmış oluruz ,” diyor..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.