KİTAP KILIÇTAN KESKİNDİR

KİTAP  KILIÇTAN KESKİNDİR

CEVDET ALPEREN

Kitap kılıçtan keskindir.  Kitap okuyan toplumlar bilim ve teknolojide ilerlemiş ülkelerdir. İnsanlık kitapla tarih sahnesine çıkmıştır. Bizim inancımıza göre ilk insan Hz. Ademe bile  10 sayfa  suhuf (kitap)da gönderilmiştir.

Bu gün dünyada ilaç sanayiine, silah sanayiine, tıp  teknolojisine , uçak sanayiine, bilimsel buluşlara sahip ülkeler okuyarak bu hale gelmişlerdir. Dünyaya ürettikleri ürünleri tanıtmada okuyarak başarılı olmuşlardır.

Kitap okumak için kitap olmalı.  Hangi kitaplar insanı geliştirir. Neleri okuduğumuzda insanlığa hizmet ederiz. Nasıl kitaplar okumalıyız. ?  Bu ve benzer soruları kendimize soramadığımız için halen gelişmiş ülkelerde ki eğitim sistemlerini yakalayamadık.

Okumayan bir toplum olduğumuzdan  değerler sistemimizi uygulama sahasına koyamadık.

Gelişmiş ülkelerde gördüğümüz değerler inanç boyutuna bakmaz isek  Mehmet Akif’in dediği gibi : “işleri var dinimiz gibi, dinleri var işimiz gibi” tespitini yabana atmamak gerek.

Seyahat etmek imkanı bulduğum batının iki önemli ülkesi İngiltere ve Almanya tam da Mehmet Akif’in dediği gibi.

Londra caddelerinde gezerken  orada ikamet eden mihmandarıma sordum.:

-Çok temiz bir şehir. Nereli  Belediye Başkanı. Dedim.

-Buralı yani Londralı. Üstelik Müslüman, dedi. Hayret ettim önce . Sonra kendisi ekledi:

--Burada insanların inançlarına ve dinlerine oy vermezler. İşlerine bakarlar. Dürüstlüklerine bakarlar. Çalışkanlıklarına bakarlar.

Velhasıl okumak çok önemlidir. Bir ülkenin kalkınması kitap okuması ile doğru orantılıdır. Biz mecburen örnekleri okuyan  ve gelişmiş toplumlardan  veriyoruz. Batının hayranı değiliz. Ama doğruya doğru demeliyiz.

“ İslami Hayat endeksi”  diye bir araştırma var. Buna göre dünyada İslami hayat endeksine  uyan  ilk  50. Sıralarda yer  alan 4 İslam ülkesi  yer alıyormuş. Maalesef acı bir şey. Geldiğimiz noktaya bakar mısınız? İslami ölçülere uyan 50 ülkenin içinde 4 ülke  var Müslüman olan.

Bilim teknoloji, okuma ,temizlik vs. ile” İslami Hayat endeksi” içinde ülkemiz maalesef 100. Sırada yer alıyormuş.

Okumadan hayat olmaz. Kitap okuyan insan atom bombası yapar. Ama atom bombası kullananlar kitap okumayanlar. Teröristlerin ellerindeki silahları kitap okuyanlar yapıyor. Ama o teröristler o silahı yapamıyor. Bilgisayar, akıllı telefonu yapanlar okuyanlardır. Ama okumayanlar o telefonları kullananlar. Hatta çok zaman kullanamıyorlar.

Not : 27 haziran 2022 tarihinde  Edebiyat müzemizde değerli insan M. Tahir GÖREN abimizin hazırlamış olduğu “Kahramanmaraş Evliyaları “ adlı kitabının tanıtım toplantısına katıldık. Maraşlı olarak teşekkür ediyorum. Tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi