İKİ KUŞAK BİR ARADA

İKİ KUŞAK BİR ARADA

CEVDET ALPEREN

Final Eğitim Kurumları genel müdürü Sayın İbrahim Gülsu Bey her 24 Kasımda öğretmenler günü münasebetiyle bir program yapar. Özellikle kendini eğitime adamış emekli öğretmenleri kurum binasında toplar. Yemekli olarak düzenlenen programa birçok eğitimci katılır.

Bu yıl yine İbrahim Gülsu Beyin çağrısı ile 60 ‘tan fazla eğitim emeklisi bir araya geldik. Ancak toplantı 23 Kasım akşamı gerçekleşti.

İçlerinde en az 40 yıl görev yapmış 68 kuşağı öğretmenler ile 78 kuşağı dediğimiz emekli öğretmenler bir araya geldi.

Bu iki kuşak Türkiye’nin zor şartlarında görev yaptı. Birçokları çeşitli iktidarlar ve ihtilaller gördü. Özellikle 68 kuşağı 27 Mayıs 1960 ihtilalini yaşadı. 78 kuşağı da 12 Eylül 1980 ihtilalini yaşadı.  Arada küçük çaplı darbe girişimleri oldu ise de bu iki büyük ihtilalde hem askeri hem de sivil insanlar eziyet çekti. Özellikle sağcı solcu olarak nitelendirilen öğretmenler ve o günün gençleri sürgün gördü. Hapishanelerde ömür çürüttüler. Bir kısımları asıldı.

68 Kuşağı içinde toplantıya katılan bazılarının ismi şöyle; Mustafa Koyuncu, Alirıza Bağrıaçık, Naci Kahraman, Osman Doğruluk, Yaşar Alpaslan, Mehmet Tanır, Naim Paksoy, Fahri Alkış, Mustafa Kök, Mustafa Okumuş.

78 Kuşağı içinde toplantıya katılanların bir kısmının isimleri de şöyle;  Şaban Kaptanoğlu, Abdulhakim Eren, Ahmet İzbudak, Ali Akkaya, Celalaettin Kurt, F. Kerim Üstündağ, M. Fatih Erdoğan, Mehmet Köşk, Mehmet Kabak, Muharrem Erantepli, Mustafa Gökhan, Mustafa Daşçı, Mücahit Aslan, Nihat Belkıran, Oğuz Karakoç, Ökkeş Turaç, Salman Kapanoğlu, Tevfik Karataş, Ahmet Kolutek, Yüksel Horasan, Zekeriya Çakabey.

Bu öğretmenlerimiz bir neslin ruh ikliminde çok zor şartlarda eğitim öğretim yaptılar. Hataları ve sevapları ile şerefle emekli oldular. Sistemin ve ihtilallerin acımasız uygulamalarına maruz kaldılarsa da bu gün Türkiye’nin ayakta duran binasında harçları ve emekleri var.

2008 sonrası 78 kuşağı artık alandan çekilmeye başladı. 78 kuşağından sonraki nesilleri yetiştiren öğretmenlerin ciddi bir mücadele ortamları olmadı. Özellikle sistemi idare edenler, gençler sistemi rahatsız etmesinler. Eğlensinler oynasınlar. Dünyalık menfaatleri kaygısında olsunlar. Bu duygular adeta körüklendi.

Ancak buna rağmen bazı ideal öğretmenler, bir kısım gençlerimize milli ve manevi değerlerini öğrettiler.  Bazı gençlerimiz de ailelerinin gayreti ile kimliklerini korudular. 78 kuşağının emekli olmayan öğretmenlerinin gayret ve çabaları gençliğin yetişmesinde önemli katkıları olmuştur.

Toplantıda böyle bir örnek de vardı.  Tarih öğretmeni 40 yaşlarında Mehmet Işık. Onun gibi sitemin çarkları arasından kurtulan gençlerimiz de yok değil.

Kısaca hatıralar anlatıldı. Geçmiş günler yad edildi. Selahattin Sandaloğlu dedesi Osman Sandaloğlu’nu anlattı.  Duygulu anlar yaşandı. Hocaların hocası unvanına kavuşmuş hocalardan  Mustafa Okumuş ve Naci Kahramanın elleri öpüldü. Mutlu ve duygulu sahnelerle toplantı sona erdi. Geçmiş yad edilir. Güzel bir buluşma oldu.

Final eğitim kurumları genel Müdürü Sayın İbrahim Gülsu beye bende kendi adıma teşekkür ediyorum. Önemli alicenaplık gösterdi. Bir vefa örneği ortaya koydu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cevdet Alperen Arşivi