Göksun Hazineleri !

Göksun Hazineleri !

Allah Kahramanmaraş’ımıza , Göksun ’unumuza hazineleri vermiş ama bunları gören yok..
Görmediğimiz gibi : Bir bilene soralım diyen de yok !..

Geçtiğimiz Hafta yaptığımı Göksun Gezi notlarım : Elin adamı bir yudum su için kuyu vuruyor ! Oysa : Mehmetbey karstik kaynağının oluşturduğu Törbüzek Deresi ile Binboğa Dağları'ndan doğan Kömürsu Deresi’nin birleşmesiyle Göksun Çayı meydana geliyor Uzunluğu 115 km. olan Göksun Çayı Afşin Yazıdere Mahallesi yakınlarından Ceyhan Nehri'ne dökülür. Göksun Çayı , Ceyhan Nehri’nin önemli kollarından birisidir. Göksun içinden geçip gidiyor !.. sadece gidiyor.. !
Berit Dağı , dünya harikası bir dağ ve yayladır.. Kahramanmaraş Merkez ile Göksun ilçesi arasında inci ve elmasların yatağıdır.. oldukça engebeli topraklar üzerine kurulu olup, en yüksek noktası 3.050 metre ile Berit Dağı’dır. Bölgenin İstiklal Madalyasıdır ama göreni getir !..
Toros kıvrım dağlarının bir parçası olan Berit Dağı’nın yapısı Paleozoik yaşlı katmanlardan oluşmuştur. Dağın kuzeye bakan yamacında, doruğa bakan yerlerde, buzul döneminden kalma buz yalakları vardır. Çıkıp göreni getir !..

Adatepe Barajı ve Güzellikleri
Adatepe Barajı’nda ilçeye denizi getirmiş desek fazla olmaz ! adaları ile dünyanın en güzel doğal güzelliklerini oluşturmuştur. Gören gözü bulmak çok zordur.. bana görenin getirin..
Zop-zop Mağrası
Payamburnu Mahallesinde bulunmakta olup, uzaklığı yaklaşık 36 km’dir.
Zopzop Mağaraları prehistorik döneme aittir. Görülmesi gereken bir mağaradır..
Fındıklı Koyak Kalesi
Kızıl Kale Roma ve (Bizans) dönemine aittir.
Fındıklıkoyak Mahallesinde bulunmakta olup, uzaklığı yaklaşık 12 km’dir. Her yerde olduğu gibi burada da bakıma muhtaç bir kaledir.. mesele tanıtım meselesidir..
Kırık Kilise
Göksun Huğdaş Mahallesi Başkaya mezrasında bulunmakta olup, uzaklığı yaklaşık 15 km’dir. Roma (Bizans) dönemine aittir. imdat beni kurtarın diyor..
Gölet
DSİ çok güzel göletler yaptı : Değirmendere Göleti, Fındık Göleti, Çardak Göleti, Kamışçık Göleti ve Kemalpaşa Göleti yapılacak olan bir çok gölet daha var su, gölete veya baraj bulunduğu yere güzellik getiren unsurdur..
Gümüşkaya Sarkıkları
Gümüşkaya Mağarası İlçemiz Ericek Mahallesinde bulunmakta olup, Berit Dağı’nın eteklerindedir. Dünya güzeli sarkıtlar var mesele bunu görüp gün yüzüne çıkarmakla olur.. Göksun a uzaklığı yaklaşık 34 km’dir.
Mağara, sarkık ve dikitlerle donatılmış ve yaklaşık 250 metre uzunluğundadır. Sarkık ve dikitlerin oluşması devam etmekte olup, mağaranın içerisinde bir de gölet bulunmaktadır.
Hamam Gözü
Göksun ilçesi Küçükçamurlu ve Büyükkutu mezrası arasında bulunmaktadır. uzaklığı yaklaşık 25 km’dir. Her zaman görüle bilecek bir yer olup , her tarihi eser gibi burası da imdat beni kurtarın diyor..
Hamam gözü : Tanrıça Ma kültürünün merkezlerinden biri olan Komana ile aynı döneme aittir. Güzellik ve güç merkezidir.. Burada güzelleşmek isteyen kadınların banyo yaptığı bir yerdir.
Komana Tapınak Devleti ve Tanrıça Ma: Tarih, Politik Yapı ve Dinsel Gelenekler iyi okumak gerekir..
Araştırmacılar tanrıça Ma’nın kült merkezi Kappadokia Komana’sının bir Bronz Çağı devleti olan Kizzuwatna’nın politik ve dini merkezi Kummanni ile aynı olduğunu düşünmektedirler
Binboğa Dağları
Binboğa Dağları Akdeniz bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Doğusunda Afşin Ovası, Batısında ise Dibek Dağı bulunur.
Binboğa Dağları'nın en yüksek noktası 2957 metredir.
Binboğa Dağında 967 bitki türü belirlenmiştir.
Binboğa Dağları üzerinde yarı göçebe hayvancılıkla bağlantılı yaylacılık faaliyetleri yapılmaktadır. Yaz başında sürüleri ile birlikte yaylalara çıkan köylüler, Eylül ayı ortalarında geri gelmektedir. Yaylalar 1850 m ile 2400 m yükseltileri arasında yer alır.
Kaya Mezarları
Göksun da çok sayıda kaya mezarları bulunmaktadır.
Değirmendere Gerdek Kaya Mezarı, Değirmendere Kaya Mezarı, Küçükçamurlu Kaya Mezarları ve Büyükkızılcık Kaya Mezarları’dır.
Hançer Kanyonu

Anlatmaya gerek yok, görmeyen gözlere neyi göstereceksin ki ! Aşık Mahsuni Şerif söylediği gibi : Oy göresim geldi perçenek seni, dumanlı dumanlı oy bizim eller , oturup ağlasam delisin derler !

Bugünlük bu kadar

İyi Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi