Dünya Rusya'a Bakıyor

Dünya Rusya'a Bakıyor
Son 48 Saatten bu yana Televizyonlarda canlı yayınlarda : Rusya'daki Wagner krizinin izliyoruz, emekli paşaları dinliyoruz.. olup biteni çözmeye çalışıyoruz ama : Batın oyunu olduğunu herkes kabul ediyor..
ABD , FETÖ gibi kurduğu örgütlerle dünyayı tek tip dizain etme çalışması yaklaşık 100 yıldır devam eden bir süreç..
Dünyanın çeşitli ülkelerinde kurduğu terör örgütleri ve özellikle ülkemizde PKK diğer sol marjinal örgütlerle 100 binlerce canımızı alırken, Türkiye bütçüseni terörde bitirmeye çalıştığını bugün herkes biliyor..
Paralı askerleri, paralı terör örgütlerini sahaya sürereken tek işlenen söylem ise : ülke milliyetçisi olmak, Güneydoğu da Kürt devleti kuracağız diyerek petrol yataklarının üzerine oturma planı gibi..
Neyse konu bu değil: Rüsya dönüyoruz, Cezaevinde yatanları, ömür boyu hapis cezası alanları toplayarak paralı asker oluşturan Rusya iğnenin kendisine battığını önceki gün akşam tanık oldu.. Darısı ABD diyorum, onun iş birlikçileri Avrupa ülkelerine diyorum..
Rusya’da önceki akşam paralı asker grubu Wagner’in Putin yönetimine baş kaldırarak darbe girişiminde bulunması dünyayı ayağa kaldırdı. Rusya lideri Putin ‘sırtımızdan bıçaklandık’ diyerek 25 bin adamıyla Moskova’ya doğru yürüyüşe geçen Wagner’i vatana ihanetle suçlarken, dün akşam saatlerinde taraflar uzlaştı.. Ukrayna sınırındaki Rostov ve kuzeydeki Voronej’i ele geçiren Wagner savaşçıları başkent Moskova’ya 200 km kadar yaklaşmışken Belarus lideri Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla Prigojin’in yürüyüşü sona erdi. Prigojin, “Rus kanı akmamasının sorumluluğuyla” çekildiklerini açıklarken, Putin, Lukaşenko’ya teşekkür etti.
Rusya’da Yevgeniy Prigojin yönetimindeki paralı Wagner askeri oluşumunun cuma gecesi başlattığı “Adalet yürüyüşü” sloganlı silahlı ayaklanma, dün akşam saatlerinde yatıştı. Önceki gece, “Kararlıyız, önümüze çıkanı vururuz” diyerek ayaklanmayı başlatan Prigojin, dün akşam ise Moskova’ya 200 km kadar yaklaşmışken, “kan dökülmemesi için” savaşçılarını geri çekme kararı aldıklarını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, son 24 saatte yaşanan hadiseleri ‘darbe girişimi’ olarak tanımlayıp, “İçinde bulunduğumuz durum 1917 Bolşevik isyanı dönemini anımsatıyor. Kısır çıkarları uğruna şimdiki ayaklanmayı tertipleyenler ülkemizi buhrana ve kardeşin kardeşi öldürdüğü savaşa sürüklemek istiyor. Bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğim. Ayaklanma bastırılarak sorumlular cezalandırılacak” açıklamasını yaptı.
Önceki gece boyunca Rusya’nın güneyinde Rostov şehri istikametinde yürüyüşünü sürdüren Prigojin birlikleri sabaha karşı şehrin kontrolünü ele geçirdi. Rostov’da karargâhı bulunan Rusya Güney Kuvvetleri Komutanlık binası da Wagner denetimine geçerken, bölgedeki askeri havalimanı, İçişleri Bakanlığı binası ve Federal Güvenlik Servisi merkezi de Prigojin’in kontrolü altına girdi.
ARABULUCU LUKAŞENKO
Wagner’in ilerleyişine karşılık Kremlin ise Voronej şehrinden Moskova istikametinde 100 km mesafede yer alan Lipetsk kasabasından itibaren tüm yollara belirli aralıklarla derin çukurlar kazmaya başladı. Çatışmaya girmeden Prigojin’in savaşçılarını durdurmayı amaçlayan Kremlin, bu adımında başarılı oldu. Daha sonra Putin ile temasa geçen Belarus lideri Aleksander Lukaşenko’nun aracı olarak Prigojin’le yaptığı bir dizi görüşmenin ardından Wagner lideri çekilme kararı aldı.
Barış oldu mu ? yok olmadı.. Eşkiye ile pazarlık almaz, eşkiya görüldüğü yerde öldürülür ama Rusya Lideri Putin bunu böyle bırakacağına ben inanmıyorum dostlar
Dünya bu konuyu daha çok görüşecek, çok konuşacak.. ama Paralı adam kimdan fazla para alırsa namluyu o yana çevirir bunu tüm dünya gördü.
iyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi