Deprem Mahkemeleri Kurulmalı !

Deprem Mahkemeleri Kurulmalı !

    Kahramanmaraş , Adıyaman, Malatya, Hatay, Osmaniye de Deprem mahkemeleri kurulmalı ve mülkiyet sorunu başta olmak üzere deprem sonrası olumsuzlukları çözmesi gerekiyor.. hem de mahkeme kararı ile..

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Durmuş Karcıoğlu ile sabah çay sohbeti yaptık.. çok haklı bir teklif de bulundu.. “DEPREM MAHKEMESİ KURULMALI”

    Bir inşaat mühendisi, Bir Mimar, Bir Müteahhit, Bir şehir plancısından oluşan Deprem Mahkemeleri  tüm hukuki sorunları çözmez ise 50 yılda ayağa kalkamayız..

    İsim vermek ve hedef göstermek istemiyorum ama yıkılan 8 bin’e yakın bina da aynı sorun var : düşünün 10 katlı 30-40 daireli, 15 dükkânlı bir apartman.. ilk depremde veya sonra ağır hasarlık ve acil yıkılmış.. dükkan sahipleri üzerine bir baraka veya ciddi kalıcı dükkan yaparak iş yerini açıyor buna kimse dur demiyor..

    Oysa o toprakta : Deprem de ölmediklerini kabul edersek en az 50 kişinin hissesi var, bir kişi çevirerek malın üzerine oturmaya çalışıyor.. ölenler oldu ise mirasçı yüzlerce kişi var demektir..

    Maraş sahipsiz bir şehir , ortaya bir proje koyan yok, herkes aklına estiği gibi iş yapıyor.. Sürekli yazıyorum: Esnafın stok sorunu var, Sigorta sorunu var, Borçları var mal gitmiş neyle ödeyecek, sorun yuğu mağı içinde kıvranıyoruz..

    Kolon ve kirişleri kırılmış demir direklerle ayakta zor duran bina az hasarlı, Kolon ve kirişlerinde çatlak olmayan bina ise orta hasarlı , bu sorunlar nasıl çözülecek.. çözüm yolu DEPREM MAHKEMELERİ..

    Sağlam binalar yıkılıyor, çürükler ayakta duruyor.. bir karmaşa ve yetkisizlik devam ediyor.. Sorumlu kim ? bunu bilende yok..

     Asrın Felaketi sonrası mahkemelerde ne yapacağını bilemiyor.. Kanun ve yönetmeliklerle DEPREM MAHKEMELERİ KURULMALI

     Yıkılan binalarda Mülkiyet sorunu çözülmez, birileri tapulu malın üzerine çökerse ve bugün çöküyor.. yarın  büyük kavgalar, cinayetler çıkacaktır..

     Birinci derecede sorun nedir ? kimse buna eğilmiyor, Bakanlar geliyor “ Bakıp “ gidiyorlar.. sorunları masaya yatıran yok.. 6 ay geçti bir şehir planı bile yapılamadı.. Eğer deprem mahkemeleri kurulmaz ise 50 yıl böyle sürüncemede kalan sorunlarla uğraşır dururuz benden söylemesi..

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi