Ayasofya ve Eshabı Kehf

Ayasofya ve Eshabı Kehf

    Mübarek Cuma günü sabah sevgili okurlarımla buluşamadım ama güzel günler yaşadık..

    Gazeteci Dostlarla , Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine , Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven beyin davetine icabet ederek ilçeye gittik..

    11 ayın sulatın Mübarek Ramazan-ı Şerifi Eshab-ı Kehf de Cuma Namazı kılarak karşıladık..

    Eshab-ı Kehf, Ömer ağa konağı, Lavanta bahçesi, Arıevi, Parklar, bahçeler güzel bir Afşin ziyaretimizi oldu..

    Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven beye , ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum..

    Kahramanmaraş’a dönüş ve ilk teravih namazı heyecanı bizi sarmıştık..

    İki yıldan beri teravih namazına gidemediğimiz için camileri özlemişiz.. ama camilerimiz geçmiş yıllarda ki gibi olmasa da ilk defa enine boyuna dolduğunu gördüm..

    Ömründe , hayatında ilk defa camiye giren vatandaş, dün akşam ki gibi bir teravih namazına denk gelmiş..

    Yatsı namazı, peşinden teravih namazı başlayınca , bakmış hocanın namazı bitireceği yok, iki rekatta bir selam vererek kılmaya devam ediyor..

    Ceketini çıkarmış ve oğluna vermiş: “ Anana selam söyle bizi camiye gönderdi , iş inada bindi bu iş sabaha kadar sürecek pes etmiyorum , hocamı yaman benmi herkese göstereceğim ! demiş..

    Bu misalle bizde Semih Bera ağabeyle gelmiştik..

    En son safta yerimizi aldık, Teravih namazı başlayınca , gençlerden her selam da bir iki kaçma başladı ama 2 yıllık ayrılıktan sonra biz başarı ile ilk teravih namazını tamamladık..

    Komşuları gördük , dostları gördük cami de cem olmanın mutluluğunu yaşadık..

    Sonra eve geldik : Televizyon da haberlerde Ayasofya camii de 88 yıl sonra ilk teravih namazına şahit olurken göz yaşlarımı tutamadım..

    Hani bu ülkede hainler var, vatana ihanet edenler var , Zulüm 1453 de başladı diyorlar ya işte 1453 de Fatih Sultan Mehmet hanın ilk Cuma namazı kıldığı o günden bugüne kadar açık kalan ancak 88 yıl zulüm yapılan Ayasofya camii özgürlüğüne kavuştu..

     Ayasofya Camii'nde 88 yıl sonra ilk teravih namazı de Allah-u ekber diyen mümünlerin sevinç göz yaşlarına bizde katıldık.. İstanbul da olmak isterdim..

     Ayasofya Camii'nde 88 yıl aradan sonra ilk teravih namazını, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı. Cemaat teravih için camiyi doldurdu, içerde yer kalmayınca kapılar kapatıldı.. dışarda kalanlar Sultan Ahmet Meydanında saf tuttular..

     Sevgili Peygamberimizi (SAV) efendimiz ,  İstanbul Feholunacağını bildirmiş..

''Kostantîniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır! Onu fetheden askerler ne güzel askerlerdir!'' (Hadis-i Şerif) buyurmuş..

    Bunun üzerine bir çok defa sefer düzenlenmiş ama feth Fatih Sultan Mehmet hana nasip olmuştur.. 1453 de İslam sancağı İstanbul bağrına dikilmiştir..

    88 yıl sonra müminler Ayasofya da saf tutarken, zulüm 1453 de başladı diyenler , kahrolduklarını his ediyorum..Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 88 yıl sonra ilk kez kılınan teravih namazında vatandaşlar caminin içinin yanı sıra Sultanahmet Meydanı'nı da doldurdu.

     "Fethin sembolü" olarak anılan ve 86 yılın ardından yeniden ibadete açılan camide, salgın nedeniyle 2 sene gecikmeli olarak kılınan teravih namazının heyecanı yaşandı.

      86 yıl Ayasofya ya zülüm yapanlar hesabını ahrette verecekleri muhakkaktır.. Vatandaşlar, ilk teravihte saf tutmak için akşam namazıyla beraber camiye gelmeye başlarken, yatsı ezanına 30 dakika kala Ayasofya-i Kebir Camii tamamen doldu.

     Görevlilerin camiye girişleri kapatması üzerine vatandaşlar namazı Sultanahmet Meydanı'nda kılmak durumunda kaldı. Birçok kişi meydan ile yeşil alanlarda yanlarında getirdikleri seccade ve kartonların üzerinde saf tuttu.

      Öte yandan cami içerisinde namaz öncesinde salatüselam getirildi, kelime-i tevhid ile Kur'an-ı Kerim okundu. 1453 yıl önceyi heyecan yeniden yaşanıdı..

     TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de yatsı namazı öncesinde camiye geldi.

      88 yılın ilk teravih imamı ise : Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl aradan sonra ilk teravih namazını kıldırdı. Dua etti..

     Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun, Oruçlarınız bol feyizli, teravih namazlarınız daim olsun, Bu ayda bir ayır yaparsanız diğer aylara göre 70 sevap fazla kazanırsınız unutmayın diyorum..

    Hayırlı Ramazanlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Doğan Arşivi